Annons

Danska vädjan: Nå ett avtal om sommarturister

Fler får samlas inomhus och kravet på munskydd slopas i princip helt – ett avtal om lättade coronarestriktioner är på plats i Danmark.
Branschorganisationer är dock kritiska till att coronapasset blir kvar och att inresereglerna för turister inte var uppe på förhandlingsbordet.
Publicerad 10 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Justitieminister Nick Hækkerup (S) håller presskonferens tidigt på torsdagsmorgonen sedan S-regeringen kommit överens med folketingspartier om ett avtal om lättade coronarestriktioner.
Justitieminister Nick Hækkerup (S) håller presskonferens tidigt på torsdagsmorgonen sedan S-regeringen kommit överens med folketingspartier om ett avtal om lättade coronarestriktioner.Foto: Philip Davali/Ritzau/TT

Efter en nattmangling och hårda förhandlingar mellan den socialdemokratiska regeringen och övriga folketingspartier – förutom populistpartiet Nye Borgerlige – är en överenskommelse om att öppna det danska samhället på plats.

– Jag är glad att en stor majoritet i folketinget nu har enats om en plan som betyder att alla restriktioner, med undantag för nattlivet och vissa arrangemang och utlandsresor, kommer att vara borta i september, säger justitieminister Nick Hækkerup (S).

Vill få tillbaka turister

Annons

De undantag han nämner handlar bland annat om arrangemang med över 2 000 deltagare.

Förändrade inreseregler för turister var dock inte en del av överenskommelsen. Enligt avtalet ska den frågan vara löst före den 16 juni.

Detta får kritik av näringslivsorganisationen SMVdanmark, som representerar en stor del av landets små och mellanstora företag.

"Förutom att coronapasset kraftigt kommer att dämpa efterfrågan, kommer avsaknaden av turister göra det till en tråkig sommar för stora delar av näringslivet. Jag vädjar starkt om att snabbt lägga upp en plan för hur vi ska få tillbaka turister till landet igen", säger Jacob Brand, administrativ direktör på organisationen, i ett pressmeddelande.

Exempelvis svenskar – som inte bor i gränsregionerna Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland – måste i nuläget sitta i karantän i tio dagar vid inresa till Danmark.

Eget coronapass

Danskarna har under en längre tid haft ett eget coronapass – som ska komma i hela EU – som visar en persons vaccinerings- och smittostatus. Passet har fungerat som en sorts åtkomstbiljett till exempelvis vissa evenemang.

Särskilt de borgerliga partierna har velat slopa kravet på pass snabbare, men nu blir det till stora delar kvar över hela sommaren.

– En lång rad röda partier tycker att coronapasset ska användas på många ställen som möjligt och så länge som möjligt, säger Sophie Løhde från högerpartiet Venstre kritiskt.

Passet är avgörande för att hålla smittspridningen under kontroll, anser S-regeringen. Speciellt med tanke på att kravet om att bära munskydd i princip slopas från och med måndag, med undantag för stående resenärer i kollektivtrafiken.

– Coronapasset är ett sätt att minska risken i situationer där det är störst risk för smittspridning. För vi är ännu inte i ett läge där vi kan säga att pandemin är över, säger Henrik Ullum, direktör på smittskyddsinstitutet Statens Serum Institut.

Kostsamma kontroller

Annons

För gymbesök slopas kravet på coronapass först i början av augusti, vilket får branschorganisationen Dansk fitness och hälsa att gå i taket.

– Det kostar upp mot fem miljoner (danska) kronor varje vecka bara i personalutgifter. En fortsättning med kravet om att kontrollera coronapass hos gymbesökare fram till den 1 augusti kommer att kosta branschen ytterligare 30 miljoner kronor, säger branschdirektören Morten Brustad.

Från och med fredag får barer och restauranger ha öppet till midnatt och samma dag höjs taket till för hur många som får träffas inomhus till 100 personer. Från och med 1 juli utökas det till 250 personer och begränsningen fasas ut helt den 1 augusti.

Fakta: Dansk öppning

Munskydd/visir: Det allmänna kravet som gällt upphävs på måndag, den 14 juni. Den som står upp i kollektivtrafik måste dock fortsätta ha munskydd till och med hela augusti.

"Coronapass": Den som inte har munskydd måste vara utrustad med ett coronapass, som visar smittostatus. Detta gäller september ut i de allra flesta fall. Från och med måndag slopas det vid exempelvis biblioteksbesök.

Nöjesliv: Barer och restauranger får från och med fredag ha öppet till midnatt i stället för den tidigare gränsen 23.00. Alkohol får också säljas till midnatt, även i affärer. Den 15 juli utökas gränsen till klockan 02.00. Nattklubbar förblir stängda till den 1 september.

Avstånd: På serveringar där de flesta gäster sitter ned upphävs regler om att hålla avstånd den 1 juli.

Församlingsförbud: Antalet människor som får samlas inomhus höjs på fredagen till 100, och vid kommande månadsskifte till 250.

Källa: Danska justitiedepartementet

Fakta: Inreseregler för svenskar

För att resa in i Danmark krävs generellt sett ett negativt covidtest (både PCR-test och snabbtest är godkända). För personer som inte är bosatta i en gränsregion (Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland) får testet vara högst 48 timmar gammalt vid ankomst till Danmark.

Därefter ska ett nytt test tas inom 24 timmar och inresande ska isolera sig i tio dagar. Karantänen kan avbrytas om man kan uppvisa ett negativt test som tas tidigast fyra dagar efter inresan.

För boende i gränsregioner får testet vara högst 72 timmar gammalt och man är undantagen övriga test- och karantänsregler.

Personer som kan uppvisa ett giltigt intyg om att man är färdigvaccinerade får resa in i Danmark utan att uppvisa ett negativt covidtest och är undantagna krav om ett nytt test och isolering.

Personer som har varit smittade med covid-19 undantas från testkrav och isolering om man kan framvisa dokument om ett positivt snabbtest (antigentest) eller PCR-test som, vid tidpunkten för inresan, är minst 14 dagar och högst 180 dagar gammalt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons