Ekonomi

Kinas bilförsäljning bromsar in

Bilförsäljningen bromsar in i Kina. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Sviten med tretton månaders uppgång när det gäller bilförsäljning i Kina bröts i maj. Landets branschorganisation rapporterar nu en nedgång på tre procent jämfört med samma månad förra året när totalt 2,1 miljoner bilar såldes. Kina är världens största bilmarknad och därför en viktig konjunkturmätare för landets ekonomi.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Ericsson kan mista stor marknad efter domen

Ericsson befarar ekonomiska effekter. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi Beskedet att Huawei portas från Sverige kan innebära dåliga nyheter för svenska bolag.
– Ericsson hade nog gladeligen gett upp den svenska marknaden om de fått Kina, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Kinas myndigheter har varit tydliga. Om Huawei stoppas i Sverige kommer det att få konsekvenser, oklart vilka. Ericsson, som har mycket av sin försäljning på den stora kinesiska marknaden, har redan flaggat för att bolaget kan komma att tappa marknadsandelar i Kina, som en effekt av den känsliga svenska tillståndsfrågan.

Den mängd 5g-stationer som ska byggas i Kina saknar motsvarighet, och landet är bara i startgroparna för sin 5G-utveckling. Ericsson har redan vunnit upphandlingar för tiotusentals basstationer i Kina och har dessutom en fungerande organisation på plats.

För Ericssons del skulle en utestängning från Kina innebära att ungefär 8 procent av omsättningen går till spillo, enligt Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.

Hundratusentals basstationer upphandlas

Hur domen kommer påverka Ericsson i framtiden kommer snart att stå klart, säger Djurberg, när resultatet av kommande upphandlingar redovisas.

– Det är totalt sett ungefär 700 000 basstationer, vilket motsvarar mer än halva världsmarknaden i antal. Det i en marknad där Ericsson har haft ungefär 11 procent av marknaden inom 4G.

Hur stor andel av 5G-marknaden Ericsson får är ännu oklart.

– I marknaden tror de flesta att Ericsson ska ta mellan 0-5 procent av den här upphandlingarna som pågår nu. Jag har gått ut och sagt att jag tror att man inte får någon del på grund av att Kina inte tillåter det.

Med de handelsvolymer som finns på Kinas marknad är det inte oväntat att Ericsson hade önskat ett annat utfall på dagens dom.

Så här skriver Ericsson kommunikationsavdelning i ett mejl till TT efter förvaltningsrättens dom:

"PTS:s beslut, som fastställdes av förvaltningsrätten idag, kan få negativ påverkan på Sveriges och svenska bolags, inklusive Ericssons, ekonomiska intressen".

Hoppas på goda relationer

Den svenska telekomjätten är också av princip emot beslutet, möjligtvis för att blidka kineserna i rädsla för att tappa viktiga kontrakt.

"Ericsson har från första början varit kritiskt mot PTS:s beslut att förbjuda vissa konkurrenter i Sverige. Ericsson tror på öppen handel mellan länder och uppmanar inte till restriktioner för våra konkurrenter", skriver bolaget.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vill inte kommentera domen i förvaltningsrätten förrän den vunnit laga kraft. Men han hoppas att beslutet inte slår tillbaka på Sverige och svenska bolags intressen.

– Handeln är av ömsesidigt intresse för båda länderna. Även Kina tjänar på goda handelsrelationer med Sverige, säger han till TT.

Andra marknader

Daniel Djurberg säger dock att domen som kom i dag var väntad, och att den smäll Ericsson eventuellt får ta om Kina inte upphandlar deras teknik redan är inprisad i aktiekursen.

Dessutom kan andra länders tveksamhet till Huawei innebära att de marknaderna öppnas upp, vilket ger mer att hämta för Ericsson.

Djurberg säger att det redan pågår för fullt.

– Det har pågått i ett år. De (Ericsson) har tagit andelar i Europa, Mellanöstern och Indien. Man kommer säkert vara mer aggressiv i Afrika som i stort sett tidigare var förlorat till Huawei. Man kommer sannolikt också vara mer aggressiv i Sydamerika.

Huawei byts ut

Så, hur påverkar det här det svenska telenätet?

Huawei har varit etablerat i Sverige i cirka 20 år. Den teknik som redan finns i det svenska telenätet bygger delvis på deras hårdvara. När Sverige väl byter över till 5G-teknik kommer all utrustning från Huawei att bytas ut.

– Allt som byggs av 5G är bakåtkompatibelt, så när man bygger ut nytt 5G kommer befintliga system också att bytas över till andra leverantörer. Svenska operatörer måste byta ut befintliga Huaweiprodukter innan 1 januari 2025, säger Daniel Djurberg.

Förutom Ericsson finns ett antal bolag som kan komma att påverkas av Post- och Telestyrelsens (PTS) beslut att utesluta Huawei som leverantör på den svenska 5G-marknaden. Anledningen till att en uteslutning av Huawei kan påverka svenska företag är risken för att Kina svarar med att stänga ute svenska företag.

Olle Lindström/TT

Tea Oscarsson/TT

FAKTA

Fakta: Tvisten mellan Huawei och PTS

Den 20 oktober meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att operatörer som ska delta i den svenska 5G-utbyggnaden inte får använda utrustning från kinesiska Huawei och ZTE.

"Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte genomföras med produkter från Huawei och ZTE", skrev myndigheten i sitt pressmeddelande om beslutet.

Befintlig utrustning från Huawei och ZTE i gamla nät ska också, enligt PTS, tas bort.

Beslutet kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo, inför den kommande auktionen av svenska 5G-frekvenser.

Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och alla kinesiska företag måste rapportera till kinesiska myndigheter.

Huawei nekar till att medverka till spionage och har överklagat beslutet från PTS. Efter rättslig förhandling under våren kommer nu domen från Förvaltningsrätten i Stockholm, som alltså går på PTS linje.

Länder som Australien, Storbritannien och USA har satt stopp för utrustning från Huawei i 5G-näten med hänvisning till att tekniken skulle kunna användas av kinesiska staten för spionage. Flera länder, som Danmark och Norge, har också diskuterat ett nationellt stopp. Även Tyskland har diskuterat frågan men landets nya it-säkerhetslag innebär inte ett explicit förbud mot Huawei-utrustning.

Ekonomi

Ljummen Stockholmsbörs vände svagt upp

Stockholmsbörsen sjunker. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Stockholmsbörsen ryckte upp sig i den sena tisdagshandeln och stängde på plus 0,1 procent.

Gruvbolaget Boliden blev en av vinnarna, upp 1,7 procent, liksom låsjätten Assa Abloy som steg 1,2 procent.

Däremot föll lastbilstillverkaren Volvo med 1,2 procent, och byggbolaget Skanska med 1,3 procent. Atlas Copco, Swedish match och storbanken Nordea hörde också till förlorarna.

Beskedet från förvaltningsrätten att kinesiska Huawei stoppas i Sverige lämnade inga större avtryck i tisdagens handel. Telekomjätten Ericssons aktie slutade på plus 1,0 procent.

Stockholmsbörsens slutkurs låg i linje med börserna i Europa. DAX-index i Frankfurt ökade 0,2 procent, CAC40-index i Paris steg 0,1 procent och FTSE100-index i London lyfte 0,4 procent.

Ekonomi

Domen: Huawei stoppas i Sverige

Ett dråpslag för Huawei. Arkivbild.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Kinesiska Huawei stoppas i Sverige. Det är innebörden av förvaltningsrättens dom.
– Sveriges säkerhet är ett väldigt tungt vägande skäl, säger rättens ordförande Ulrika Melin.

"Förvaltningsrätten har beaktat att det endast är Säkerhets­polisen och Försvarsmakten som tillsammans har en helhetsbild när det gäller säkerhetsläget och hotbilden mot Sverige", skriver Ulrika Melin i ett pressmeddelande.

– Vi är förstås besvikna, säger Huaweis nordiske vd Kenneth Fredriksen.

Han har inte läst igenom hela domen, men konstaterar att det fortsatt saknas konkreta bevis för att Huawei skulle utgöra ett säkerhetshot mot Sverige, och att domstolen enbart lutar sig mot Säpos utlåtande.

Utvärdera läget

Vad som händer nu, om bolaget kommer att överklaga, är för tidigt att säga:

– Vi ska värdera vad vi nu ska göra vidare, säger Fredriksen.

Domstolen konstaterar samtidigt att Post- och telestyrelsen (PTS) har begått fel i handläggningen.

– PTS skulle ha kommunicerat med Huawei inför beskedet, säger Ulrika Melin.

Men det ändrar ändå inte själva beslutet, enligt Melin.

Även befintlig utrustning

Rätten slår också fast att PTS haft skäl för sitt beslut att även befintlig utrustning från Huawei i nuvarande kommunikationsnät måste tas bort, senast 2025.

"Förvaltningsrätten anser att utredningen i målen ger stöd för att radioanvändning kan antas komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet om produkter från Huawei används i centrala funktioner i 5G-näten. Även beroenden i centrala funktioner av personal eller funktioner i utlandet kan antas komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet", skriver domstolen.

PTS är förstås nöjt:

– PTS välkomnar förvaltningsrättens avgörande. Beslutet innebär att PTS beslut om tillståndsvillkor gäller, och tillståndshavarna ska hålla sig till de tillståndsvillkoren när de bygger telenät, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS.

Dråpslag

För Huaweis del är det här ett dråpslag. Den kinesiska telekomjätten får betydligt svårare att verka i Sverige nu.

– Men vi gör mer än bara 5G, säger Fredriksen.

Fast Sverige försvagas samtidigt som telekomland när Huawei slängs ut, anser bolaget självt.

– Det påverkar hela Sverige som digital nation, sade Kenneth Fredriksen inför beskedet.

Och det i sin tur påverkar, enligt Fredriksen, hela den svenska telekommarknaden som är sammanflätad med partners och leverantörer. Konkurrensen försämras också, enligt honom.

Utgör ett hot

I höstas beslöt Post- och telestyrelsen (PTS) att kinesiska telenätsbyggare inte skulle få vara med när Sverige rustar för den nya tekniken 5G. Med den nya lagen och framför allt Säpo i ryggen beslöt myndigheten att Huawei utgör en säkerhetsfara eftersom bolaget är kinesiskt och därmed kan utnyttjas för spionage i de svenska telenäten.

Huawei har hela tiden, senast nu i de rättsliga förhandlingarna gentemot PTS, envist hävdat sin oskuld – det finns ingen koppling till den kinesiska staten.

Olle Lindström/TT

Huwaies Nordenchef, norrmannen Kenneth Fredriksen. Arkivbild.
Huwaies Nordenchef, norrmannen Kenneth Fredriksen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Bakgrund: Tvisten mellan Huawei och PTS

Den 20 oktober meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att operatörer som ska delta i den svenska 5G-utbyggnaden inte får använda utrustning från kinesiska Huawei och ZTE.

"Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte genomföras med produkter från Huawei och ZTE", skrev myndigheten i sitt pressmeddelande om beslutet.

Befintlig utrustning från Huawei och ZTE i gamla nät ska också, enligt PTS, tas bort.

Beslutet kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo, inför den kommande auktionen av svenska 5G-frekvenser.

Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och alla kinesiska företag måste rapportera till kinesiska myndigheter.

Huawei nekar till att medverka till spionage och har överklagat beslutet från PTS. Efter rättslig förhandling under våren kommer nu domen från Förvaltningsrätten i Stockholm, som alltså går på PTS linje.

Länder som Australien, Storbritannien och USA har satt stopp för utrustning från Huawei i 5G-näten med hänvisning till att tekniken skulle kunna användas av kinesiska staten för spionage. Flera länder, som Danmark och Norge, har också diskuterat ett nationellt stopp. Även Tyskland har diskuterat frågan men landets nya it-säkerhetslag innebär inte ett explicit förbud mot Huawei-utrustning.

Ekonomi

TT-FLASH: Huawei stoppas i Sverige

Ekonomi
Ekonomi Kinesiska Huawei stoppas från att delta i utbyggnaden av det svenska 5G-nätet, enligt en dom från förvaltningsrätten.

Ekonomi

Många noteringar på börsen i juni

Många företag vill in på börsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Allt fler bolag går till börsen. Under de senaste två veckorna har det högsta antalet nya noteringar "i modern tid" gjorts på börsen, enligt ett pressmeddelande från Nasdaq. Då räknar Nasdaq in noteringar både på Stockholmsbörsen och First North.

De totalt 18 bolag som noterats under perioden har ett sammanlagt marknadsvärde på 61 miljarder kronor. Bland dessa finns klädföretaget Revolution Race (Stockholmsbörsen) och poddtjänstföretaget Acast (First North).

Det ställs strängare krav på bolagen som noteras på Stockholmsbörsen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awisee

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Ekonomi

Bitcoin på lägsta nivån sedan januari

Bitcoin-kursen har åkt bergochdalbana under våren. Arkivbild.
Foto: Vincent Yu/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Kryptovalutan Bitcoin fortsätter sin skakiga resa. På tisdagen föll kursen under 30 000 dollar för första gången på fem månader. Som lägst var kursen nere på 29 334 dollar, drygt 250 000 kronor.

Det är Kinas allt mer restriktiva syn på kryptovalutan som oroar investerarna efter att verksamheter som sysslar med bitcoin-utvinning fått hålla stängt på vissa håll. Kinas centralbank har också uppmanat banker att strama åt handeln med bitcoin.

Bitcoins miljöpåverkan är en av orsakerna till tilltagen. Kryptovalutan anses vara en miljöbov på grund av den stora mängd energi som krävs i utvinningen.

Helena Wande/TT

Ekonomi

Tyska industrin skärper tonen mot Kina

Bilar uppställda i hamnen i Bremerhaven i väntan på export.
Foto: Martin Meissner/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Tyskland behöver en diskussion om hur Kina och andra auktoritära handelspartner ska hanteras, och får inte dra sig för att sätta hårt mot hårt om vissa gränser överträds, anser det mäktiga tyska industriförbundet BDI.

– Universella mänskliga rättigheter, till exempel, är inte "interna angelägenheter", säger BDI-chefen Siegfried Russwurm i ett tal på en industrikonferens, enligt Reuters.

Kina är exportjätten Tysklands viktigaste handelspartner, och regeringen i Berlin är vanligen förhållandevis återhållsam med kritik mot kommunistregimen.

Armin Laschet, partiledare och kanslerkandidat för Angela Merkels kristdemokrater, medger behovet av att lufta åsikter, men manar samtidigt till försiktighet.

– Vi ska absolut lyfta våra synpunkter (om mänskliga rättigheter), men för den sakens skull behöver vi inte vända upp och ned på vår Kinapolitik, säger han på samma konferens, enligt Reuters.

I december i fjol baxades ett stort europeiskt-kinesiskt investeringsavtal i hamn, under det tyska EU-ordförandeskapet. EU-parlamentet vill dock inte ta i det med tång på grund av kinesiska sanktioner mot enskilda ledamöter, och projektet ligger därför på is.

Pontus Ahlkvist/TT

Ekonomi

Vindkraftsbranschen välkomnar smidigare regler

Vindkraftverk i Föra på Öland. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Ekonomi
Ekonomi Det ska bli lättare att bygga vindkraft, föreslår en ny utredning. Det kommunala vetot stramas upp.
Men Försvarsmakten är kanske den största bromsklossen, enligt branschen.
PREMIUM

Konflikten mellan kommuners veto och vindkraftföretagen ska minska med ett nytt regelverk. Det är innebörden i den utredning som miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) nu fått i sin hand. Bakgrunden är ett regelverk som fått mycket kritik.

– Det har varit svårt att tillämpa och har bidragit till osäkerhet för alla, säger utredaren Lise Nordin.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL