Annons

Läkare utfärdade falska coronaintyg – åtalas

Publicerad 11 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Provsvaren som låg till underlag för coronaintygen hade aldrig analyserats. Nu åtalas läkaren. Arkivbild.
Provsvaren som låg till underlag för coronaintygen hade aldrig analyserats. Nu åtalas läkaren. Arkivbild.Foto: FREDRIK PERSSON/TT

En läkare utfärdade falska coronaintyg, som alla hade negativa provsvar vid tester av covid-19, men i själva verket hade testerna aldrig analyserats. Nu åtalas mannen för bland annat bedrägeri, uppger P4 Sjuhärad.

Läkaren var tidigare anställd på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, men blev avskedad i januari. Intygen utfärdades via en privatklinik i Göteborg, som läkaren drev, vilket sjukhuset inte kände till. Laboratorierna som kliniken påstod sig samarbeta med har tidigare nekat till att några tester därifrån har analyserats.

Annons

I slutet av januari gjorde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, en anmälan till Åklagarmyndigheten om att läkaren borde åtalas.

Kammaråklagare James von Reis säger till P4 Sjuhärad att han kommer att yrka på fängelse.

– Det är framförallt att jag tycker det är elakartat att öppna sådan här verksamhet och rikta den mot allmänheten mitt under pågående pandemi, som han på något sätt har profiterat på.

Läkaren nekar till brott.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons