Annons

Covidsmitta trots vaccinering på kryssning

Två personer ombord på ett av de första nordamerikanska kryssningsfartyg som kunnat återuppta sin verksamhet i Karibien har testat positivt för virussmitta.
Publicerad 11 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Två personer ombord ett amerikanskt kryssningsfartyg har bekräftats vara covidsmittade. Arkivbild.
Två personer ombord ett amerikanskt kryssningsfartyg har bekräftats vara covidsmittade. Arkivbild.Foto: Brynn Anderson/AP/TT

Omkring 1 200 personer befann sig ombord på Royal Caribbeans fartyg, som i lördags avgick från ön Saint Martin. Samtliga är enligt researrangören vaccinerade, men vaccinen ger inte 100-procentigt skydd. De två som nu konstaterats smittade har isolerats och visar inga symtom.

"Två gäster som delade hytt ombord på Celebrity Millennium testade positivt för covid-19 under de obligatoriska testerna i slutet av kryssningen", säger företaget Royal Caribbean i ett uttalande.

Annons

Företaget uppger att man har följt USA:s smittskyddsrutiner och mer därtill – alla ombord har behövt visa både intyg på vaccination och negativt covidtest.

Kryssningsbranschen tvingades pausa sin verksamhet i mars 2020 efter order från USA:s smittskyddsmyndighet CDC. De har nu fått inleda provresor igen, men med hårda specialkrav, bland annat att minst 95 procent av alla ombord ska vara vaccinerade.

Royal Caribbean har sitt ursprung i Norge, men är baserat i Florida.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons