Utrikes

WHO manar ressugna européer till försiktighet

WHO:s Europachef Hans Kluge manar till fortsatt försiktighet. Arkivbild.
Foto: Andreea Alexandru/AP/TT
Utrikes
Utrikes "Pandemin är långt ifrån över", säger världshälsoorganisationen WHO:s Europachef Hans Kluge.
Organisationen uppmanar människor att fortsätta följa rekommendationer för att undvika en fjärde våg i höst.
PREMIUM

– Med ett ökande antal sociala tillställningar, större rörlighet bland befolkningen och festivaler samt sportevenemang under de kommande veckorna, så manar WHO till fortsatt försiktighet, säger Hans Kluge under en presskonferens.

Hans Kluge säger fortsatt att den nuvarande vaccinationsgraden bland européer inte är tillräckligt hög för att folk ska sluta hålla avstånd till varandra.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Uppåt 30 döda när buss störtade ned i ravin

Historiska platsen Nazca i Peru, ett område med gruvfyndigheter. Arkivbild.
Foto: Jhony Islas/Perus kulturdepartement via AP/TT
Utrikes
Utrikes

En buss som transporterade gruvarbetare i bergsområdet Anderna i Peru körde av vägen och föll ned i en ravin. Minst 27 personer i bussen dödades i olyckan där bussen störtade ned i den 400 meter djupa dalgången.

Arbetarna var på från till en gruva nära den arkeologiskt viktiga platsen Nazca till staden Arequipa.

Den svåra trafikolyckan var den andra på tio dagar. I en olycka i regionen La Libertad, 50 mil norr om huvudstaden Lima, störtade en buss nedför en bergskant. Då omkom 17 personer.

Utrikes

Massiva manifestationer inför Armenienval

Anhängare till den tidigare presidenten Robert Kotjarjan vid fredagens demonstration i Jerevan.
Foto: Foto: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes Omkring 20 000 anhängare till Armeniens oppositionskandidat, expresident Robert Kotjarjan, visade stöd för utmanaren i huvudstaden Jerevan inför söndagens extraval.

Anhängarna, bland dem flera krigsveteraner, fyllde det centrala torget i Jerevan på fredagen medan de viftade med flaggor och skanderade "Kotjarjan!".

Dagen före hölls en liknande demonstration till stöd för Kotjarjans huvudmotståndare, sittande premiärminister Nikol Pasjinjan. Pasjinjan har utlyst nyval på söndag för att få ett slut på den politiska kris som utlöstes av förra årets krig mot Azerbajdzjan.

"En förrädare"

Den 46-årige, liberalt sinnade Pasjinjan blev premiärminister 2018 med löften om att rensa i det politiska etablissemanget. Men som ledare kom han att föra in landet i ett krig mot ärkefienden Azerbajdzjan i höstas. Striderna krävde över 6 000 liv.

Fredsuppgörelsen om utbrytarområdet Nagorno-Karabach, i vilken delar av territoriet överlämnades till Azerbajdzjan, betraktas av en del armenier som förräderi.

Rysslandsvänlige Robert Kotjarjan, 66, var landets president mellan 1998 och 2008, och har dessförinnan varit premiärminister. Han har också tidigare varit ledande i försöken att frigöra Nagorno-Karabach från Azerbajdzjan.

– Vi hade det bra när Kotjarjan var president. Pasjinjan är en förrädare, sade en av demonstranterna, 50-åriga Emma Chatjaturjan.

Ge en ny chans

Men andra armenier förknippar Kotjarjan med det gamla maktetablissemanget och med omfattande korruption i landet. De vill ge Pasjinjan en ny chans.

– Vi behöver stötta honom. Han är ledaren som har hamnat i en svår sits av uppenbara skäl – kriget, deprimerade människor och fientliga länders dagliga aggression, sade Ani Sargsyan, 29, vid torsdagens demonstration till stöd för premiärministern.

Opinionsundersökningar pekar mot att loppet mellan Kotjarjans parti och Pasjinjans blir jämnt, och enligt politiska analytiker är valutgången svår att förutspå. Under fredagen ledde Kotjarjans parti med 28,7 procent mot 25,2 procent för Pasjinjans.

Ett parti behöver få minst 54 procent av platserna i parlamentet för att bilda regering, och behovet av en andra valomgång kan inte uteslutas, enligt analytiker.

Ordinarie parlamentsval skulle egentligen ha hållits i december 2023.

FAKTA

Fakta: Armenien

* Ligger i Sydkaukasien i västra Asien och är ungefär lika stort som Småland.

* Är en inlandsstat, omgärdad av Georgien, Turkiet, Azerbajdzjan och Iran.

* Har cirka tre miljoner invånare.

* Huvudstad är Jerevan med 1,1 miljoner invånare (2019).

Källa: NE

FAKTA

Fakta: Konflikten om Nagorno-Karabach

Både Armenien och Azerbajdzjan gör historiska anspråk på Nagorno-Karabach.

Strider mellan de två länderna utbröt längs Nagorno-Karabachs gräns i juli förra året och eskalerade i september.

En överenskommelse om vapenvila nåddes under ryskt inflytande i oktober.

Men konflikten om Nagorno-Karabach har historiska rötter, och området hamnade under ryskt styre i början av 1800-talet.

Krig utbröt 1991 mellan Armenien och Azerbajdzjan sedan länderna utropat sig som självständiga stater i samband med Sovjetunionens kollaps. Uppemot 30 000 människor, framför allt azerier, dog i kriget som pågick fram till 1994.

Nagorno-Karabach har förklarat sig självständigt, men det har inte erkänts av omvärlden. Området tillhör formellt Azerbajdzjan, men majoriteten av de 150 000 invånarna är armenier.

Källor: Landguiden/UI, NE och CIA Factbook

Utrikes

Långtidshetta i sydvästra USA

Het väntan i Phoenix.
Foto: Ross D Franklin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En rejäl värmebölja i sydvästra USA har pågått i fem dagar, och nya värmerekord kan väntas i helgen. Men den extrema hettan pressar elkraften till det yttersta då luftkonditioneringsaggregaten går för fullt tryck.

Hittills har dock energinätverken i delstaterna Kalifornien, Nevada, Utah, Arizona och delar av Colorado klarat av temperaturerna som på flera ställen gått över strecket för 40 grader Celsius.

– Det är alltid varmt i sydväst så här års varje år. Men det är klart att det får ökat nyhetsvärde med temperaturer på över 45 grader, säger meteorolog Bob Oravec på USA:s nationella väderservice i delstaten Maryland.

Rekordet hittills i värmevågen har mätts i Phoenix i Arizona med 47 grader.

Lägre temperaturer väntas först möjligen i nästa vecka.

Utrikes

Jemeniter ska släppas från Guantanamo

USA släpper två jemeniter från Guantanamolägret. Arkivbild.
Foto: Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Två män, båda från Jemen, släpps från USA:s fångläger Guantanamo på Kuba. De båda, som suttit fångna i 17 år, kommer att få sin frihet efter ett beslut som togs den 8 juni, enligt försvarsdepartementet.

En av dem misstänktes för att på hög nivå ha finansierat och försett terrornätverket al-Qaida med stridande medlemmar samt förmedlat livvakter till ledaren Usama bin Ladin. Enligt dokument har han torterats av underrättelsetjänsten CIA efter att han greps i Pakistan 2002. Mannen har aldrig formellt anklagats för brott.

Inte heller den andre mannen, en jemenitisk tjänsteman som även han misstänktes för att ha stött al-Qaida, har ställts inför domstol.

Ingen av dem verkar i dagsläget ha några extremistiska åsikter eller vilja delta i extremistisk verksamhet, och utgör därför inget hot, enligt de amerikanska dokumenten.

Ett 40-tal fångar är i dagsläget kvar på Guantanamo.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel datum när beslutet togs.

Utrikes

Elever kidnappade – blodigt fritagningsförsök

Kidnappningar av skolelever är vanliga i Nigeria. Bilden är från en skola i delstaten Zamfara, där ett stort antal flickor fördes bort i februari i år. Arkivbild.
Foto: Ibrahim Mansur/AP/TT
Utrikes
Utrikes Beväpnade angripare har fört bort ett okänt antal elever och lärare från en internatskola i nordvästra Nigeria.
Ett par elever och en lärare har fritagits militär, men en elev har hittats död.

Attacken ägde rum på fredagen i delstaten Kebbi, som gränsar mot Niger och Benin, och uppgifterna om kidnappningens omfattning var osäkra. Enligt de första uppgifterna från lärare på skolan var det fler än 80 elever och 5 lärare som fördes bort.

Militär lyckades senare frita två lärare och fem elever. Fritagningen skedde efter en sammandrabbning med kidnappare.

En flicka som gick på skolan hittades död av militär.

"Fritagningen skedde efter en hård eldstrid", skriver landets säkerhetsstyrka i ett uttalande.

Enligt militären hade kidnapparna delat upp sig i två grupper efter att ha stormat skolan och fört med sig lärare och elever.

Militär återtog också omkring 800 boskapsdjur som stulits av de beväpnade gärningsmännen.

Kidnappningar av stora grupper av skolelever och andra barn är vanliga i Nigeria, särskilt i landets nordvästra och centrala delar, som har stora problem med kriminella gäng som också plundrar byar och stjäl boskap. Motivet är ofta ekonomiskt, eftersom gärningsmännen hoppas få staten att betala ut stora lösesummor tack vare den stora medieuppmärksamhet som kidnappningarna leder till.

Uppgifter från nigerianska myndigheter om liknande attacker är ofta mycket osäkra, och uppgifter som senare visar sig felaktiga sprids regelbundet.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awisee

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Utrikes

Guterres får förlängt mandat

FN:s generalsekreterare António Guterres fortsätter på sin post fem år till. Arkivbild.
Foto: Foto: Maxim Shemetov/AP/TT
Utrikes
Utrikes FN:s generalförsamling har utsett 72-årige António Guterres till generalsekreterare för ytterligare fem år.
– Vi måste återskapa solidaritet och tillit, sade han i tacktal i FN:s högkvarter i New York.

Omröstningen i generalförsamlingen, som består av FN:s 193 medlemsländer, har ansetts vara en formalitet då säkerhetsrådet tidigare beslutat att ge Guterres fortsatt mandat.

Men Guterres passade på att kommentera världsläget när han talade efter generalförsamlingens omröstning:

– Vår största utmaning – som också är vår största möjlighet – är att utnyttja krisen för att vända tidvattenvågen, så att vi blir en värld som lärt sig sin läxa.

Hans förhoppning är att coronapandemin kan få den positiva effekten av "rättvis, grön och hållbar återhämtning".

Generalsekreteraren för världsorganisationen hoppades också att "förebyggande åtgärder och beredskap" förbättras genom bland annat ett ökat internationellt samarbete.

Guterres är från Portugal och var landets premiärminister 1995–2002, ledare för Socialistinternationalen till år 2005 och ledare för FN:s flyktingkommissariat UNHCR 2005–2015.

Utrikes

Dödlig läcka på vattenverk i Tjeckien

Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Två män har dött och för ytterligare två är tillståndet kritiskt efter att giftig gas läckt ut på ett vattenverk i staden Pilsen i Tjeckien.

Räddningsverket fick larm om att fyra medvetslösa män som förgiftats av en okänd gas på anläggningen. De togs till sjukhus med livshotande skador. Polisen bekräftar senare att två av dem avlidit.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Barn och havande dog vid Lanzarotes kust

Spansk kustbevakning vid Kanarieöarna. Arkivbild.
Foto: Javier Fergo/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Minst fyra personer omkom när en båt med migranter led sjönöd strax utanför den kanariska ön Lanzarote. Bland dödsoffren fann ett barn och en gravid kvinna, uppger räddningspersonal på fredagen.

Det fanns 49 personer ombord på båten vars mål var Kanarieöarna. 41 av dem kunde räddas när båten drabbades av höga vågor, slog mot klippor och förliste norr om ön.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL