Annons

FHM: Supportrarna får se EM-dramatiken hemma

Många ser fram emot avspark – men den som är sugen att se EM-fotboll på lokal lär få tänka om.
Publicerad 11 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
EM-fotboll på krogen – bara för den som är beredd att gå hem innan matchen är slut. Arkivbild.
EM-fotboll på krogen – bara för den som är beredd att gå hem innan matchen är slut. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Som läget är har vi ingen avsikt att göra förändringar just nu. Det är mitt besked, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson till TT.

Flera EM-matcher börjar klockan 21, bland annat fredagens premiär mellan Italien och Turkiet och Sveriges match mot Spanien på måndag. Nu har fotbollssupportrarna skrivit ett öppet brev till regeringen, Folkhälsomyndigheten och idrottsministern för att landets restauranger ska få ha öppet till klockan 23 – istället för 22:30 – under EM.

Annons

– Låt de som redan är på plats att få sitta kvar så de kan se matchens slut, säger Susanne Petersson som är ordförande i Camp Sweden till TT.

Ingen alkoholförsäljning

Vid sidan om supportrarna driver även sportbarskedjan O´Learys frågan om längre öppettid under parollen "Hela matchen" – med draghjälp från branchorganisationen Visita.

– Vi föreslår att man som gäst kan sitta och titta på hela matchen och sedan lämna lokalen på ett säkert sätt, säger Linda Eriksson, kommersiell chef på O´Learys och konstaterar att det i praktiken innebär en extra timmes öppettid.

– Inte släppa in nya gäster och inte servera alkohol, men om gäster får sitta kvar tills matchen tar slut skulle det betyda oerhört mycket för alla fotbollsfans. Och vi har svårt att se hur det skulle bidra till ytterligare smittspridning eftersom det är en säker miljö.

TT: Men ska ställen som sportbarer ha en fördel med en extra timme öppet i pandemitid?

– Det här tänker vi att det borde gälla alla, oavsett om det är en sportbar eller vanlig restaurang.

"Dra ut en timme till på tiden"

En extra halvtimme öppet ökar inte smittspridningen, anser fotbollssupportrarna Camp Sweden.

Ett argument som Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson dock inte köper.

– Det är möjligt att det inte påverkar, men det är inte bara fotbolls-EM som ligger i potten utan det finns många grupper som tycker vi ska ändra tider åt olika håll hela tiden, säger han och konstaterar att det kanske inte handlar om en halvtimme – utan betydligt mer.

– Vi som tycker om att se på fotboll vet ju att det är ganska ofta som matchen inte tar slut klockan 23. Då får man stänga mitt i det mest spännande, det kan dra ut en timme till på tiden.

Inget på gator och torg

Annons

Sedan 1 juni har regeringen lättat på restriktionerna gällande fotbollsmatcher och andra arrangemang utomhus med sittplatser. Nu gäller att 500 sittande deltagare får samlas, medan demonstrationer och arrangemang utomhus med stående får samla max 100 deltagare.

Men publikt tv-tittande med storbildsskärm på städers gator, torg eller i parker lyser fortfarande med sin frånvaro – även nu under EM. Det gäller exempelvis Folkets park i Malmö.

– EM och VM är ju våra största arrangemang, och de lättnader i restriktioner som finns är inte tillräckliga för att vi skulle kunna arrangemang som ju kan locka tiotusentals människor, framförallt Sverigematcherna, säger parkens verksamhetsledare Felicia Fredriksson.

I Göteborg stad finns inte heller några publika storbildsevenemang planerade i kommunal regi, enligt stadens evenemangsbolag. I Stockholm brukar den här typen av evenemang arrangeras privat – och med gällande restriktioner så går inte det i år, svarar Stockholm stad.

Anna Karolina Eriksson/TT

Fakta: Matcher som börjar 21

Fredag 11 juni: Turkiet–Italien.

Lördag 12 juni: Belgien–Ryssland.

Söndag 13 juni: Nederländerna–Ukraina.

Måndag 14 juni: Spanien–Sverige.

Tisdag 15 juni: Frankrike–Tyskland.

Onsdag 16 juni: Italien–Schweiz.

Torsdag 17 juni: Nederländerna–Österrike.

Fredag 18 juni: England–Skottland.

Lördag 19 juni: Spanien–Polen.

Måndag 21 juni: Finland–Belgien samt Ryssland–Danmark.

Tisdag 22 juni: Tjeckien–England samt Kroatien–Skottland.

Onsdag 23 juni: Tyskland–Ungern samt Portugal–Frankrike.

Ytterligare nio matcher i slutspelet startar 21, däribland finalen söndag 11 juli.

Källa: Uefa

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons