Utrikes

G7 tros kunna lova en miljard vaccindoser

G7-nationerna tros kunna bistå med en miljard vaccindoser till mindre bemedlade länder. Arkivbild.
Foto: Eli Hartman/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

G7-länderna tros kunna bidra med en miljard doser covid-19-vaccin till låg- och medelinkomstländer, enligt Storbritannien som står värd för G7-mötet som drar i gång på fredagen.

"Vid toppmötet väntas världsledare tillkännage att de kommer att tillhandahålla minst en miljard doser av coronavirusvaccin till världen (...) samt fastställa en plan för att utvidga vaccintillverkningen för att uppnå detta mål", heter det i ett uttalande från 10 Downing Street.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Vaccinvägrare i Filippinerna hotas med finkan

Filippinernas president Rodrigo Duterte irriterar sig på dem som inte vaccinerar sig mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Aaron Favila/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Filippinernas president Rodrigo Duterte hotar medborgare som vägrar att låta sig vaccineras mot covid-19 med fängelse.

– Du bestämmer, vaccin eller så kommer jag att låta fängsla dig, sade Duterte i ett tv-sänt tal på måndagen.

Hotet sker mot bakgrund av rapporter om svalt intresse bland filippinier för att vaccinera sig, bland annat har flera vaccinkliniker i Manila på sistone haft låga besökssiffror.

– Missförstå mig inte, en kris pågår i det här landet, sade Duterte.

– Jag irriterar mig bara på filippinier som inte lyssnar på regeringen.

Hittills har Filippinerna registrerat omkring 1,3 miljoner fall av covid-19, och fler än 23 000 dödsfall.

Fram till i söndags hade 2,1 miljoner invånare blivit färdigvaccinerade mot viruset. Regeringens mål är att vaccinera upp till 70 miljoner av landets runt 110 miljoner invånare före årets slut.

Utrikes

WHO startar vaccincenter i Sydafrika

Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.
Foto: Salvatore di Nolfi/AP/TT
Utrikes
Utrikes Världshälsoorganisationen (WHO) etablerar ett center i Sydafrika för att ge företag från mindre välbärgade länder möjligheten att tillverka vaccin mot covid-19.

– I dag har jag glädjen att kunna meddela att WHO har inlett diskussioner med ett konsortium av bolag och institutioner för att öppna ett center för tekniköverföring i Sydafrika, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.

Konsortiet kommer bland annat att bestå av bolaget Afrigen Biologics & Vaccines som ska fungera som nav genom att dels tillverka vaccin och att stödja tillverkaren Biovac, enligt Tedros.

Det handlar om att ta fram så kallat mRNA-vaccin som använder en typ av genetisk kod, i likhet med vaccinen från läkemedelsbolagen Pfizer-Biontech och Moderna. Förhoppningen är att de första doserna ska kunna lämna fabrikerna om 9–12 månader.

Produktionen ska ske i vad som kallas ett "teknologiskt transfernav".

– Genom det här initiativet kommer vi att ändra på bilden av Afrika som ett centrum för sjukdom och fattigdom, säger Sydafrikas president Cyril Ramaphosa via video och kallar nyheten ett historiskt steg mot att sprida livräddande teknik.

Utrikes

Rysk forskare spionmisstänkt i Tyskland

Tiden är inne för ännu en spionaffär att förpesta relationen mellan förbundskansler Angela Merkel och president Vladimir Putin. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes En rysk vetenskapsman verksam vid ett tyskt universitet har gripits för spionage. Affären riskerar att ytterligare försämra relationerna mellan Tyskland och Ryssland.

Enligt åklagarsidan misstänks mannen för att ha tjänat en rysk säkerhetstjänst från oktober 2020 fram till denna månad.

En talesperson för universitetet i Augsburg i södra Tyskland bekräftar att den misstänkte arbetat där och att polisen undersökt hans arbetsplats efter gripandet i fredags.

Ryssen var anställd som forskningsassistent vid den naturvetenskapliga och teknologiska fakulteten.

Fick kontanter

Vid minst tre tillfällen träffade han en rysk underrättelseagent, enligt polisens utredare, och lämnade två gånger över information från universitetet. För de tjänsterna ska han ha fått kontant betalning.

I söndags ställdes den misstänkte inför motsvarande en häktningsdomare, som beslutade att han ska hållas frihetsberövad.

Ett konto på jobbplattformen Linkedin i hans namn visar att han arbetade som forskningsingenjör vid det ryska Bajkov-institutet för metallurgi 2013. Flytten till Tyskland skedde 2016 för en praktiktjänst på Fraunhofer-institutet för lättviktskonstruktion.

Varken den tyska eller ryska regeringen har kommenterat spionärendet.

Mer ansträngt

Ryssland ligger i konflikt med flera västländer efter truppsammandragningar vid gränsen till Ukraina samt en serie spionskandaler som lett till utvisningar av diplomater.

Detta senaste spionfall inträffar när den tysk-ryska relationen är ansträngd på flera fronter, inte minst på grund av fängslandet av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj som fick vård i Tyskland efter att ha förgiftats i Ryssland.

Förbundskansler Angela Merkels regering har dessutom verkat för bibehålla sanktioner mot Ryssland på grund av annekteringen av Krim, och samtidigt gång på gång anklagat Ryssland för cyberattacker i Tyskland.

Utrikes

Spanienexpert: Ingen vill ändra sin position

Oppositionspartiet Partido Populars partiledare Pablo Casado är kritisk. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spanska oppositionspartiet Partido Popular rasar mot beslutet att benåda fängslade katalanska separatister.
Och Kataloniens separatistpartier vill ha amnesti för de dömda.
– Många låsningar återstår, konstaterar statsvetarprofessorn Joan Botella i Barcelona.

Ännu har ingen ledare för de tre separatistpartierna signalerat att de kommer att ta den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez utsträckta hand.

Liksom högern i den nationella politiken påverkas de separatistiska partierna av konkurrensen sinsemellan, enligt Joan Botella, professor i statsvetenskap vid Universitat Autònoma i Barcelona:

– Resultatet är den här låsta situationen, att ingen vill ändra sin position.

Kompromisslös linje

Ledaren för högerpartiet Partido Popular (PP), Pablo Casado, går till hårt angrepp mot premiärministerns beslut att benåda "de som inte visat ånger och som dessutom hotar med att återupprepa" sina handlingar

Kritiken från oppositionen var väntad, enligt Botella. Men det höga tonläget från PP-ledaren kan delvis förklaras med att han måste förhålla sig till konkurrensen från det högerextrema partiet Vox, som driver en kompromisslös linje gentemot den katalanska separatismen, fortsätter professorn.

– Om hotet från Vox inte existerade hade Casado kunnat visa sig lite mer generös i den här frågan, genom att kritisera regeringen på ett mer återhållsamt sätt, säger Botella, som är knuten till en organisation som förespråkar reformer av Spaniens konstitution för att öka regionernas autonomi snarare än självständighet.

Gynnsam situation

Att Sánchez tar det kontroversiella steget just i det här läget kan bero på den relativt gynnsamma situationen, med långt tid kvar till nästa val och med utsikter om en betydligt bättre ekonomisk situation när pandemin börjat mattas av och med väntande coronakrisstöd från EU.

– Regeringen räknar med att det blir en allmän förbättring i samhället framöver, och med det även ett gynnsammare opinionsläge, säger Botella.

Mattias Mächs/TT

Utrikes

EU trappar upp mot Belarus

Belarus försvarsminister Viktor Chrenin placeras på EU:s sanktionslista efter nedtvingandet av ett Ryanairplan över Belarus nyligen. Arkivfoto.
Foto: Sergei Shelega/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nya typer av sanktioner är på gång från EU för att öka pressen på Aleksandr Lukasjenkos regim i Belarus.
– De kommer allvarligt att skada ekonomin, lovar utrikeschefen Josep Borrell.

En lång rad domare, åklagare och fängelsechefer men också politiker, företagare och tv-anställda finns med på EU:s utökade sanktionslista för Belarus.

78 personer och åtta organisationer eller företag läggs nu till bland dem som inte ska ges visum till EU och få sina eventuella tillgångar frysta.

Nya på listan är bland andra försvarsminister Viktor Chrenin och transportminister Aleksej Avramenko samt president Lukasjenkos näst äldste son, Dmitrij – vars far och storebror Viktor listades redan i höstas.

Bland de nya företag som ska drabbas finns lastbilstillverkaren Belaz och oljebolaget NNK.

Sätta tryck

Samtidigt är även en ny form av sanktioner på gång mot Belarus. Här handlar det om att slå mot hela sektorer med koppling till den belarusiska regimen. Inte minst gäller det den viktiga exporten av pottaska, som bland annat används som gödningsmedel.

Utrikesministrarna har nått en principöverenskommelse om införandet. Det formella beslutet och införandet dröjer dock ett tag till.

– Vi pratar om sektorer som gödningsmedel, som är ett väldigt stort område i Belarus, finansiella tjänster och petroleumprodukter till exempel, säger utrikesminister Ann Linde (S) på plats i Luxemburg.

Ska kännas?

EU:s utrikeschef Josep Borrell är tydlig med att syftet är att sanktionerna ska kännas.

– De kommer att drabba de sektioner av den belarusiska ekonomin som är direkt kopplade till export. Sanktionerna är till för att sätta tryck på regeringen i Belarus. De kommer allvarligt att skada ekonomin i Belarus. Det är vad man förväntar sig när man straffar någon, säger Borrell i Luxemburg.

Den belarusiska oppositionen, vars ledare Svetlana Tichanovskaja träffade EU-ländernas utrikesministrar på måndagen, hyllar beslutet.

– Det skickar en tydlig signal till regimen att vi fortsätter att arbeta tillsammans mot brott mot mänskliga rättigheter, mot laglöshet, säger Tichanovskaja i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

"Människor kommer drabbas"

Hon tillägger att "sanktioner blir kraftigare när de genomförs gemensamt".

Sanktionerna lär drabba även "vanliga" belarusier, då deras arbetsgivare får svårare att exportera. Ann Linde säger att Tichanovskaja är beredd på konsekvenserna.

– Hon vet att detta betyder att människor i Belarus kommer att drabbas, men hon menar att man drabbas ännu hårdare av den repression som Lukasjenko har. Och därför menar hon att man är beredd på detta, säger Linde i Luxemburg.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikesminister Ann Linde (S) efter måndagens EU-möte i Luxemburg.
Utrikesminister Ann Linde (S) efter måndagens EU-möte i Luxemburg.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja träffar EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg på måndagen. Arkivfoto.
Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja träffar EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg på måndagen. Arkivfoto.
Foto: Claudio Bresciani/TT

FAKTA

Fakta: EU-sanktioner mot Belarus

EU har länge haft sanktioner mot Belarus och har i olika omgångar utökat, men också lättat på dem, beroende på händelseutvecklingen.

För tillfället gäller:

Sedan 2004 råder visumförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar mot fyra personer, som anklagas för inblandning i försvinnanden och misstänkta mord på oppositionella under slutet av 1990-talet.

Efter det senaste presidentvalet i augusti 2020 har listan utökats i olika omgångar efter den belarusiska regimens hårdföra agerande mot opposition och allmänhet. Totalt gäller nu visumförbudet och de frysta tillgångarna för 166 personer – däribland president Aleksander Lukasjenko och hans söner Viktor och Dmitrij – samt 15 företag eller organisationer.

Ytterligare ekonomiska sanktioner är på gång, i syfte att agera mot särskilda sektorer av den belarusiska ekonomin.

Sedan 2011 råder även ett vapenembargo samt förbud mot export till Belarus av produkter som kan användas för "intern repression".

Källa: EU-kommissionen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Utrikes

Spanien benådar fängslade separatister

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez håller tal i Barcelona.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spaniens regering ska benåda nio fängslade separatister som ledde Kataloniens självständighetsförsök.
Premiärminister Pedro Sánchez beskriver det som ett steg mot försoning – men kritiseras av både högeroppositionen och radikala självständighetsivrare.
PREMIUM

Beskedet gavs under ett tal inför regionala dignitärer i den katalanska huvudstaden Barcelona på måndagen.

En spänd tystnad rådde i det ikoniska operahuset Liceu när den socialdemokratiske premiärministern Pedro Sánchez tog till orda.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fyra sköts utanför vattenpipebar i Berlin

Det är fortfarande oklart vad som föranledde attacken i Berlin. Arkivbild.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Fyra personer skadades i en skjutning utanför en vattenpipebar i Tysklands huvudstad Berlin, enligt polisen.

De fyra – tre män och en kvinna – stod utanför baren vid 23-tiden på söndagskvällen när skjutningen inträffade, rapporterar tyska medier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Rättegång inledd mot jordanska maktkritiker

Kritiker av regimen under kung Abdullah II i Jordanien ställs inför rätta. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En tidigare kunglig domare och finansminister samt en lågt rankad medlem i Jordaniens kungahus har förklarat sig icke skyldiga till anklagelserna om att ha agiterat för att destabilisera monarkin.

Rättegången mot dem inleddes på måndagen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL