Annons

Amazon riskerar miljardböter

Publicerad 10 juni 2021 • Uppdaterad 30 november 2021
Amazon riskerar miljardböter för överträdelser av EU:s dataskyddsförordning. Arkivbild.
Amazon riskerar miljardböter för överträdelser av EU:s dataskyddsförordning. Arkivbild.Foto: Michel Spingler/AP/TT

E-handelsjätten Amazon kan åka på miljardböter för misstänkta överträdelser av EU:s dataskyddsförordning (GDPR), rapporterar Wall Street Journal.

Det är Luxemburgs dataskyddsutskott som föreslagit att det amerikanska företaget ska böta över 425 miljoner dollar, motsvarande omkring 3,5 miljarder kronor.

Annons

Amazon, som har sitt europeiska huvudkontor i Luxemburg, anses ha stridit mot lagstiftningen gällande insamling och användning av personliga uppgifter, som samlats in från användare av sajten amazon.com, enligt tidningens källor.

Nu återstår för övriga dataskyddsmyndigheter inom EU att ge sin syn på saken.

Den föreslagna boten motsvarar omkring 2 procent av Amazons nettovinst under förra året som uppgick till 21,3 miljarder dollar eller 0,1 procent av omsättningen på 386 miljarder dollar. Maxböter inom GDPR är 4 procent av den årliga omsättningen.

Amazon har inte velat kommentera anklagelserna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons