Annons

Norsk gräsbrand skuttade över fjord

Två kraftiga gräsbränder eldhärjar nu den norska ön Sotra väster om Bergen. Elden uppstod under förra veckan och har nu fått ny spridning till följd av hårda och oförutsägbara vindar, uppger brandkåren som kämpar hårt med att släcka flammorna.
Publicerad 11 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Räddningstjänsten jobbar hårt för att släcka gräsbranden på den norska ön Sotra.
Räddningstjänsten jobbar hårt för att släcka gräsbranden på den norska ön Sotra.Foto: Paul S Amundsen/NTB/TT

Räddningstjänsten vittnar om att elden varit svår att få under kontroll samt att den även "hoppat" över den intilliggande fjorden Kårtveitpollen.

– En remsa av elden löpte i väg från stadsområdet, brann förbi en byggarbetsplats och hoppade rakt över Kårtveitpollen. Vi har uppskattat att hoppet var mellan 260 till 270 meter, säger räddningschef Jarl Hestad till NRK.

Annons

"Hoppet" möjliggjordes genom att brinnande flagor flugit i väg med vinden och landat på andra sidan fjorden där elden sedan fått fart. Räddningschefen berättar att vindarna stundtals varit mycket hårda.

– De är oförutsägbara här västerut i havet. Vinden träffar klippformationer och studsar i väg. Det finns en anledning till att vi pratar om nordanvind från alla håll här ute.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons