Annons

Nya brottsanklagelser mot Aung San Suu Kyi

Militärjuntan i Myanmar har lagt till ytterligare anklagelser, den här gången om korruption, mot den avsatta ledaren Aung San Suu Kyi.
Publicerad 10 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
En manifestation till stöd för Aung San Suu Kyi i Rangoon i Myanmar i mars i år.
En manifestation till stöd för Aung San Suu Kyi i Rangoon i Myanmar i mars i år.Foto: AP/TT

Anklagelserna gäller att hon skulle ha tagit emot både kontanter och guld av en tidigare minister samt att hon har utnyttjat sin ställning i samband med att hon hyrde mark för sin välgörenhetsorganisations räkning.

Suu Kyi har anklagats för en rad brott, och två rättegångar om tidigare anklagelser mot henne drar i gång på allvar nästa vecka.

Annons

Bland annat ställs hon inför rätta för att ha brutit mot restriktioner under förra årets valkampanj samt påståenden om att hon ägt oregistrerade walkie-talkies.

I den andra rättegången, som startar den 15 juni, anklagas hon för uppror tillsammans med bland andra den avsatte presidenten Win Myint.

Hennes advokat, Khin Maung Zaw, avfärdar de nya korruptionsanklagelserna som absurda.

– Det finns en obestridlig politisk bakgrund för att hålla henne borta från landets politiska scen och för att vanära hennes rykte, säger han.

Suu Kyi tillbringade mer än 15 år i husarrest under den tidigare militärstyrelsen innan hon släpptes 2010.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons