GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Rekommenderar kaffe och macka till sommarprat

Först ut av de skånska sommarpratarna är kocken och krögaren Tareq Taylor.
– Lite lätt panik blandat med glädje och överraskning, säger han om reaktionen när han fick frågan för andra gången.
Sommar i P1 • Publicerad 10 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
3 juli gör kocken och krögaren Tareq Taylor sitt andra sommarprat.
3 juli gör kocken och krögaren Tareq Taylor sitt andra sommarprat.Foto: Lina Arvidsson

Tareq Taylor sommarpratade för första gången 2013 och tycker att det är väldigt hedersamt att få frågan igen.

– Om någon i sommarredaktionen har tyckt att det är värt att lyssna på mig igen så vill man gärna tacka ja, säger han.

Nära och personligt

Redan 3 juli sänds hans sommarprat. Än är det dock inte riktigt färdigt.

– Det är svårt att sätta ihop ett sommarprat, säger han men låter inte allt för bekymrad.

– Förra gången var det en väldigt specifik händelse som mitt sommarprat kretsade kring men den här gången blir det fler händelser. Det kommer att vara nära och personligt precis som då men vidröra andra ämnen, fortsätter han.

Vad blir den röda tråden?

–Vårt så kallade avtryck, avtryck som människor och händelser lämnar i oss och som också till stor del formar oss som individer och formar våra värderingar och så har jag valt att fokusera på några sådana som varit extra viktiga för mig.

Och hur har du tänkt kring musiken?

– Förra gången var det mycket musik som var i tema med det jag pratade om men denna gången vill jag bara spela musik som jag tycker väldigt mycket om.

Tuff period

Tareq Taylor driver restaurangen Kockeriet i Malmö och även en restaurang i Stockholm tillsammans med Paul Svensson. Och precis som så många andra i restaurangbranschen har har han varit igenom en minst sagt kämpig period

– När coronapandemin slog till och restriktionerna infördes så tog det bara några få dagar innan restaurangen var tom. Vi blev av med 350 beställningar på tre dagar och alla uppdrag jag hade med föreläsningar och konferencieruppdrag och liknande ställdes in, berättar han. Så det har varit en väldigt, väldigt tuff period och man kan väl säga att 2021 blir ett år att städa upp efter 2020 för att kunna komma på fötterna igen.

För knappt en månad sedan släppte Tareq Taylor också kokboken Tareq Taylors matresa, baserad på SVT-programmet med samma titel och i november kommer ytterligare en kokbok - Middag i en gryta. Snart börjar också inspelningen av Stjärnorna på slottet på Bäckskogs slott där han fungerar som kock men i juli ser han fram emot lite efterlängtad ledighet.

– Det ska bli väldigt skönt, säger han med eftertryck.

Kaffe och macka till Sommar

Att det blir lyssning på ett och annat sommarprat då är väldigt sannolikt. Tareq Taylor kopplar ihop programmet med just sommar och ledighet.

– Sommar har ju alltid funnits där och är som en kompis under en period när man faktiskt kan få sänka axlarna och slappna av, beskriver han.

Vad är då ditt kocktips om vad man ska äta och dricka till ett sommarprat?

– Något som inte kräver så mycket uppmärksamhet eftersom man ska ha uppmärksamheten på annat håll. Jag rekommenderar inte chips, det ska vara tyst. En kopp kaffe och en macka eller en bulle det tycker jag är alldeles lysande. Ingen stor måltid. Det är dags för örat att få sitt

Gunilla WeddingSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.