Sport

Sörenstam utslagen – Hedwall leder

Caroline Hedwall är i ledning.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Caroline Hedwall stod för dagens bästa runda i den historiska mixedtävlingen på Europatouren utanför Kungsbacka.
Efter två rundor leder den svenska golfstjärnan tävlingen.

Hedwall gjorde bland annat två eagles och gick andra rundan på 64 slag, åtta under banan Valldas par, och är totalt 13 under par. Bakom henne gick nederländaren Joost Luiten på 65 slag och är totalt 12 under.

Sämre gick det för tävlingsvärden Annika Sörenstam, 50, en dubbelbogey på det tredje hålet innebär att hon är två över par och missar helgens spel.

– Det har varit kul att spela men lite jobbigt hit och dit med spelet. Lite bättre på greenerna i dag men inte lika bra från tee till green, säger den tiofaldiga majorvinnaren, som gjort tillfällig comeback i veckan, till SVT.

Henrik Stenson, den andra tävlingsvärden, gick för andra dagen i rad runt på 70 slag och är fyra under par och får spela vidare under lördagen.

De näst bästa blågula inslagen i tävlingen är Lina Boqvist och amatören Ludvig Åberg. Båda har haft identiska rundor – på torsdagen gick de runt på 69 slag och båda följde upp med 67 slag under fredagen. Därmed är de åtta under par, och ligger på delad femtonde plats.

Det är första gången damer och herrar spelar mot varandra på Europatouren.

EM i fotboll 2021

Svensk seger kan stoppa fansen: "Olustigt"

Svenska supportrar på läktaren i S:t Petersburg.
Foto: Erik Simander/TT
Sport
Sport Åttondelsfinal i Glasgow men inte kunna se EM-åttondelsfinalen på plats.
Tappad poäng och en eventuell svenskfest i Köpenhamn.
Det finns ett litet supporterdilemma inför Sveriges match mot Polen på onsdag.

Sverige har gruppsegern i egna händer. Seger mot Polen på onsdag, förstaplatsen är cementerad och en åttondelsfinal i Glasgow är säkrad.

Men för supportrar som vill se åttondelsfinalen i Skottland på plats finns det en stor nackdel.

I nuläget krävs det karantän i tio dagar samt covid-test dag två och åtta vid inresa till Skottland från Sverige. Något som förhindrar ett intåg av svenska supportrar.

– Vi har hamnat i en situation som är extremt olustig. Vi tror någonstans att vi vinner mot Polen, vi går in för att vinna varje match. Vi håller stadig kontakt med UD (utrikesdepartementet), men så som läget ser ut just nu så kommer vi inte in i Skottland utan karantän, säger Andreas Richt, grundare av Gula väggen, och på plats i S:t Petersburg för Sveriges gruppspelsmatcher.

Richt är säker på sin sak.

– Vi kommer att vinna mot Polen. Ur ett supporterperspektiv är det kanske bättre att komma till Köpenhamn. Men hur kan du någonsin inte vilja att Sverige inte vinner? Det är så dumt, säger han.

"Strider mot allt"

När TT frågade ett flertal supportrar inför Sverige–Slovakien om var de vill att Sveriges åttondelsfinal ska spelas svarade majoriteten Köpenhamn. Det hade varit smidigt för många men det skulle också innebära att Sverige måste sluta tvåa i gruppen.

Därav dilemmat. Skulle Sverige sluta trea blir det antingen Sevilla eller Budapest.

– Det är klart att de flesta tycker att Köpenhamn vore fantastiskt i en åttondel ur ett supporterperspektiv. Då är det optimalt, men det strider mot allt jag står för eftersom det innebär att jag tycker att Sverige inte ska vinna på onsdag, säger Richt och fortsätter:

– Det kommer jag aldrig stå bakom. Glasgow är etta, tvåa och trea på min lista. Men frågar du den svenska supporterskaran tror jag att många tycker att det vore jäkligt bra med Köpenhamn men samtidigt tror jag inte att någon vill att vi ska förlora mot Polen.

Lustig får lösa

Svenska fotbollförbundet har även de en ständig dialog med UD och förbereder för samtliga alternativ.

– Publikt sett är Glasgow ingen framgång men däremot spelmässigt. Men jag tror att många supportrar hade sett Köpenhamn som ett alternativ. Där har vi 3 000 biljetter att sälja utifrån vår kvot och sen släpps det säkert biljetter via Uefa. Hamnar vi i Köpenhamn tror vi på många svenskar på arenan och ute på stan, säger SvFF:s säkerhetschef Martin Fredman.

TT: Glasgow är helt kört för supportrar?

– Så som det ser ut i nuläget. UD ser inga ändringar i restriktioner som skulle kunna ligga inom en rimlig tidsram. Det är tio dagar självkarantän och två tester. Det utesluter för publik att resa in, säger han.

Blir det Glasgow verkar det som att Sverige får förlita sig på den tidigare Celticspelaren, Mikael Lustig.

– Fans kommer vi säkert ha. Det finns nog många i Storbritannien som kan ta sig dit. Jag har många vänner i Glasgow som får lösa det, säger högerbacken.

Anton Johansson/TT

Andreas Richt, längst bak till vänster.
Andreas Richt, längst bak till vänster.
Foto: Erik Simander/TT

FAKTA

Fakta: Det gäller för åttondelsfinalerna

+ Glasgow 29 juni, om Sverige blir etta.

För inresa från Sverige gäller negativt test för covid-19 inom tre dagar före avresa, självisolering i tio dagar vid ankomst och att testa sig två gånger efter ankomst, dag två och dag åtta där resenären själv står för kostnaden.

Det finns möjlighet att avsluta sin självisolering efter dag åtta genom Test to Release. Man måste även fylla i ett webbformulär inom 48 timmar före ankomst.

Källa: Sweden Abroad.

+ Köpenhamn 28 juni, om Sverige blir tvåa.

Den 26 juni inför Danmark en ändring i inreserestriktionerna och inför vissa lättnader i kraven. Danmark kategoriserar in länder i olika färger och i dagsläget är Sverige ett orangemarkerat land vilket betyder hårdare inreseregler än för de som är gulmarkerade.

Men den 26 juni ändras det så att de orangemarkerade blir gula och de gula blir gröna. Det betyder bland annat att det inte kommer att finnas något isoleringskrav vid inresa från Sverige.

För att resa in i Danmark krävs generellt sett ett negativt covidtest (både PCR-test och snabbtest är godkända). För personer som inte är bosatta i en gränsregion (Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland) får testet vara högst 48 timmar gammalt vid ankomst till Danmark. Därefter ska ett nytt test tas inom 24 timmar.

För boende i gränsregioner får testet vara högst 72 timmar gammalt och man är undantagen övriga test- och karantänsregler.

Personer som kan uppvisa ett giltigt intyg om att man är färdigvaccinerade får resa in i Danmark utan att uppvisa ett negativt covidtest och är undantagna krav om ett nytt test och isolering.

Personer som har varit smittade med covid-19 undantas från testkrav om man kan framvisa dokument om ett positivt snabbtest (antigentest) eller PCR-test som, vid tidpunkten för inresan, är minst 14 dagar och högst 180 dagar gammalt.

Källor: coronasmitte.dk, oresunddirekt.se, Sweden Abroad.

+ Budapest 27 juni mot Nederländerna, en av två alternativ vid en tredjeplats.

Åskådare till större sport- och kulturevenemang som fotbolls-EM har rätt att resa in i Ungern, utan krav på karantän, om man vid inresan kan uppvisa en giltig evenemangsbiljett och ett negativt PCR-test som inte är äldre än 72 timmar och är utfärdat på antingen ungerska eller engelska. I dessa fall har man rätt att stanna i Ungern i max 72 timmar.

Källa: Sweden Abroad.

+ Sevilla 27 juni mot Belgien, en av två alternativ vid en tredjeplats.

Förutom att fylla i en hälsodeklaration tidigast 48 timmar innan ankomst måste resenären visa upp något av följande:

* Bevis på komplett vaccination mot covid-19 senast 14 dagar före inresa

* Ett negativt testresultat i NAAT-test (t.ex PCR) eller ett EU-godkänt antigentest max 48 timmar gammalt vid inresa.

* Ett intyg på genomgången covid-19-infektion max 180 dagar gammalt.

Källa: Sweden Abroad.

EM i fotboll 2021

Ekdal tillbaka i träning – Larsson lagkapten

Albin Ekdal är tillbaka i full träning inför matchen mot Polen.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Albin Ekdal är tillbaka i träning inför den sista gruppspelsmatchen i fotbolls-EM.
"I dag tränar samtliga spelare", meddelar landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson.
Det är även klart att Sebastian Larsson blir lagkapten mot Polen.

Med bara några dagar kvar till matchen mot Polen tvingades mittfältskuggen Albin Ekdal kliva av landslagets måndagsträning redan efter uppvärmningen på grund av "en känning".

Ekdal hade skadekänningar även inför Spanienmatchen, men spelade hela matchen samt nästan 90 minuter mot Slovakien.

På tisdagen, på sista träningen inför avresan till S:t Petersburg, var Sampdoriastjärnan också tillbaka på träningsplanen i Göteborg.

Svanberg på läktaren

Även Mattias Svanberg var tillbaka i full träning efter sin covid-19-sjukdom. Enligt förbundskapten Janne Andersson är det dock för tidigt för spel för honom.

– Jag utgår från att jag har alla tillgängliga, förutom Mattias då, som inte är uttagningsbar. Han hade kunnat sitta på bänken och hoppa in en stund, men han får sitta på läktaren i morgon, sade Andersson efter träningen till Fotbollskanalen.

Landslaget tränade relativt lätt i omkring en timme och avslutades med att Svanberg, Dejan Kulusevski och några till tränade skott medan bland andra Albin Ekdal sänkte ner benen i ett isbad.

Vill vinna

Sverige möter Polen på onsdagskvällen i den sista gruppspelsmatchen. Platsen i åttondelsfinalen är dock redan klar, sedan övriga resultat gått Sveriges väg.

Vilka som får chansen mot Polen återstår att se. Klart är dock att Sebastian Larsson på nytt finns med i startelvan som lagkapten.

Samtidigt som Sverige är i åttondelsfinal hägrar gruppsegern, som sannolikt skulle innebära ett lättare motstånd i den första slutspelsmatchen.

– Vårt mål och det vi strävar efter är att vinna gruppen, sade assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren i lördags.

– Så vi ställer upp laget på det sättet som vi tror är bäst för att vinna matchen.

Jens Bornemann/TT

Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson och Robin Quaison i isbad efter tisdagens landslagsträning, medan Alexander Isak väntar på sin tur.
Albin Ekdal, Ludwig Augustinsson och Robin Quaison i isbad efter tisdagens landslagsträning, medan Alexander Isak väntar på sin tur.
Foto: Adam Ihse/TT

EM i fotboll 2021

Uefa stoppar pride-manifestation i München

Manuel Neuer bär en kaptensbindel i regnbågsfärger.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport Det europeiska fotbollsförbundet Uefa tillåter inte att fotbollsstadion i München lyses upp i regnbågsfärger under matchen mellan Tyskland och Ungern i morgon.
"Med tanke på den politiska kontexten i ansökan måste vi avslå den," skriver man i ett uttalande.

I förra veckan antogs en ny lag i Ungern som förbjuder "främjandet" av homosexualitet till minderåriga. En lag som kritiserats av människorättsorganisationer och som ska utredas av EU-kommissionen.

Ville markera

Inför morgondagens match mellan Tyskland och Ungern på Allianz Arena ville kommunfullmäktige i München lysa upp arenan i regnbågsfärger – för att visa solidaritet med HBTQ-personer i Ungern.

– Efter att ansökan har lämnats in av alla politiska grupper kommer jag att kontakta arrangören (Uefa och det tyska fotbollförbundet, DFB) i början av veckan, sade Münchens borgmästare Dieter Reiter till Süddeutsche Zeitung i helgen.

Men Uefa väljer alltså att inte tillåta manifestationen.

"Uefa är en politiskt och religiöst neutral organisation. Med tanke på den politiska kontexten i denna ansökan – ett budskap riktat mot ett beslut fattat av den Ungerska regeringen – måste vi avslå den", skriver Uefa i ett uttalande.

Uefa föreslår i stället att manifestationen genomförs den 28 juni, på minnesdagen av befrielsen av Christopher Street eller den 3 till 9 juli, då det är pride-vecka i München.

Andra arenor lyser upp

Nu sluter dock ansvariga för andra arenor i Tyskland upp och väljer att lysa upp sina arenor i regnbågsfärger.

"Om München inte får lysas upp på onsdag, måste de andra arenorna i landet visa sina färger. Kliv fram nu, kollegor i ligan. Deutsche Bank Park (tidigare Waldstadion) lyser upp regnbågen under matchen mot Ungern. Waldstadion kommer att förbli färgstark", skriver talespersonen för Eintracht Frankfurt, Axel Hellmann, på Twitter enligt TV4:s Fotbollskanalen.

Även FC Köln väljer att lysa upp sin arena, det bekräftar klubben i ett pressmeddelande.

Även om inga regnbågsfärger kommer att synas på arenan i sig, kommer de att synas på Tysklands lagkapten, målvakten Manuel Neuer. Under EM har Neuer burit en kaptensbindel i regnbågsfärger, något han kommer att göra även under morgondagens match.

Uefa startade en utredning om bindeln men den lades ner utan att man vidtog några åtgärder. Neuer har dock varnats för att det kan ses som politiskt.

Sport

Bröderna Davidsson klara för HV71

Marcus och Jonathan Davidsson, här i Djurgårdströjor, återförenas i HV71 kommande säsong. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

HV71 fortsätter att rusta för kommande säsong i hockeyallsvenskan. Senast in är forwardsduon och bröderna Jonathan och Marcus Davidsson.

Därmed återförenas bröderna, som för ett par år sedan spelade tillsammans i Djurgården. Närmast kommer Jonathan Davidsson från två säsonger i Ottawas organisation och noterades för sex NHL-matcher 2020. Marcus Davidsson har en och en halv säsong bakom sig i Växjö, men avslutade förra säsongen i Södertälje.

"Två oerhört spännande spelare som trivs med att spela ihop och tidigare varit pålitliga poänggörare i SHL. Moderna hockeyspelare med stark skridskoåkning kombinerat med fin klubbteknik", säger HV:s sportchef Johan Hult i ett pressmeddelande.

Kontraktet med bröderna Davidsson gäller i ett år.

Sport

Oro i skyttevärlden – befarar stora tapp

Jonas Edman på Svenska skyttesportförbundet vädrar en oro för framtiden.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Färre unga skjuter – och de äldre entusiasterna stannar hemma.
Svenska skytteförbundet befarar att man står inför ett tapp av både unga och äldre medlemmar.

– Det vi inte vet nu och som vi är lite oroliga för: Hur ser det ut efter pandemin?

Jonas Edman, OS-guldmedaljör i Sydney 2000 och numera förbundschef på Svenska skytteförbundet, vädrar oro. I dagsläget finns 1059 föreningar – en del har försvunnit men andra har också tillkommit.

Problemet är däremot vad som händer nu när skytteverksamheten börjar starta upp igen. Under pandemin har aktiviteter för unga som får statligt lokalt aktivitetsstöd, så kallat LOK-stöd, nära halverats. Ungdomarna har inte varit på skjutbanor som förr, konstaterar Jonas Edman.

– Jag tror inte att de är på väg bort, en del är säkert kvar. Men det är 45 procent mindre LOK-stödsaktiviteter den vintern som varit än ett normalår, säger han och fortsätter.

– Jag tror inte alla ungdomar kommer tillbaka, men å andra sidan tror jag det tillkommer nya.

Frågan är – till vad?

Många skytteanläggningar har fram tills nu tvingats hålla stängt, vilket innebär att en del eldsjälar – ofta pensionärer – hittat annat att göra.

– Hur ser det ut med alla våra ledare, alla föreningsmänniskor som haft detta som passion? Det är jätteviktigt med någon som håller anläggningarna igång och öppnar, fixar och ordnar, säger Edman och fortsätter:

– Där är jag hemskt orolig för hur det kommer se ut ute hos våra föreningar. Kommer det finns några som tar hand om våra ungdomar som vill komma dit?

Anna Karolina Eriksson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awisee

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Sport

Nassib förste NFL-spelaren att komma ut

Las Vegas Raiders Carl Nassib. Arkivbild.
Foto: Alex Gallardo/AP/TT
Sport
Sport Högstaligan i amerikansk fotboll har fått sin första öppet homosexuella spelare. Det är Raiders-spelaren Carl Nassib som kommit ut i ett inlägg i sociala medier.

Den amerikanska fotbollsspelaren Carl Nassib är första spelaren i NFL att komma ut som homosexuell. I en video på Instagram berättar han att han först nu känner sig bekväm med att komma ut.

– Jag vill bara ta det här tillfället och berätta att jag är gay. Jag har velat säga det ett tag och nu känner jag mig äntligen bekväm nog.

Nassib spelar i Las Vegas Raiders sedan två år tillbaka och har tillbringat fem år i den högsta serien. På Instagramposten skriver NFL:s officiella konto: "Vi är stolta över dig".

Nassib säger också att han egentligen är en väldigt privat person och att han inte kommer ut för uppmärksamheten.

– Men jag känner att det är väldigt viktigt med representation och synlighet. En vacker dag hoppas jag att man inte behöver ”komma ut”. Men fram tills dess kommer jag göra mitt bästa för att främja en kultur som är öppen och accepterande, säger han.

Vidare säger Nassib att han skänker motsvarande 860 000 kronor till organisationen Trevor project, som arbetar för att förebygga självmord bland unga hbtq-personer i USA.

"Det gör mig så otroligt ledsen att våra hbtq-unga löper en högre självmordsrisk. Jag känner ett enormt ansvar att hjälpa på de sätt som jag kan", skriver Nassib i Instagraminlägget.

Emma Gyllestad/TT

Linnéa Engholm/TT

EM i fotboll 2021

Uefa tänker inte flytta semifinalerna

Wembley är den tilltänkta finalarenan.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sport
Sport Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har inga planer på att flytta semifinalerna i fotbolls-EM från Wembley i London, trots ökad smittspridning i Storbritannien och påtryckningar från medvärdlandet Italien.

Frågan om en flytt av semifinalerna och finalen har lyfts av Italiens premiärminister, Mario Draghi, som hänvisar till coronasituationen i Storbritannien.

Under måndagen rapporterades 10 633 nya fall och fem dödsfall i Storbritannien som nu har nästan 128 000 dödsfall i covid-19. Daghi menar att matcherna bör spelas i Rom i stället för i "ett land där smittspridningen stiger ganska fort".

Men Uefa har inga planer på att flytta matcherna, åtminstone inte semifinalerna.

"Uefa, det engelska fotbollsförbundet och engelska myndigheter jobbar tillsammans för att på ett lyckat sätt arrangera semifinalerna på Wembley, och just nu finns inga planer på att flytta matcherna", skriver en talesperson i ett uttalande.

Något som däremot kan flyttas är finalmatchen. Uefa har tidigare sagt att man har en beredskapsplan för att flytta finalen från Wembley om inte karantänskravet på tio dagar för utländska fans slopas. Enligt The Times ska Budapest vara en alternativ spelort, där 100 procent av arenakapaciteten tillåts.

Semifinalerna spelas den 6 och 7 juli medan finalen spelas den 11 juli.

EM i fotboll 2021

EM-guide: Allt inför dramat i grupp D

Tjeckiens Patrik Schick har möjlighet att vinna grupp D. Arkivbild.
Foto: Robert Perry/AP/TT
Sport
Sport Tjeckien och England kämpar om gruppsegern – och Kroatien och Skottland har fortfarande chansen till avancemang.
Här är allt inför den rafflande avslutningen i grupp D.

Tjeckien–England, grupp D

Avspark: 21.00.

Arena: Wembley i London, England.

Tv/radio: TV4/C More/Radiosporten P4.

Tabellen: 1) Tjeckien, 4 poäng, +2 i målskillnad, 2) England, 4, +1, 3) Kroatien, 1, -1, 4) Skottland, 1, -2.

Förutsättningar: Tjeckien och England är redan klara för vidare spel. Tjeckerna vinner gruppen om de undviker att förlora mot England, de blir tvåa om det blir förlust samtidigt som Skottland vinner mot Kroatien och de kan bli trea om de förlorar och Kroatien vinner med tillräckligt mycket för att ta igen målskillnaden. England vinner gruppen vid seger och kan bli trea om de förlorar och Skottland vinner med många mål över Kroatien.

Vilka går vidare: Gruppernas två främsta lag avancerar till åttondelsfinal och får sällskap av de fyra bästa grupptreorna. Eftersom grupptreorna Finland (grupp B) och Ukraina (grupp C) slutar på tre poäng går alla treor med minst fyra poäng vidare.

Varningsläget, Tjeckien: Jan Boril, Adam Hlozek och Lukas Masopust missar nästa match vid ytterligare en varning. England: Phil Foden riskerar avstängning.

Tjeckiens möjliga startelva: 1 Tomas Vaclik - 5 Vladimir Coufal, 6 Tomas Kalas, 3 Ondrej Celustka, 18 Jan Boril - 9 Tomas Holes, 15 Tomas Soucek - 12 Lukas Masopust, 8 Vladimir Darida, 14 Jakub Jankto - 10 Patrik Schick.

Förbundskapten: Jaroslav Silhavy.

Englands möjliga startelva: 1 Jordan Pickford - 24 Reece James, 5 John Stones, 15 Tyrone Mings, 12 Kieran Trippier - 14 Kalvin Phillips, 4 Declan Rice - 7 Jack Grealish, 19 Mason Mount, 10 Raheem Sterling - 9 Harry Kane.

Förbundskapten: Gareth Southgate.

Domare: Artur Dias, Portugal.

Kroatiens Luka Modrić under matchen mot Sverige, 11 oktober 2020. Arkivbild.
Foto: Darko Bandic

Kroatien–Skottland, grupp D

Avspark: 21.00.

Arena: Hampden Park i Glasgow, Skottland.

Tv/radio: TV4/C More/Radiosporten P4.

Senaste nytt: Skottlands Billy Gilmour har testat positivt för covid-19 och missar matchen.

Tabellen: 1) Tjeckien, 4 poäng, +2 i målskillnad, 2) England, 4, +1, 3) Kroatien, 1, -1, 4) Skottland, 1, -2.

Förutsättningar: Det lag som vinner matchen går vidare till åttondelsfinal – vid oavgjort är båda lagen utslagna. De kan båda vid seger bli tvåa eller trea, beroende på hur det går mellan Tjeckien och England och hur många mål de gör.

Varningsläget, Kroatien: Marcelo Brozovic, Duje Caleta-Car, Mateo Kovacic, Dejan Lovren missar en eventuell nästkommande match vid ytterligare ett gult kort. Skottland: John McGinn, Stephen O'Donnell riskerar avstängning.

Kroatiens möjliga startelva: 1 Dominik Livakovic - 2 Sime Vrsaljko, 6 Dejan Lovren, 21 Domagoj Vida, 25 Josko Gvardiol - 10 Luka Modric, 11 Marcelo Brozovic, 8 Mateo Kovacic - 26 Luka Ivanusec, 4 Ivan Perisic - 20 Bruno Petkovic.

Förbundskapten: Zlatko Dalic.

Skottlands möjliga startelva: 1 David Marshall - 4 Scott McTominay, 5 Grant Hanley, 6 Kieran Tierney - 2 Stephen O'Donnell, 17 Stuart Armstrong, 8 Callum McGregor, 7 John McGinn, 3 Andrew Robertson - 9 Lyndon Dykes, 10 Ché Adams.

Förbundskapten: Steve Clark.

Domare: Fernando Andres Rapallini, Argentina.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL