GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Pratglad säljare tackar för sig

Perfektionistisk och pratglad som ett självspelande piano. Bilhandlare Ulf Lind vill sälja välvårdade fordon och gillar att överraska sina kunder med att lämna tillbaka bilen nytvättad efter ett besök. Efter 27 år på Bilmånsson ska han gå i pension till sommaren och det är knappt att någon tror honom. Han har blivit som en institution i centrala Hörby för den som är lite snacksalig och bilintresserad.
– Jag ser fram emot det. Jag har jobbat så mycket, säger han.
Personligt • Publicerad 10 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Ulf Lind, bilhandlare på Bilmånsson i Hörby.
Ulf Lind, bilhandlare på Bilmånsson i Hörby.Foto: Catharina Nilsson

Undertecknad hinner inte plocka upp block och penna innan Ulf Lind leende börjar berätta om sitt liv. Innan vi hunnit fram till kontoret vet jag att han sålde 519 bilar under pandemiåret 2020 och närapå 13 000 bilar totalt sett under de 27 år han varit på företaget. 2014 var ett särdeles bra år då han sålde 685 bilar och när han går i pension blir det Magnus Andersson som ska ta över efter honom.

– Det blir bra, Magnus har bra lokalkännedom, kanske inte så konstigt eftersom han är brandman, säger Ulf Lind.

Kontorsväggen är full av bilder på bilar och djur som syns bra genom plexiglaset som sattes upp under 2020 då säljare Lind jobbade på som vanligt och träffade hundratals olika kunder. Han har hållit sig frisk under pandemin och hoppas få några till friska år när han går i pension, tillsammans med hustrun Kerstin som tog sig igenom cancersjukdom år 2009.

Profilen Ulf Lind

Ålder: 62 år i juni

Familj: Frun Kerstin sedan 39 år tillbaka. Två hästar, fem alpackor och katterna Myran och Louis.

Gör: Personbilssäljare på Bilmånsson i Hörby

Aktuell: Går i pension sista juli

Fritid: Köra rally. Vann Midnattssolsrallyt i sin klass år 2017 tillsammans med Peter Stridh. Peter kör och Ulf läser kartan.

Motto: - Jag vill vara frisk.

Min favoritbil: - En Landrover Defender.

Hur ska en bra säljare vara: - Trovärdig och veta att han har bra produkter.

Det här glömmer jag aldrig: - När jag sålde bil till Skavlan. Jag satt på altanen när han ringde och jag sålde en 7-sitsig Landrover han hade sett på nätet. Halv fem på morgonen körde jag och en kollega själva upp bilen för att få träffa honom, till Fiskebäckskil där han har hus. Fredrik Skavlan visade runt där och var jättetrevlig.

Ulf Lind flyttade till Hörby som tioåring med sin familj. De var tre bröder, mamma Inga-Maj och pappa Stig Lind som sålde bilar på Bilcompaniet.

– Vi bodde ovanpå affärslokalen. Jag lärde mig tidigt att putsa bilar. Det är det bästa jag vet, det är det jag kan, säger Ulf Lind.

Elva år gammal började han jobba extra på Gulf, vid 13-årsålder jobbade han på Texaco och som 15-åring på Esso. Han hjälpte också pappa med bilhandeln och reste fadern iväg ett par timmar höll han ställningen i butiken och stängde grindarna när det var dags.

– Jag har alltid varit med pappa, säger han.

Ulf Linds alla fina lamadjur.
Ulf Linds alla fina lamadjur.Foto: Privat

Bröderna hade lite mer läshuvud än han själv tycker han men de är alla i samma bransch med liknande arbetsuppgifter i nuläget, Bengt Lind är mc-handlare och Rolf Lind är bilhandlare. Uppväxten ovanpå bilhandeln präglade bröderna och Ulf Lind har älskat att jobba som säljare i butiken med glänsande fordon. Men det tog många år innan han hamnade där.

– Det är ett tufft jobb att sälja bilar. Det vågade jag inte när jag var ung.

En del av lönen är nämligen på provision.

Provade annat först

Först jobbade han treskift i knappa 20 år på Åkermans i Eslöv och byggde grävmaskiner. Men när det började gå dåligt för företaget tog han steget att tjäna sitt levebröd på ett provisionsbaserat arbete. Han brukade dyka upp på företaget redan vid femtiden på morgonen för att se till att bilarna var rena och fina. Det resulterade i att Bilmånsson till slut anställde en ”rekondare”, som Ulf säger, en person som jobbar med att återställa bilarna i gott skick.

Sedan dess har han varit på jobbet från klockan sju på morgonen för att åka hem klockan sex på kvällen.

– Jag kan inte öppna datorn först klockan nio om jag har fem leveranser att utföra, tycker Ulf Lind.

Han är noggrann, när ordrarna är utförda registrerar han dem i kassaböcker han har i bokhyllan, precis som pappa gjorde. Där går att läsa om varenda bil han sålt sedan han satte foten på företaget 1994. Och det har varit rentvättade bilar med fin lack, annars har han skickat dem för uppfräschning.

– Jag kan inte sälja en bil som är dålig i lacken, det går inte, säger han och leendet som han har haft under hela intervjun försvinner. Han skruvar på sig som om han får klåda av bara tanken på en risig bil.

– Jag är lite perfektionist. Jag vill att bilarna ska vara bra och när jag tittar på dem ska de vara fina. Och jag tycker fortfarande att det är jätteroligt, säger han och det breda leendet är tillbaka.

Efter en sådan lång arbetsdag jobbar han aldrig över. Han åker hem för att umgås med frun Kerstin och djuren. Med stor gård fanns det plats för fler djur än de två hästar och två katter paret skaffade sig för länge sedan. En kund pratade om sina alpackor och Ulf och Kerstin beslutade sig för att köpa två. Ulf kom hem med fem sydamerikanska kameldjur.

– Det fanns en brun och en vit och en... Faan. Det blev fem. De är rätt söta, säger Ulf Lind och det glittrar i ögonen på honom.

Paret har låtit bygga en damm åt djuren på gården och de betar på markerna och håller vildsvinen borta.

– Kerstin gör allt på gården, erkänner Ulf Lind gladeligen.

– Jag klipper bara gräs och ger hästarna frukost.

Gillar alla fordon

Han älskar att klippa gräset. Sätta på lurarna och lyssna på radion och se en perfekt gräsmatta ta form. Så varvar han ned. Men han längtar också efter den mer pulshöjande aktivitet han ägnat mycket tid åt genom åren på helgerna - att köra rally. Han är kartläsare och tolkar och beskriver terrängen för föraren längs med okända vägar.

– Hur fort kan vi köra utan att veta precis hur vägen ser ut? Det är det som är sporten, förklarar han.

På arbetsplatsen syns plaketter och en silverfärgad pokal. Midnattsrallyt 2017 tog Peter Stridh och han hem i klassen, B-bilar över 2 400 kubik. Han drömmer om att få återgå till rallyträffarna med gubbarna, umgås och ge sig ut på långa spännande bilfärder, och att prova de två nyinköpta motorcyklarna han skaffat sig inför pensioneringen. Han har förberett sig på att ta steget till en ny tillvaro under ett års tid. Och nu går det inte längre att övertala honom att stanna till 2022 då arbetsgivaren firar 100 år.

– Men man kan ju inte bara sluta helt tvärt. Jag kommer hjälpa till två halvdagar i månaden och varannan söndag, avslöjar han.

4 bilder
Ulf Lind, bilhandlare på Bilmånsson i Hörby.
Ulf Lind, bilhandlare på Bilmånsson i Hörby.
Ulf Lind, bilhandlare på Bilmånsson i Hörby.
Ulf Lind, bilhandlare på Bilmånsson i Hörby.
Ulf Lind, bilhandlare på Bilmånsson i Hörby.
Ulf Lind, bilhandlare på Bilmånsson i Hörby.

Catharina NilssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.