Annons

FN: Hundratusentals svälter i Tigray

Publicerad 11 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för att flera miljoner människor i Tigray är i riskzonen att drabbas av svält. Arkivbild.
FN:s livsmedelsprogram WFP varnar för att flera miljoner människor i Tigray är i riskzonen att drabbas av svält. Arkivbild.Foto: Gregorio Borgia/AP/TT

Över 350 000 människor i Tigrayregionen i Etiopien svälter, enligt en analys från FN. Ytterligare flera miljoner människor riskerar att drabbas av svält.

– Antalet människor som lever under svältförhållanden (...) är högre än någon annanstans i världen, sedan en kvarts miljon somalier miste livet 2011, säger FN: s biståndschef Mark Lowcock.

Annons

Över 90 procent av Tigrays 5,5 miljoner invånare är i behov av matbistånd, uppger FN:s livsmedelsprogram WFP.

I november i fjol bröt strider ut mellan regeringsstyrkor och Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF). Även grannlandet Eritrea gick in i konflikten för att stödja den etiopiska regeringen. Våldet har dödat tusentals civila och tvingat mer än två miljoner människor från sina hem.

"Denna allvarliga kris är en följd av konflikten, med befolkningsförflyttningar, rörelsebegränsningar, begränsad humanitär tillgång, förlust av skörd och försörjningstillgångar samt dysfunktionella eller obefintliga marknader", heter det i FN:s rapport.

Den etiopiska regeringen ifrågasätter de slutsatserna och säger att livsmedelsbristen inte är så allvarlig och att bistånd levereras.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons