Annons

Riksdagen vill se över tvångsvården

Publicerad 10 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021

En majoritet i riksdagens socialutskott vill att regeringen gör en bred översyn av tvångsvården av barn och unga, missbrukare och psykiskt sjuka. Det duger inte att utreda delar, ett helhetsgrepp måste till. Det är innebörden av ett förslag för tillkännagivande till regeringen som sex partier står bakom.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet ser också brister i tvångsvården men hänvisar till att det redan pågår arbete på flera områden för att åstadkomma förbättringar. Därför anser de att uppmaningen till regeringen inte behövs.

Annons

Utskottet lyfter att personalen ska ha god utbildning och fortbildning, utredningarna inför tvångsbeslut måste förbättras och att besluten måste följas upp oftare. Och barn och unga måste låtas bli mer delaktiga i besluten.

Lars Larsson/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons