Utrikes

Han blev Kremls senaste offer

Den ryska regimkritikern Dmitrij Gudkov. Arkivbild.
Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes Han har samma moderna framtoning som Navalnyj och är lika aktiv på Instagram, där inlägg till stöd för gripna aktivister och kritik mot kontroversiella lagar samsas med bilder på hans fru och barn.
Däremot är den ryske oppositionspolitikern Dmitrij Gudkov inte lika konfrontativ. Ändå föll han offer för Kreml.

Dmitrij Gudkovs vilja att kompromissa och hans uppväxt med en politiskt aktiv familj har hjälpt honom att etablera sig som en stark röst. Han har röstat emot flera lagförslag som har gett regeringen utökad makt, vägrade delta i en omröstning som var en del av annekteringen av Krim år 2014 och hjälpte över 260 oppositionella politiker att bli valda i lokalvalen i Moskva år 2017.

Men det är först nu som Dmitrij Gudkov tvingas lämna landet.

– Han är en del av oppositionen, och det är farligt att vara i opposition i Ryssland i dag. Det är inte alldeles förutsägbart vem som kommer att gripas vid ett visst tillfälle, säger Carolina Vendil Pallin på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Ses som förrädare

Gudkovs familj kallas ofta i ryska medier för en "politisk dynasti" – både far och son har varit ledamöter i det ryska parlamentet duman och kritiserat Putinregimen.

Inledningsvis hjälpte familjekopplingarna Gudkov den yngre att komma fram i politiken, men i dagens politiska verklighet är de ett hinder. Fadern Gennadij Gudkov är tidigare FSB-medarbetare och ses därför som förrädare i många ryska politikers ögon.

Under sin tid i duman lade Dmitrij Gudkov fram 43 lagförslag, men bara ett av dem gick igenom. Han var kritisk mot lagen om "utländska agenter" – som i praktiken gör det omöjligt för många organisationer och medier att verka i Ryssland – och ville demokratisera valsystemet.

Gudkov röstade också emot det kontroversiella lagförslaget som skulle förbjuda medborgare i USA att adoptera ryska barn.

– Min bild är att han arbetade väldigt målmedvetet, inom ramen för det som var tillåtet, säger Carolina Vendil Pallin.

Har sökt lösningar

Det kan framstå som att han drev en hård linje mot regeringen, men Gudkov beskrivs också som en person som har försökt att hitta gemensamma lösningar över traditionella politiska gränser.

– Gudkov är en modern, flexibel och kompromissvillig politiker, en bristvara i rysk politik, säger statsvetaren Vitalij Sjkljarov till tidningen Novaja Gazeta.

När Gudkov inte kom in i parlamentet 2016 bestämde han sig för att fokusera på lokalpolitiken. 2017 startade han ett program som hjälpte 266 oppositionella kandidater att bli valda till lokalstyret i Moskva.

– Det är svårt att göra något lika stort idag. När vi drev valkampanj 2017 var det svårt. I dag är det omöjligt – alla skulle frihetsberövas, har Dmitrij Gudkov sagt.

Kopplat till dumavalet

I höst är det parlamentsval i Ryssland. Endast 15 procent av Moskvaborna säger att de kommer att rösta på Putinpartiet Enade Ryssland, enligt en färsk opinionsundersökning av det oberoende Levada Center. Det är omkring en tredjedel av stödet för partiet nationellt.

Det är inte helt klart om Dmitrij Gudkov hade planer att ställa upp i valet i höst men flera källor säger till Novaja Gazeta att han hade tänkt representera liberala oppositionspartiet Jabloko.

– I Moskva så är det ganska få som anger att de kommer att rösta på Enade Ryssland, och jag ser honom mycket som en Moskvapolitiker som skulle kunna skapa problem, kommenterar Carolina Vendil Pallin.

Tatiana Kireeva/TT

Parlamentsledamöter Gennadij Gudkov (till vänster) och Dmitrij Gudkov i duman. Arkivbild från 2012.
Parlamentsledamöter Gennadij Gudkov (till vänster) och Dmitrij Gudkov i duman. Arkivbild från 2012.
Foto: Michail Metzel/AP/TT

FAKTA

Fakta: Gripandet av Gudkov

Den 1 juni greps Dmitrij Gudkov när han var med familjen på sitt lantställe utanför Moskva.

– Tiotals beväpnade maskerade män bröt sig in. Det kändes som att jag var en ledare för en terrororganisation, berättade Dmitrij Gudkov i en intervju med tv-kanalen Dozjd.

Totalt deltog omkring 140 poliser i husrannsakningar på tio olika adresser tillhörande personer som står Gudkov nära, enligt myndigheterna på grund av en obetald hyresskuld. Själv tillbringade Gudkov två dagar i häktet. Några dagar efter det att han hade släppts av polisen lämnade han landet.

"Personer nära presidentadministrationen har meddelat mig att det här fabricerade fallet kommer att sluta med att jag grips ifall jag inte lämnar landet", skrev han på sociala medier.

FAKTA

Fakta: Andra gripanden

Flera oppositionella politiker har gripits det senaste halvåret i Ryssland.

Den 13 mars 2021 kom polis till ett evenemang för oberoende lokala politiker i Moskva och frihetsberövade fler än 170 deltagare. Enligt myndigheter bröt evenemanget mot coronarestriktionerna.

Regimkritikern Andrej Pivovarov greps den 31 maj på ett flygplan på väg att lyfta från S:t Petersburg.

Utrikes

Raisi vill ha bättre grannsämja för Iran

Ebrahim Raisi har nu hållit sin första presskonferens sedan han vunnit presidentvalet i Iran.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Irans tillträdande president Ebrahim Raisi säger att hans regering inte kommer att tillåta förhandlingar om kärnenergiavtalet bara för sakens skull – utan enbart om de gynnar nationella intressen.

– Vår utrikespolitik kommer inte att begränsas till kärnenergiavtalet. Vi kommer att interagera med omvärlden, säger Raisi på sin första presskonferens efter valsegern.

– Min regerings prioritet kommer att vara att förbättra relationerna med våra grannar i regionen.

USA drog sig ur kärnenergiavtalet 2018, men president Joe Biden säger sig vilja återgå till överenskommelsen. Men när Raisi får frågan om huruvida han vill träffa presidenten svarar Raisi:

– Nej.

Raisi, en ultrakonservativ kritiker av väst, efterträder Hassan Rohani i augusti. Han uppmanar USA att återgå till sina åtaganden enligt kärnenergiavtalet och lyfta sanktionerna mot Iran.

Utrikes

Prokurdiskt parti kan förbjudas i Turkiet

Anhängare till HDP vid ett newrozfirande i Istanbul i mars i år. Arkivbild.
Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det prokurdiska partiet HDP i Turkiet kan komma att förbjudas på grund av påstådda kopplingar till den av EU och USA terrorstämplade gerillan PKK, då landets författningsdomstol beviljat prövningstillstånd och nu ska ta upp fallet, enligt Reuters.

HDP, som är Turkiets tredje största parti, har länge varit en nagel i ögat på den allt mer auktoritäre presidenten Recep Tayyip Erdogan och hans konservativa regeringsparti AKP. Tusentals partimedlemmar har de senaste åren dragits inför rätta anklagade för olika typer av terrorbrott. Partiet och många utomstående bedömare anser att hanteringen är en häxjakt och att anklagelserna i hög grad är politiskt motiverade.

Domstolen avslog åklagarens begäran om att frysa HDP:s konton, enligt den statliga nyhetsbyrån Anatolia.

I förra veckan dödades dottern till en HDP-politiker vid en attack mot partiets lokal i staden Izmir.

Utrikes

Över två miljoner virusfall i Indonesien

En man tar ett covidtest i Medan i Indonesien.
Foto: Binsar Bakkara/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Covidfallen har ökat i Indonesien den senaste tiden och nu har det folkrika landet passerat två miljoner bekräftade fall. I ett försök att bromsa utvecklingen införs skärpta restriktioner i 29 områden där smittspridningen är hög, bland annat i huvudstaden Jakarta.

Den nya reglerna gäller i två veckor och innebär bland annat att den tillåtna kapaciteten för kaféer och restauranger sänks till 25 procent.

Ökningen av antalet fall kan sannolikt förklaras av det utbredda resandet under högtiden id al-fitr och spridningen av deltavarianten av viruset, enligt hälsoexperter.

Utrikes

Sánchez bekräftar benådningar av katalaner

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez håller tal i Barcelona.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Utrikes
Utrikes Spaniens premiärminister Pedro Sánchez bekräftar i ett tal i den katalanska huvudstaden Barcelona att hans regering ämnar benåda flera katalanska separatister.

– Detta ger oss möjlighet att vända blad, säger premiärministern.

Talet, som hålls inför regionala dignitärer i det ikoniska operahuset Liceu, inleddes strax efter 12 på måndagen.

En spänd tystnad rådde i salen när Sánchez började tala. Och så fort han gav beskedet om benådningarna hördes flera rop i salen från personer som motsätter sig beslutet.

– För att nå en överenskommelse måste någon ta första steget. Regeringen tar nu det första steget, säger Sánchez.

Samla stöd

Benådningarna av nio ledande separatister som sitter frihetsberövade till följd av Kataloniens utropande av självständighet från Spanien 2017 väcker heta känslor.

Enligt en opinionsmätning från Ipsos motsätter sig en knapp majoritet, 53 procent, benådningarna. 68 procent av katalanerna är dock för ett sådant beslut, enligt mätningen.

Sánchez har de senaste veckorna försökt att samla stöd för sitt beslut, som han menar är nyckeln till att övervinna det politiska dödläget.

– Konfrontationen har inte bidragit till att lösa några problem, säger Sánchez i sitt tal i Barcelona.

– Vi vill återuppta den politiska dialogen.

Säkra makt

Men kritiker menar att han bara vill säkra sin egen makt, eftersom hans minoritetsregering delvis är beroende av stöd från separatistpartierna.

Premiärministern säger att han har förståelse för argumenten mot benådningarna, men upprepar att ett sådant beslut öppnar en väg framåt i diskussionerna om Katalonien-krisen. Han betonar också att möjlighet att benåda sedan länge finns garanterad i konstitutionen och att benådningarna inte innebär ett ifrågasättande av själva domarna.

Beslutet om benådningarna måste först godkännas i ett regeringsmöte i veckan innan det kan träda i kraft.

Utrikes

Brant ökning av virusfall i Sydafrika

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa vaccineras mot covid-19. Arkivbild.
Foto: Gianluigi Guercia/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sydafrikas fall av covid-19 har ökat kraftigt de senaste veckorna, enligt president Cyril Ramaphosa. I början av april låg det genomsnittliga antalet nya fall på 800 om dagen, att jämföra med över 13 000 under den senaste veckan.

"Ökningen av nya fall har varit utomordentligt snabb och brant de senaste veckorna", skriver Ramaphosa i ett veckobrev som publiceras varje måndag.

Sydafrika är hårdast drabbat av covid-19 på kontinenten och står för 35 procent av fallen. Provinsen Gauteng står i centrum för utbrottet.

Världshälsoorganisationen (WHO) uttryckte nyligen oro över det ökande antalet virusfall runt om i Afrika och över spridningen av mer smittsamma varianter.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinopro.se

Casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen - så har casinospelen förändrats

Casinopro.se I samband med utbrottet av den pandemi som just nu härjar, beslutades att göra vissa tillfälliga ändringar i den svenska spellagen. Dessa skulle i första hand gälla 2020 ut - men har nu förlängts till att gälla ytterligare ett halvår till.

Ändringarna har medfört ytterligare restriktioner i en redan sträng spellag, och rösterna kring ändringen har varit många. I denna artikel ska vi gå närmare in på skillnaderna i spellagen som den var innan ändringarna - och hur den ser ut nu.

Så såg spelen ut då

Innan ändringarna av den svenska spellagen stod det vart och ett spelbolag fritt att utforma sina bonusar i vilken storlek de ville. Varje spelbolag fick endast dela ut en enda bonus per spelare och licens - något som fortfarande gäller.

Denna fick dock vara hur stor som helst, och det var upp till spelbolaget att välja den maximala gränsen för denna.

Det innebar att många spelbolag konkurrerade med varandra genom att erbjuda så höga bonusar som möjligt - och många av dessa kunde vara på flera tusentals kronor.

Dessa bonusar kom i stort sett alltid tillsammans med omsättningskrav, och även om dessa varierade något låg kravet ofta runt 30-35 gånger. Detta kunde man med fördel försöka omsätta på någon av de lågvolatila slots som var väldigt populära tidigare.

Så ser spelen ut nu

I och med den nya - tillfälliga - spellagen, har vissa ändringar skett. Några av dessa är större än andra - och den allra mest utmärkande skillnaden är att en maxgräns om 100 kr införts på välkomstbonusar.

Inget spelbolag får alltså dela ut en bonus värd mer än 100 kronor - något som faktiskt medfört vissa positiva effekter för spelarna.

En positiv egenskap med de nya bonusarna är att många av dessa kommer utan krav på omsättning. Det innebär att de vinster du får när du spelar för din bonus får du behålla direkt.

Detta gör att spelare inte blir låsta till ett och samma casino på samma sätt - samtidigt som fler spelare tjänar bättre på dessa bonusar eftersom de inte riskerar att spela upp bonusen på grund av omsättningskrav innan de kan plocka ut den.

Eftersom trenden just nu verkar vara att släppa högvolatila slots är därmed det slopade omsättningskravet goda nyheter för de spelare som gillar att spela nya spel.

Mer om detta kan du läsa på sidan casinopro.se.

De största skillnaderna

De största skillnaderna i spellagen ligger framförallt i bonusarna, samt i de insättningsgränser som införts. Det är som spelare - åtminstone bonusmässigt - mer fördelaktigt att spela casino spel online nu jämfört med innan den nya spellagen. Så här har casinospelen förändrats:

Bonusarna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 100 kr per spelare och bonus

Insättningsgränserna som tidigare inte hade något tak, har nu fått ett maxtak om 5 000 kr per spelare

När det gäller skillnader på nysläppta spel är det kanske främst volatiliteten som skiljer, då den just nu främst är hög på de slots som släpps idag.

5 nya speltrender

Nya speltrender dyker upp hela tiden. Detta är för att vi spelare inte ska tröttna på spelandet - och naturligtvis uppskattar vi lite omväxling mellan varven.

Köp bonus feature - många casino spel har börjat med att erbjuda spelaren möjlighet att köpa sin väg direkt in i bonusspelet. Denna trend passar väldigt bra nu som många spelutvecklare verkar satsa främst på högvolatila spel - något som inte tilltalar alla spelare på grund av den ibland mycket långa väntetiden på vinster. Att köpa sin väg in i bonusspelet är förenat med en kostnad, vilket du inte är garanterad att ta igen i bonusspelet, även om chansen är stor. Hur stor summan för inköpet är varierar på spel och på hur mycket du satsar i varje spinn. Kostnaden brukar nämligen tas ut i ett visst antal gånger din insats - ofta runt 100 x insatsen.

Blitz spel - när du spelar med Blitz spel, eller i Blitz mode, spelar du samma slots som vanligt - men helt 6 gånger snabbare än normalt. Det är inte alla casinon som tillhandahåller detta spelsätt idag, utan det finns bara hos några få aktörer. Blitz mode är för dig som inte har tålamod att vänta när du spelar. Här ser du inte hjulen som snurrar som när du spelar på vanligt vis - istället ser du storleken på dina vinster som är samlade mitt på spelplanen, och dessa ändras i realtid i takt med att du vinner.

Megaways spel - något som kommit riktigt stort i det sista är megaways slots. Dessa ger dig långt fler vinstvägar än normalt, och det vanligaste antalet vinstlinjer megaways slotsen har är 117 649 stycken - även om det finns slots med både fler och färre vinstvägar. En annan rolig grej med just megaways slotsen är att de brukar innehålla kaskader, vilka ger dig möjligheten att vinna flera gånger på samma spinn.

Dagliga jackpottar - casino spel med dagliga jackpottar är en speltrend som många spelare älskar. Detta handlar om de progressiva jackpottarna som vi känner till på grund av dess enorma vinster, men som i gengäld ofta låter vänta flera månader på sig innan de faller ut. Dessa har nu fått en daglig motsvarighet, vilken fungerar tvingande och som måste falla ut innan en viss förutbestämd tid varje dag. Även om dessa inte kommer upp i samma enorma summor som de jackpottar som väntar flera månader innan utdelning, kan de ändå bli riktigt stora många gånger - och jackpottar över miljonen är inte ovanligt alls.

Omsättningsfria bonusar - bonusar utan krav på omsättning är den senaste trenden i casinovärlden, vilken blev riktigt stor när den svenska spellagen fick sin tillfälliga ändring. Dessa bonusar har funnits redan innan, men eftersom fokus för många aktörer då låg på större bonusar - något som är minst sagt ofördelaktigt för ett casino att låta vara omsättningsfritt - var de då väldigt ovanliga. Idag finner du dem hos vart och vartannat casino.

Utrikes

EU trappar upp mot Belarus

Belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja träffar EU-ländernas utrikesministrar i Luxemburg på måndagen. Arkivfoto.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Utrikes
Utrikes Nya typer av sanktioner är på gång från EU för att öka pressen på Aleksandr Lukasjenkos regim i Belarus.
– De kommer allvarligt att skada ekonomin, lovar utrikeschefen Josep Borrell.

Måndagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg ska i dubbla steg föra den politiska striden vidare mot regimen i Belarus.

Dels har ännu ett sanktionspaket godkänts, som adderar 86 namn och organisationer till listan över vilka belarusier som inte ska ges visum till EU och få sina eventuella tillgångar frysta.

Dels letas enighet om nya former av sanktioner mot Belarus, med hopp om få klartecken för dem från EU:s stats- och regeringschefer vid EU-toppmötet i Bryssel under torsdag och fredag. Utrikesministrarna är överens om att införa dessa och ett formellt beslut väntas de kommande dagarna, uppger två diplomater för nyhetsbyrån AFP.

– De kommer att drabba de sektioner av den belarusiska ekonomin som är direkt kopplade till export. Sanktionerna är till för att sätta tryck på regeringen i Belarus. De kommer allvarligt att skada ekonomin i Belarus. Det är vad man förväntar sig när man straffar någon, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till mötet i Luxemburg.

På plats finns även belarusiska oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, för att ge sin bild av situationen.

– Jag ser verkligen fram emot att vidta starka åtgärder för att utöka sanktionerna mot Belarus. Det är absolut nödvändigt för det som sker i Belarus är fortfarande en tragedi och vi måste agera med kraft, säger utrikesminister Ann Linde (S) i en kommentar på väg in till mötet.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikes

Polis löpte amok – sköt ihjäl fem

Utrikes
Utrikes

En nigeriansk polis sköt ihjäl fem personer och skadade ytterligare fyra då han löpte amok i Enugu i sydöstra Nigeria i söndags, enligt polisen.

Skjutningen inträffade i ett bostadsområde. De överlevande offren har förts till sjukhus för vård. Motivet för attacken är oklart.

Sydöstra Nigeria har de senaste månaderna varit skådeplats för en rad attacker mot poliser och säkerhetsstyrkor, som skördat tiotals dödsoffer.

Den lokala separatistgruppen Indigenous People of Biafra (IPOB), som vill ha bryta sig loss från Nigeria och bilda en egen stat för igbofolket, är aktiv i området, men har förnekat inblandning i dessa attacker.

Utrikes

Femte presidentkandidat gripen i Nicaragua

En affisch som lyfter fram president Daniel Ortega som en kandidat till valet i november. De senaste veckorna har hans regering intensifierat sin kampanj mot oppositionen.
Foto: Miguel Andres/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En femte blivande presidentkandidat har gripits i Nicaragua – där president Daniel Ortegas regering driver en allt tuffare linje mot oppositionen.

Journalisten Miguel Mora greps i sitt hem i söndags kväll, anklagad för att bland annat ha "uppmuntrat till utländsk inblandning i inrikesfrågor".

Myndigheterna har gripit 17 oppositionella i juni, däribland fyra andra potentiella presidentkandidater. Regeringen hävdar att de finansieras av USA för att störta Ortega – men kritiker menar att det bara är ett sätt att hindra oppositionskandidater från att ställa upp i val.

Utvecklingen har utlöst internationell kritik och har fått USA att straffa Nicaragua med nya sanktioner.

Valet ska hållas i november.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL