Utrikes

Greta Thunbergs ande svävar runt G7-mötet

USA:s första dam Jill Biden (ljust hår) och Kate Middleton, brittisk hertiginna av Cambridge, besöker en skolklass i West Cornwall och pratar bland annat om Greta Thunberg.
Foto: Aaron Chown/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Klimataktivisten Greta Thunberg deltar inte fysiskt i årets G7-möte. Men hon är andligen närvarande. Eller åtminstone litterärt.

När USA:s första dam Jill Biden och Kate Middleton, hertiginnan av Cambridge, gift med brittiska prins William, på fredagen besökte en skolklass i Hayle i Cornwall kom den unga svenskan på tal. G7-mötet hålls i närliggande Carbis Bay.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Danmarks soldater har lämnat Afghanistan

Danmarks drottning Margrethe vid invigningen av ett minnesmonument till de danska soldater som dött i Afghanistan, 2011. Arkivbild.
Foto: Stig-Åke Jönsson/TT
Utrikes
Utrikes

Efter nästan 20 års militär närvaro i Afghanistan har Danmark tagit hem sina sista soldater från kriget.

Det är en följd av att det Nato-ledda uppdraget har avslutats. Sveriges militära personal lämnade landet tidigare i år.

37 danska soldater har dödats i strid i Afghanistan sedan 2002. Ytterligare sju soldater har omkommit i olyckor eller avlidit i sjukdomar.

Danmarks socialdemokratiska försvarsminister Trine Bramsen säger att soldaterna inte längre behövs i Afghanistan.

– Vi kan inte fortsätta ha en militär närvaro på alla platser i världen där det inte råder demokrati, eller där deras samhällen bygger på något som vi i västvärlden inte håller med om, säger hon.

USA har aviserat att alla amerikanska soldater ska ha lämnat Afghanistan senast den 11 september, på 20-årsdagen för terrorattackerna i New York.

Utrikes

Trump ville skicka covidsmittade till läger

Dåvarande president Donald Trump vinkar efter att ha återvänt till Vita huset efter att ha vårdats för covid-19, den 5 oktober 2020. En kommande bok berättar om spelet bakom Trump-regeringens hantering av pandemin. Arkivbild.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Placera covidsmittade amerikaner på fånglägret Guantánamo Bay. Det föreslog dåvarande presidenten Donald Trump i början av pandemin, enligt en kommande bok.

I februari 2020 höll Trump och hans stab ett möte i Vita husets underrättelsecenter "The Situation Room" om vad USA skulle göra med amerikaner som smittats av covid-19 utomlands. "Har vi inte en egen ö? Vad sägs om Guantánamo?", ska Trump har föreslagit, och fortsatte:

"Vi importerar varor. Vi kommer inte att importera ett virus".

Trump ska två gånger ha tagit upp idén att låta amerikanska covidsmittade turister sitta i karantän på militärbasen på Kuba, där USA fängslar misstänkta terrorister. Chockade stabsmedlemmar satte dock stopp för förslaget.

Samtalet återges i den kommande boken "Nightmare Scenario". Den handlar om Trumps pandemihantering och är skriven av Washington Post-journalisterna Yasmeen Abutaleb och Damian Paletta. Boken, som bygger på över 180 intervjuer med högt uppsatta tjänstemän i Vita huset och myndighetspersonal som arbetade med pandemin, skildrar en regering i kaos.

Fruktade valförlust

Trump var mycket orolig över att de höga smittotalen i USA skulle påverka hans chanser att bli omvald, skriver The Washington Post som har publicerat utdrag ur boken.

"Testerna tar död på mig", ska Trump ha skrikit i ett samtal med hälsominister Alex Azar den 18 mars 2020, när covidfallen ökade kraftigt.

"Jag kommer att förlora valet på grund av testerna. Vilken idiot fick de federala myndigheterna att börja göra tester?"

Amerikanska folkhälsoexperter har slagit fast att bristen på testning i början av pandemin gjorde att coronaviruset inledningsvis kunde spridas i stort sett obemärkt.

Interna bråk

Författarna beskriver en pandemihantering präglad av interna bråk, ständiga utskällningar och brist på ledarskap. "Detta var vad insatsen hade blivit: en ohälsosam miljö där någon, vart du än vände dig, var beredd att slita huvudet av dig och hota att sparka dig", skriver författarna.

Trump insjuknade själv i covid-19 i oktober förra året och var enligt boken betydligt mer illa däran än vad den officiella bilden visade. Den tidigare presidenten har inte kommenterat uppgifterna i "Nightmare Scenario".

Utrikes

Unionister får ny ledare – igen

DUP:s blivande ledare Jeffrey Donaldson, här vid ledarvalet i Belfast i maj där han förlorade mot den nu avgångne Edwin Poots. Arkivbild.
Foto: Peter Morrison/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det nordirländska unionistpartiet DUP får en ny ledare, partiets tredje inom loppet av några veckor. Jeffrey Donaldson kommer att ta över ordförandeskapet.

Donaldson sitter i det brittiska parlamentet i London och var den enda personen som valde att kandidera till följd av en turbulent vår. Han tillträder formellt nästa vecka.

Partiet petade den tidigare ledaren, tillika Nordirlands dåvarande försteminister, Arlene Foster i slutet av april. Hon följdes av Edwin Poots, som besegrade just Jeffrey Donaldson i ett internt val för att sedan avgå efter blott tre veckor på posten.

Vid sidan av interna stridigheter väntas partiet ta strid mot de handelsregler som den brittiska regeringen och EU enats om efter brexit, där Nordirland får en speciell roll med hänsyn till gränsen mot Irland.

Utrikes

Vatikanen i unik protest mot homofobilag

Påve Franciskus och Vatikanstaten motsätter sig en italiensk lagstiftning mot homo- och transfobi. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vatikanstaten protesterar mot Italien med anledning av ett förslag om att diskriminering av hbtq-personer ska kunna straffas som hatbrott.

Den heliga stolen hävdar att en sådan lagstiftning strider mot det avtal, också kallat konkordat, som stadgar relationen mellan den lilla kyrkostaten och den italienska staten, rapporterar tidningen Corriere della Sera.

Vatikanen har aldrig tidigare lagt sig i italienska angelägenheter med hänvisning till avtalet på detta vis, enligt tidningen.

Ärkebiskop Paul Richard Gallagher, som i praktiken verkar som påvens utrikesminister, skickade förra veckan protesten som en formell not till Italiens ambassadör vid Vatikanen.

Där uttrycks en oro för att katoliker i framtiden ska ställas inför rätta i Italien för att de uttrycker åsikter om hbtq-rättigheter. Det framförs också att lagen kan komma att inskränka religionsfriheten, om katolska skolor tvingas uppmärksamma en högtidsdag mot homo- och transfobi som föreslås inom ramen för lagstiftningen.

Lagen innebär i korthet att befintlig hatbrottslagstiftning utökas så att även brott som riktas mot en person med anledning av dennes sexualitet, könsidentitet eller funktionshinder omfattas.

Italiens deputeradekammare har röstat igenom förslaget, men det har strandat i nästa led i senaten, där de konservativa högerpartierna sätter sig på tvären.

Utrikes

Valresultat dröjer i Etiopien

Valarbetare räknar röster i Addis Ababa.
Foto: Ben Curtis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Rösträkning pågår efter måndagens val i Etiopien. Men i det konfliktdrabbade Tigray och andra oroliga områden har invånarna inte fått säga sitt än. Omkring 38 miljoner människor hade registrerat sig för att rösta, men många måste vänta till den 6 september på grund av uppror, etniskt våld och logistiska problem.

I Tigray, en region med sex miljoner invånare som representeras av 38 mandat i parlamentet, har dock inget valdatum fastställts alls.

Trots det räknas de röster som har kommit in, men något resultat väntas inte på flera dagar.

Premiärminister Abiy Ahmed kallar valet historiskt. "Alla delar av samhället har gått ut för att rösta i vår nations första fria och rättvisa val", skriver han på Twitter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Tradingportalen.com

Lär dig mer om finansmarknaden

Tradingportalen.com Vill du lära dig mer om finansmarknaden och bli bättre på att investera? Då har du kommit helt rätt.

Vi kommer att gå igenom hur du kan göra för att lära dig mer om finanser, hur man investerar och hur du kan få så bra avkastning som möjligt på dina pengar.

Gå en kurs

Lär dig mer om finansmarknaden med en kurs! Det finns tusentals olika kurser på nätet som drivs av duktiga investerare som kan mycket om finansmarknaden. De kan hjälpa dig att bli ännu bättre och få en bättre avkastning på dina pengar. Vi rekommenderar dock att du läser recensioner för kursen innan du betalar något. Det finns många där ute som vill tjäna snabba pengar på att lura dig att köpa något som de slängt ihop på en timme.

Några exempel på bra kurser är:

Läs nyheter

Det finns många sidor på internet som samlar mängder med information och nyheter om finansmarknaden. Genom att spendera lite tid varje dag på att läsa detta kommer du sakta men säkert att bli bättre på det. En sådan sida är tradingportalen. Här hittar du mängder med nyheter kring finans från hela världen men också guider på hur du kan bli bättre på att investera. Vi kan garantera att om du spenderar lite tid varje dag på att läsa deras guider och nyheter kommer du snart ha mycket mer kunskap om finansvärlden och förmågan att använda den kunskapen för att tjäna pengar.

Testa

Det finns faktiskt inget annat sätt att lära dig om finansmarknaden än att testa. Oavsett hur mycket kunskap du har kommer du förr eller senare behöva testa att investera i marknaden.

Annars är all din kunskap värdelös. I början kommer det kanske inte gå bra men om du har en bra strategi och verkligen följer den kommer du snart märka att det går bättre. Tro oss, vi vet att det kommer kännas otäckt i början men det är naturligt. Om du aldrig testar kommer du aldrig att lära dig något.

Några bra appar som kan hjälpa dig att komma igång med din investering är:

Avanza

Nordnet

Etoro

Gör misstag

Det är inget fel med att göra misstag, speciellt inte när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla kommer göra misstag i början och alla proffs som du läser om på nätet har antagligen misslyckats fler gånger än du försökt. Så länge du lär dig av dina misstag är det inget fel. Då kommer du komma tillbaka starkare än du var tidigare och det kommer att gå bättre för dig. Var därför inte rädd att begå misstag när du lär dig mer om finansmarknaden. Alla gör det.

Utrikes

Kreml: Ovaccinerade kommer att diskrimineras

Vårdpersonal flyttar en covid-19-patient på ett sjukhus i Moskva.
Foto: Denis Grisjkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ryssar som inte har vaccinerat sig mot covid-19 eller blivit immuna på annat sätt kan fortsättningsvis inte utgå från att de kan jobba på alla arbetsplatser, utan får i stället räkna med att bli diskriminerade, enligt Kreml.

– Verkligheten är sådan att det oundvikligen kommer att bli fråga om diskriminering, säger talespersonen Dmitrij Peskov.

President Vladimir Putin varnade i måndags för en förvärrad smittspridning i flera delar av Ryssland. Orsaken är bland annat att den mer smittsamma så kallade deltavarianten tar över mer och mer, men Kreml konstaterade nyligen att ryssarnas oansvariga beteende och "totala nihilism" också bidrar till den svåra situationen.

Utrikes

EU-domstolen ger Youtube rätt i copyrightstrid

EU-domstolen i Luxemburg. Arkivbild.
Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Youtube och andra liknande plattformar bär i princip inte det juridiska ansvaret för uppladdat material som inkräktar på andras upphovsrätt, konstaterar EU-domstolen.

Domen sätter punkt för en långdragen strid, där upphovsrättsinnehavare har krävt ersättning från plattformsföretagen för innehåll som laddats upp olovligen av en tredje part. I centrum står bland annat en musikproducent som dragit Youtube och tyska Google inför rätta sedan användare år 2008 lagt ut ljudinspelningar som producenten hade rättigheterna till.

Fallet hamnade först i en tysk domstol, som vände sig till EU-domstolen för vägledning. Domstolen konstaterar nu att plattformar inte har något generellt ansvar för användarnas upphovsrättsbrott, men att saken i vissa situationer kan tolkas annorlunda, exempelvis då plattformarna aktivt medverkar till att lyfta fram materialet.

Utrikes

Döda sköldpaddor spolas i land på Sri Lanka

En av de nästan hundra sköldspaddskroppar som har spolats i land på Sri Lanka den senaste tiden.
Foto: Eranga Jayawardena/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Nästan hundra döda sköldpaddor med hals- och skalskador, tiotals delfiner och en blåval har spolats i land efter ett fartygshaveri utanför Sri Lankas kust. Fraktfartyget brann och sjönk och oron växer för hur det har påverkat djur och natur i området, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Ekologer tror att dödsfallen direkt orsakades av branden och utsläpp av farliga kemikalier från fartyget X-Press Pearl, som stod i brand i tolv dagar och i förra veckan sjönk utanför huvudstaden Colombo.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL