Annons

Brasiliens HD ger grönt ljus för Copa América

Det sydamerikanska mästerskapet Copa América har omgärdats av frågetecken sedan Brasilien nyligen fick ta över värdskapet.
Nu har storturneringens öde avgjorts i Högsta domstolen – som ger klartecken.
Publicerad 11 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Brasiliens superstjärna Neymar. Arkivbild.
Brasiliens superstjärna Neymar. Arkivbild.Foto: Jorge Saenz/AP

En majoritet av de elva domarna i Brasiliens Högsta domstol anser att turneringen inte utgör en oacceptabel hälsorisk.

Men flera av dem beordrar myndigheterna att vidta extra säkerhetsåtgärder.

Annons

"Det faller på (delstatsguvernörer och borgmästare) att fastställa lämpliga hälsorutiner och se till att de respekteras, för att undvika ett 'copavirus', med nya smittofall och att nya varianter dyker upp," skriver till exempel domaren Cármen Lúcia i sitt beslut.

Med all sannolikhet kommer därmed premiärmatchen mellan Brasilien och Venezuela att spelas som planerat på söndag.

Det har varit många vändor kring Copa América, som precis som EM sköts upp från 2020 till 2021 på grund av coronapandemin. Brasilien fick nyligen ta över arrangörskapet sedan mästerskapet först flyttats från Colombia, på grund av våldsamma protester efter presidentvalet, och sedan från Argentina till följd av det allvarliga smittoläget i landet.

Kritiken har dock varit stor i Brasilien och landets egna landslagsspelare är emot att turneringen genomförs. Närmare 480 000 människor har hittills dött i covid-19 i Brasilien och kritikerna, däribland den politiska oppositionen, befarar att turneringen kommer att leda till ytterligare smittspridning.

Såväl Brasiliens president Jair Bolsonaro som det sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebol försvarar dock att mästerskapet hålls i landet – och vidhåller att det kommer att vara säkert.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons