GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vad fasen är det jag gjort?”

Fyra frågor till Sommar i P1-debutanten Sara Bruun, 47 år, språklärare som är född i Perstorp, bosatt i Hässleholm och arbetar på Ringsjöskolan i Höör:
Publicerad 10 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Språkläraren Sara Bruun debuterar som sommarpratare,
Språkläraren Sara Bruun debuterar som sommarpratare,Foto: Lina Arvidsson

Hur reagerade du när du fick frågan om att sommarprata?

– När de ringde från Sommar i P1-redaktionen fick jag fråga om de menade det ”riktiga” sommarpratet. Jag tänkte att det var en elev som drev med mig. Sedan fick jag inte fram ett ord. Det är så otroligt hedrande, men just nu är jag livrädd. Vad fasen är det jag gjort? Är jag inte klok? Så uttrycket skräckblandad förtjusning känns rätt som beskrivning.

Varför tror du att just du blev tillfrågad om att medverka?

– Om jag det visste. Men jag är skoldebattör, i Skolsverige vet man vem jag är, jag sticker ut hakan och är inte rädd för att kritisera skolan, men visar även på det som är bra, och är också van vid att föreläsa. De har väl dammsugit marknaden efter någon som är galen nog att tacka ja, ha ha.

Vad ska ditt program handla om?

– Den känslomässiga berg- och dalbanan det är att undervisa tonåringar. Det blir inblickar i klassrummet, ur lärarens ögon, en hel del om att skolan inte är för alla, om systemfel men också mycket humor: dieselskitiga nävar och salta djungelvrål. Jag vill vara lärarnas röst och hoppas de kommer känna igen sig i rädsla, glädje, sorg och skräck – alla känslor det innebär att undervisa. Musiken jag valt är en del av berättelsen. Programmet är inspelat, men jag har inte hört det – tänker jag inte på det så finns det inte. Men jag har haft världens bästa producent.

Vad har du själv för relation till Sommar i P1?

– Jag älskar det, jag lyssnar alltid och på alla och är jätteengagerad i det och tycker det är fantastiskt. Och så skriver jag sommarprat med mina egna elever, på engelska för jag är engelsklärare, så jag har jobbat mycket med det här formatet. Mina elever kommer att dö när de får veta att jag ska göra det riktiga.

Sara Bruuns sommarprat sänds den 5 augusti.

Pernilla EkdahlSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.