Annons

Första steget tas mot familjeveckan

Publicerad 11 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har gett Försäkringskassan i uppdrag att börja förbereda familjeveckan. Arkivbild.
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har gett Försäkringskassan i uppdrag att börja förbereda familjeveckan. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Försäkringskassan har fått i uppdrag att förbereda införandet av familjeveckan.

Det var ett av Socialdemokraternas mest prioriterade vallöften 2018, men det är fortfarande inte spikat när de första dagarna kan införas. Men eftersom det tar lång tid att utveckla it-system och ta fram rutiner för en helt ny förmån, får Försäkringskassan sätta igång förberedelserna redan nu.

Annons

Sedan tidigare är det känt att det kan dröja till hösten 2022 innan de första familjedagarna kan införas – alltså efter nästa val.

Familjeveckan innebär att föräldrar har rätt till ledighet från arbetet med ersättning motsvarande tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sitt barn när det exempelvis är lov, studiedag för personalen eller för att delta i utvecklingssamtal om barnet. Ersättningen ska gälla för barn mellan 4 och 16 år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons