EM i fotboll 2021

Stjärnan som kan avgöra nordiska EM-derbyt

Intermittfältaren Christian Eriksen, 29, är Danmarks nyckelspelare i EM. Danskarna inleder mästerskapet mot Finland hemma på Parken i Köpenhamn.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau/TT
Sport
Sport Det nuvarande danska landslaget är det bästa han spelat i.
Bäst av dem alla? Interstjärnan Christian Eriksen själv.
– Han är vår rytm, vår hjärna i laget, säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand inför lördagens EM-premiär mot Finland hemma på Parken i Köpenhamn.

Den danske förbundskaptenen sparar inte på superlativen när TT frågar honom om hur viktig mittfältsmotorn Christian Eriksen är för Danmarks spel och potentiella framgångar i fotbolls-EM.

– Han kontrollerar tempot i matchen så bra. Han har en väldigt fri roll när vi har bollen och är väldigt smart. Han har mycket frihet, men han tar tillvara på den på ett mycket, mycket bra sätt. Han sätter upp oss för chanser och skapar mycket på egen hand, säger Kasper Hjulmand.

Hög arbetsmoral

Under ett drygt årtionde har mittfältaren Eriksen visat upp sitt fina passningsspel och vassa frisparkar i Ajax, Tottenham och Inter (sedan januari 2020). Hjulmand lyfter dock gärna fram en annan aspekt.

– Hans arbetsmoral – det är inte ofta du ser det i den typen av spelare. Han är spelaren som springer flest meter i vårt lag. Han är en väldigt modern offensiv mittfältare.

29-årige Eriksen gjorde debut i A-landslaget för elva år sedan och har på 106 landskamper svarat för 36 mål. Han har tidigare spelat för Danmark i VM 2010, EM 2012 och VM 2019, men när han nu går in i sitt fjärde mästerskap anser han sig spela i det bästa upplagan hittills.

– Det beror på hur det går, säger han med ett leende.

– Men sett hur laget är uppbyggt och spelare för spelare är det nog den bästa truppen sedan jag kom med i landslaget.

Det var norrmannen Åge Hareide – tidigare klubbtränare i Malmö FF och Helsingborg – som förde Danmark till EM-slutspel. När mästerskapet flyttades fram ett år avslutades kontraktet med Hareide och Kasper Hjulmand tog över.

– Han hade förtjänat att få leda det här laget i EM, säger Kasper Hjulmand.

Hyllar Hareide

Christian Eriksen hyllar norrmannen, som även förde Danmark till VM i Ryssland 2018. Enligt mittfältaren tog Hareide landslaget till en ny nivå jämfört med företrädaren Morten Olsen, som var förbundskapten i 15 år (2000–2015).

– Han betydde mycket för både landslaget och mig personligen. Vi hade en bra relation och har det fortfarande. Han fick mig att höja mig en nivå i landslaget och göra fler mål, säger Christian Eriksen.

Danmark spelar samtliga sina tre gruppspelsmatcher hemma i Köpenhamn och inleder EM:s grupp B med ett nordiskt derby mot Finland, som gör sitt första internationella mästerskap på herrsidan, på lördag klockan 18.00.

Daniel Kihlström/TT

FAKTA

Fakta: Grupp B i EM

Matcherna i grupp B i EM:

12 juni: Danmark–Finland, kl 18.00 i Köpenhamn, Belgien–Ryssland kl 21.00 i S:t Petersburg.

16 juni: Finland–Ryssland, kl 15 i S:t Petersburg.

17 juni: Danmark–Belgien, kl 18 i Köpenhamn.

21 juni: Ryssland–Danmark i Köpenhamn, Finland–Belgien i S:t Petersburg, båda kl 21.

Sport

Experten: "Aldrig haft så bra chanser"

Frida Eldebrink är en av nyckelspelarna i kvartsfinalen. Arkivbild
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport I morgon möter Sverige för andra gången i Belarus i Basket-EM i Spanien. Vinnaren tar sig vidare till semifinal och en säkrad VM-kvalplats.
– Sverige har aldrig haft så bra chanser att ta sig vidare till semi, säger Radiosportens basketexpert, Nina Baresso.

Den svenska målsättningen i EM var att ta sig ur gruppen, en svår uppgift med tanke på att tre av Sveriges största stjärnor tvingats tacka nej till mästerskapet. Men vidare från gruppen kom man. En seger räckte och i åttondelsfinalen slog man ut självaste Italien.

Det svenska skrällaget möter nu Belarus i kvartsfinal, ett lag man förlorat mot i gruppspelet, i en match som kan bli det största som hänt svensk basket.

– Vi har ju varit i kvartsfinal tidigare, men Sverige har aldrig haft så bra chanser att ta sig vidare till semi. Vi har mött Belarus tidigare, nu måste de bara göra hemläxan lite bättre, säger Radiosportens basketexpert Nina Baresso till TT.

– Belarusiskorna är längre, tyngre och svårare att flytta på. De behöver inte anstränga sig lika mycket för poäng i tresekundersområdet.

Anfall och försvar

Enligt Baresso finns två nycklar för att ta revansch på belarusiskorna.

– I försvaret finns bara hjärta. Det finns ingen taktik som kan göra jobbet åt dig, det är bara du på planen. Och alla måste vara involverade i offensiven för att avlasta systrarna Eldebrink, som är våra bästa poänggörare. Alla måste vilja göra poäng, vilja ta ansvar och vilja avgöra, säger hon.

Systrarna Eldebrink har fått ta stort ansvar när Louice Halvarsson, Amanda Zahui och Regan Magarity lämnat återbud och har imponerat mycket. Baresso tror att det beror på kemin i laget.

– Jag tror systrarna Eldebrink trivs som bäst när de får styra på planen och vara de största stjärnorna. Den klyftan som fanns i förra EM, finns inte nu. Om det beror på spelarna eller att coacherna gjort något kan jag inte säga, men det finns en harmoni i laget.

"Verkar inte ha några nerver alls"

En annan som imponerat på Baresso är 17-åriga stjärnskottet Emma Johansson som gör sitt första mästerskap i landslagströjan.

– Hon kommer in och spelar väldigt moget, hon verkar inte ha några nerver alls. Hon kommer in som om hon inte gjort annat. Hon är en framtida stjärna som kommer att blomma ut ordentligt om hon fortsätter såhär.

Sverige har spelat tre kvartsfinaler sedan 2013, men där har det tagit stopp. En semifinalplats betyder också ett plats i VM-kvalet, chansen att få mäta sig mot de riktiga jättarna.

– Det skulle väl vara bland det största som hänt svensk basket, all framgång är välkommen och ett sätt att göra sporten större. Att kunna mäta sig med de största är ju fantastiskt, säger Nina Baresso.

Att ta sig hela vägen till final blir svårt, för motståndet i en eventuell semifinal skulle förmodligen Frankrike stå.

– På papperet är det en omöjlig uppgift, men i praktiken är allt möjligt. Det är inte många som vill möta Sverige heller, de ger aldrig upp.

Belarus–Sverige spelas onsdag klockan 18.00 och sänds i SVT Play.

Linnéa Engholm/TT

Sport

Tokyos guvernör tar en paus – en månad före OS

Yuriko Koike behöver vila på grund av utmattning. Arkivbild.
Foto: Rodrigo Reyes Marin//TT
Sport
Sport

Med bara en månad kvar till OS tar Tokyos guvernör Yuriko Koike en paus från alla officiella uppdrag. Anledningen är att hon behöver vila på grund av utmattning.

Enligt en talesperson för storstadsregionen kommer pausen att vara under en vecka, där Koike kommer att ersättas av en biträdande guvernör.

Beskedet kommer mitt under de sista förberedelserna inför sommarens OS, och samtidigt som det japanska folket fortsätter att oroa sig över vad spelen kan medföra ur smittosynpunkt.

EM i fotboll 2021

EM-guide: Sverige–Polen

Sport
Sport

Sverige–Polen, grupp E.

Avspark: Klockan 18.00, onsdag.

Arena: S:t Petersburg-stadion, S:t Petersburg i Ryssland.

Tv/radio: TV4/C More/Radiosporten P4.

Truppläget: Mittfältaren Albin Ekdal klev av efter uppvärmningen i måndags på grund av en "känning", något han också hade problem med inför EM-premiären mot Spanien. Det ser däremot ut att vara under kontroll då Ekdal tränade för fullt under tisdagen.

Dejan Kulusevski var tillbaka redan mot Slovakien efter coronafrånvaron men satt på bänken hela matchen. Nu säger han själv att han är redo för 90 minuter. Det är däremot inte Mattias Svanberg som dock har börjat träna för fullt med laget. Till Fotbollskanalen säger Janne Andersson att han inte är uttagningsbar och kommer att sitta på läktaren.

Varningskollen: Mikael Lustig och Kristoffer Olsson har varsin varning och riskerar att missa en åttondelsfinal vid ett gult kort mot Polen.

Förändringar: Janne Andersson kan mycket väl komma att stå fast vid den startelva som har fått förtroendet i EM-inledningen. Men det är inte omöjligt att det kan bli någon rotation. Framför allt pratas det om att byta ut Marcus Berg och ta in Robin Quaison.

Quaison imponerade med sitt inhopp mot Slovakien och ordnade straffen som Emil Forsberg gjorde mål på – och han säger själv att han är i bra form och vill starta. På tisdagsträningen spelade också Quaison tillsammans med Isak, men till saken ska tilläggas att Janne Andersson friskt gillar att blanda laget på träning.

Se upp för: Det går inte att nämna Polen utan att tänka på Robert Lewandowski. Anfallaren ses som en av de bästa spelarna i världen och var den som ordnade kvitteringsmålet senast mot Spanien.

Förutsättningar: Sverige kan komma både etta, tvåa och trea i gruppen och är redan klart för åttondelsfinal.

Svensk seger och gruppsegern är säkrad. Men det räcker även med oavgjort om Slovakien och Spanien kryssar. Tvåa blir Sverige om man spelar oavgjort och Slovakien vinner eller om Spanien vinner med mer än ett mål.

Hamnar Sverige, Slovakien och Polen på samma poäng, vilket händer vid svensk förlust och om Slovakien spelar oavgjort, så avgörs det först av flest antal erhållna poäng i matcher mellan de aktuella lagen, följt av målskillnad i matcher mellan de aktuella lagen.

Sverige blir trea vid förlust samtidigt som Slovakien eller Spanien vinner.

Tabellen: 1) Sverige, 4 poäng, +1 i målskillnad, 2) Slovakien, 3, 0, 3) Spanien, 2, 0, 4) Polen, 1, -1.

Senaste mötet: Sverige har en trevlig statistik mot Polen. Blågult har vunnit de fem senaste mötena varav den senaste med 3–1 i en vänskapsmatch 2004.

Sverige, möjlig startelva (4—4—2): 1 Robin Olsen — 2 Mikael Lustig, 3 Victor Nilsson Lindelöf, 24 Marcus Danielson, 6 Ludwig Augustinsson — 7 Sebastian Larsson, 8 Albin Ekdal, 20 Kristoffer Olsson, 10 Emil Forsberg — 11 Alexander Isak, 9 Marcus Berg.

Avbytare: 12 Karl-Johan Johnsson (mv), 23 Kristoffer Nordfeldt (mv), 4 Andreas Granqvist, 5 Pierre Bengtsson, 14 Filip Helander, 16 Emil Krafth, 18 Pontus Jansson, 13 Gustav Svensson, 15 Ken Sema, 17 Viktor Claesson, 19 Mattias Svanberg, 21 Dejan Kulusevski, 22 Robin Quaison, 26 Jens Cajuste, 25 Jordan Larsson. Tre spelare får sitta på läktaren.

Förbundskapten: Janne Andersson.

Polen, möjlig startelva (3–4–3: 1 Wojciech Szczesny – 18 Bartosz Bereszynski, 15 Kamil Glik, 5 Jan Bednarek – 21 Kamil Jozwiak, 8 Karol Linetty, 14 Mateusz Klich, 26 Tymoteusz Puchacz– 11 Karol Swiderski, 9 Robert Lewandowski, 20 Piotr Zielinski.

Förbundskapten: Paulo Sousa, Portugal.

Domare: Michael Oliver, England.

Anton Johansson/TT

EM i fotboll 2021

Uefa tänker inte flytta semifinalerna

Wembley är den tilltänkta finalarenan.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sport
Sport Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har inga planer på att flytta semifinalerna i fotbolls-EM från Wembley i London, trots ökad smittspridning i Storbritannien och påtryckningar från medvärdlandet Italien.
Även Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanar nu Uefa att agera ansvarsfullt.
– Jag vill inte se fullsatta arenor där, säger hon.

Frågan om en flytt av semifinalerna och finalen har lyfts av Italiens premiärminister, Mario Draghi, som hänvisar till coronasituationen i Storbritannien.

Under måndagen rapporterades 10 633 nya fall och fem dödsfall i Storbritannien som nu har nästan 128 000 dödsfall i covid-19. Daghi menar att matcherna bör spelas i Rom i stället för i "ett land där smittspridningen stiger ganska fort".

Även Angela Merkel uppmanar Uefa att agera ansvarsfullt inför kommande matcher.

– Jag vill inte se fullsatta arenor där, och jag stöttar alla ansträngningar från den brittiska regeringen för att genomföra nödvändiga hygienåtgärder, säger Merkel.

Men Uefa har inga planer på att flytta matcherna, åtminstone inte semifinalerna.

"Uefa, det engelska fotbollsförbundet och engelska myndigheter jobbar tillsammans för att på ett lyckat sätt arrangera semifinalerna på Wembley, och just nu finns inga planer på att flytta matcherna", skriver en talesperson i ett uttalande.

Något som däremot kan flyttas är finalmatchen. Uefa har tidigare sagt att man har en beredskapsplan för att flytta finalen från Wembley om inte karantänskravet på tio dagar för utländska fans slopas. Enligt The Times ska Budapest vara en alternativ spelort, där 100 procent av arenakapaciteten tillåts.

Semifinalerna spelas den 6 och 7 juli medan finalen spelas den 11 juli.

Sport

Sjöström gör comeback på gulddistans: "Ett prov"

Sarah Sjöström. Arkivbild
Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Sport
Sport Sarah Sjöström gör i helgen sitt första lopp på OS-gulddistansen 100 meter fjäril efter skadan.
Men om det blir någon OS-start i fjäril är fortfarande osäkert.
– Det blir ett prov nu. Jag vann OS senast och ska jag ställa upp så ska jag i alla fall kunna ta mig till final, säger hon till TT.

Simstjärnan och OS-hoppet gjorde comeback i franska Canet i början av juni efter halkolyckan och armbågsoperationen i februari.

Då stod 50 och 100 meter frisim på programmet. Och det är främst frisim hon siktar in sig på till Tokyo.

Men hon lämnar en liten öppning för fjärilen.

I helgens tävlingar i Rom, klassikern Sette Colli avgörs fredag-söndag, ska hon simma både 50 och 100 meter frisim och 50 och 100 meter fjäril. Den korta fjärilsdistansen finns inte på OS-programmet.

"Fortfarande tveksamt"

Sjöström har tidigare sagt att hon är tveksam till att simma sin OS-guldgren från 2016 i Tokyo om en månad.

Anledningen är att hon på grund av belastningen på armen inte kunnat börja träna fjäril förrän den senaste dryga månaden.

– Det är fortfarande tveksamt. Det blir ett prov nu. Skulle jag chocka mig själv och simma en bit under 57 sekunder så kan man fundera på det. När man är på ett OS vill man vara med och prestera. Jag har inget behov att ställa upp i en gren där jag inte går vidare. Det är där jag är i fjärilen just nu, säger hon.

I comebacken i franska Canet simmade hon på 24,68 på 50 meter fritt och 54,84 på 100 meter fritt – en respektive drygt tre sekunder över sina världsrekord på distanserna.

– Nu har man något att jämföra med och det är klart man vill bättre. Jag försöker att inte tänka så mycket på tiderna utan mer på hur jag ska simma. Jag vet att det fortfarande finns mycket att göra med styrkan i armen och så där, säger Sjöström som opererades den 8 februari.

"Försöker vara realist"

– Det kan vara lätt när man blir starkare hela tiden att glömma bort att man bröt armen i februari. Man tänker att man inte är lika bra som man brukar vid den här tiden på året, men sedan får man försöka komma i håg att det tar mycket längre tid än ett halvår för att få tillbaka styrkan och uthålligheten i armen, säger hon.

TT: Känner du någon stress över att OS bara är en månad bort?

– Jag försöker njuta av framstegen jag gör. OS är ju inte slutmålet, karriären fortsätter. Jag kommer ju att fortsätta rehaben och komma tillbaka ännu starkare sedan. Det kommer tävlingar i höst och nästa sommar. OS blir en av många tävlingar, det låter konstigt att säga, men läget är ju som det är.

– Det vore otroligt om man kunde slå till med värsta pangtiderna på OS, men jag försöker vara realistisk och se det på längre sikt också.

Samtliga OS-svenskar utom bröstsimshoppet Sophie Hansson ställer upp i Rom. Dessutom de som nu har en sista chans att OS-kvala. Therese Alshammar som i franska Canet gjorde en överraskande comeback, med sikte på att vara lagkappsreserv i Tokyo, simmar precis som då 50 och 100 meter fritt.

Göran Sundberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Axofinans

Personlig ekonomi under och efter Covid-19

Axofinans.se Den rådande pandemin har slagit hårt mot Sveriges ekonomi, med fallande tillväxt och en stigande arbetslöshet. För många är Coronaviruset främst associerat med dess ekonomiska inflytande, snarare än hälsokonsekvenserna som viruset medför. Detta är fullt förståeligt, eftersom pandemin krånglat till det finansiellt för svenskar runtom landet, och det kan vara svårt att förstå sig på hur man bör gå tillväga framöver gällande den personliga ekonomin. Det är viktigt att inte ta känslomässiga beslut baserat på dagssituationen – långsiktigt tänkande är det som kommer att rädda ekonomin, både under och efter Corona-eran.

Coronakrisen har medfört ekonomiska svårigheter globalt, och Sverige är inget undantag. Det kan vara svårt att veta hur man bör agera framöver gällande ens personliga ekonomi när hela världen befinner sig i krisläge. Det viktigaste att ha i åtanke är att denna kris kommer att nå sitt slut så småningom, trots att vägen framåt ser ut att bli längre än förväntat. Man bör därför inte ta några större finansiella beslut till följd av pandemin: pengar som investerats i aktier och dylikt bör lämnas ifred, tills dess att situationen stabiliserat sig.

Utöver det är det rekommenderat att ta väl hand om den personliga finansen, eftersom situationen kan komma att förvärras inom snar framtid. En andra våg verkar mer och mer möjlig, och kan medföra en stor ekonomisk nedgång för den svenska ekonomin – som förlitar sig främst på sin export. Det här är vad man bör fundera över gällande den personliga ekonomin både under och efter den nuvarande världssituationen.

Mindre företagsägare värst drabbade

De som drabbats hårdast ekonomiskt av Covid-19 är mindre företagsägare, särskilt de som arbetar inom turismbranschen. För sådana personer kan det vara svårt att finna en balans mellan företagets ekonomi och den personliga ekonomin. Det är viktigt att hålla dessa separat, och att se till att den personliga ekonomin håller sig stabil, även i de fall då företaget ter sig fallera.

Refinansiering av lån

Att försöka beta av flera lån samtidigt under en ekonomisk kris är inte lätt. Avbetalning av samtidiga lån innebär många olika minimibelopp att betala samt vanligtvis en högre än nödvändig ränta. Med en refinansiering av ens lån kan man samla alla sina tidigare lån på en och samma plats, och därmed få möjlighet till en lägre ränta samt lägre månadsbetalningar.

Detta innebär självklart mer pengar över i slutet på varje månad och en högre nivå av ekonomisk säkerhet. En refinansiering är ett särskilt attraktivt val för den som tidigare använt sig av lån där standarden är skyhöga räntor, exempelvis sms-lån. Sådana lån kan vara svåra att betala av inom en rimlig tidsram och kan innebära framtida problem med Kronofogden om man inte är försiktig.

Börssituationen som den ser ut idag är inte permanent

Turbulensen man kunnat observera hos aktiemarknaden på senare tid kan vara ångestgivande, men det innebär inte att man bör paniksälja. Det är bäst att vänta ut pandemin innan man rör sina aktier, eftersom marknaden eventuellt kommer stabilisera sig. Precis som med det mesta i finansvärlden, är det bäst att tänka långsiktigt, eftersom man annars riskerar förlora stora summor på sina tidigare investeringar.

En buffert gör stor skillnad

Går saker och ting snett i framtiden, är det viktigt att man inte hamnar i en situation där man måste låna pengar av familj och vänner för att klara sig. Att spara till en buffert är därför essentiellt för en säker privatekonomi. Vanligtvis räcker det med tre månadslöner för de flesta nödsituationer. Om inkomsten minskar eller man plötsligt blir av med arbetet, kan en sådan buffert lätta på stressen och bidra till en mildare övergångsperiod.

Många bäckar små gör en stor å

Privatekonomin under Covid-19 bör inte utsättas för drastiska åtgärder eller panikartade ekonomiska beslut. Små, men goda, finansiella val är allt som behövs för att säkerställa en god ekonomi både under pandemin men även framöver.

Sammanfattningsvis bör man fundera över följande för privatekonomin:

– En buffert. Slår nöden till behöver man ha pengar att tillgå tills dess att krisen är över.

– Omfinansiering. Flera mindre lån innebär högre utgifter per månad och kan leda till en nödssituation om ens privatekonomi försämras.

– Lämna investeringarna ifred. Situationen kommer att stabilisera sig så småningom, men det gäller att vara tålmodig.

EM i fotboll 2021

Elfvendal om flytten: "Spännande och intressant"

Landslagets målvaktstränare Maths Elfvendal flyttar till italienska Serie B-klubben Parma efter fotbolls-EM. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport EM-slutspelet är inte det enda som har funnits i huvudet för landslagets målvaktstränare.
Maths Elfvendal har även haft framtiden i tankarna – och har skrivit på för Serie B-klubben Parma.
– De presenterade en långsiktig plan för mig, som jag tyckte det var spännande och intressant, säger han.

På dagarna har Maths Elfvendal haft fokus på Sveriges EM-förberedelser.

"Utanför kontorstid" har han sysslat med annat.

I två veckor har målvaktstränaren haft digitala möten med Serie B-klubbens ledning och personer från den amerikanska ägaren Krause Group, möten och samtal som till slut ledde till att 34-åringen – bara tre dagar innan premiären mot Spanien – skrev på för tre år.

– Jag känner mig väldigt glad, stolt och tacksam. Det är inte så enkelt att ta sig utomlands som tränare, att få den möjligheten. Jag ser fram emot det här, säger han.

Lämnar IFK Norrköping

Elfvendals tid i allsvenska IFK Norrköping, där han hade kontrakt till 2023, är därmed över för den här gången. Han ansluter till Parma efter EM-slutspelet, och då väntar en försäsong i "en liten alpby i norra Italien".

– Det är något som man har sett och följt länge. Det är väldigt italienskt att åka upp till bergen och köra en försäsong. Det är mäktigt att få vara med om det, säger han.

TT: Hur gick det här till?

– Jag blev kontaktad. Det är genom mitt internationella kontaktnät där en som jag känner fick en fråga från Parma, där de undrade om han kände någon som matchade deras kravprofil. Då fick jag ett mejl där jag var inslängd som kopia: ”Ni två kanske ska prata”.

– Från det har allt konkretiserats och jag skrev på.

"Gett energi"

TT: Du är mitt uppe i EM – hur har du påverkats av det här sidospåret?

– Det är en stor grej att flytta till ett annat land, ny arbetsgivare, ny kultur och en nivå som jag ser fram emot att få jobba på. Det var många möten med olika personer, där man också skulle prestera. Det är klart att det har lagts tid på det här men det har gett mer energi än vad det har kostat.

– Mitt alternativ var att säga nej, att jag inte var med på intervjuer men det var inte värt det. Det här var så pass intressant. Parma har varit öppna med det också, vi har haft våra möten utanför kontorstimmarna så att det inte skulle gå ut över landslaget.

Maths Elfvendal säger att han tilltalas av Parmas och ägarens framtidsvision, som i stort handlar om att det ska finnas en stabil bas och organisation när klubben tar klivit upp i Serie A igen. Han lockas även av att klubben och ägarna har liknande värderingar som han själv.

– De pratade om att man ska må bra, förutsättningar att människor ska kunna växa och man ska känna sig delaktig i processer.

– De tar också stort sociala ansvar, de ta ansvar för miljö, klimat och mänskliga rättigheter. Det såg man också när Parma spelade i "Black Lives Matter"-tröjor. Det är ett plus.

Pratat med Andersson

TT: Hur blir din roll i det hela?

– Jag kommer att få mycket att säga till om, jag blir ansvarig för målvaktsfrågorna i klubben och det tycker jag känns stimulerande; att verkligen få implementera den filosofi och målvaktsstil som jag tror på.

TT: Hur ser du på att få jobba med Gianluigi Buffon?

– Det är en stor motivation för mig att få nya erfarenheter och kunskaper. Buffon besitter onekligen båda i och med hans otroliga karriär. Det ska bli riktigt kul, lärorikt och inspirerande att börja jobba ihop med honom och så klart hela klubben.

Maths Elfvendal blir kvar som landslagets målvaktstränare, det var ett krav i förhandlingen, och det är ett besked som gillades av förbundskapten Janne Andersson.

– Han vara en av de absolut första som fick höra om det här, för att jag skulle ha möten och för att jag ville vara ärlig och öppen med. Janne sade: ”Du får väl in att du är kvar i landslaget?”, säger Elfvendal.

– Så det är löst, det finns med i avtalet och Janne tycker att det är positivt.

Anders Wallin/TT

Målvaktstränaren Maths Elfvendal. Arkivbild.
Målvaktstränaren Maths Elfvendal. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Maths Elfvendal

Född: 22 februari 1987 i Härnösand.

Yrke: Målvaktstränare.

Var: I Parma och i herrlandslaget.

Tidigare klubbar som tränare: Umeå FC, Umeå IK, IFK Norrköping.

Aktuell: Skrivit ett treårskontrakt med Serie B-klubben Parma.

Sport

EM-guide: Onsdag 23 juni

Sport
Sport

Slovakien–Spanien, grupp E

Avspark: 18.00

Arena: Estadio La Cartuja, Sevilla.

Tv/radio: CMore/Sportkanalen/Radiosporten P4.

Tabellen: 1) Sverige, 4 poäng, +1 i målskillnad, 2) Slovakien, 3, 0, 3) Spanien, 2, 0, 4) Polen, 1, -1.

Förutsättningar: Slovakien behöver en poäng för att säkra en plats i åttondelsfinal. Vinner gruppen vid seger om inte Sverige slår Polen. Spanien är vidare vid seger och vid oavgjort om inte Polen slår Sverige.

Spelare som saknas: Slovakien har Ivan Schranz och Denis Vavro isolerade på grund av covid-19.

Senaste möten: I EM-kvalet till slutspelet i Frankrike 2016 vann Spanien hemma med 2–0. Den första matchen – i Zilina hösten 2014– vanns dock av Slovakien med 2–1. Den segern bröt Spaniens 37 kvalmatcher (till VM och EM) långa svit utan förlust.

Slovakiens möjliga startelva: 1 Martin Dúbravka – 2 Peter Pekarík, 5 Lubomír Satka, 14 Milan Skriniar, 15 Tomás Hubocan – 24 Martin Koscelník, 19 Juraj Kucka, 13 Patrik Hrosovský – 8 Ondrej Duda, 17 Marek Hamsík, 20 Róbert Mak.

Förbundskapten: Stefan Tarkovic.

Spaniens möjliga startelva: 23 Unai Simón – 6 Marcos Llorente, 24 Aymeric Laporte, 4 Pau Torres, 18 Jordi Alba – 8 Koke, 5 Sergio Busquets, 11 Ferran Torres – 9 Gerard Moreno, Álvaro Morata, 19 Dani Olmo.

Förbundskapten: Luis Enrique

Domare: Björn Kuipers, Nederländerna.

Portugal–Frankrike, grupp F

Avspark: 21.00.

Arena: Puskas arena, Budapest.

Tv/radio: SVT1/SVT Play/Radiosporten P4.

Tabellen: 1) Frankrike, 4 poäng, +1 i målskillnad, 2) Tyskland, 3, +1, 3) Portugal, 3, +1, 4) Ungern, 1, -3.

Förutsättningar: Frankrike är redan klart för åttondelsfinal, som sämst som en av de fyra bästa treorna. Portugal går vidare om det inte blir förlust.

Spelare som saknas: Joao Felix är borta och det finns frågetecken för Nuno Mendes. Ousmane Dembélés skada stoppar honom från resten av EM och Kingsley Coman har fick lämna bubblan för att vara med vid sin partners förlossning.

Inbördes möten: De senaste tre mötena har varit hårda och jämna bataljer. Portugal vann EM-finalen i Paris efter förlängning 2016. I Nations League i höstas slutade den första matchen 0–0 i Paris men Frankrike vann returen i Lissabon med 1–0. Segerskytt: N'Golo Kanté.

Portugals möjliga startelva: 1 Rui Patrício – 2 Nélson Semedo, 3 Pepe, 4 Rúben Dias, 5 Guerreiro – 13 Danilo, 16 Renato Sanches, 14 William Carvalho – 11 Bruno Fernandes, 7 Ronaldo, 21 Diogo Jota.

Förbundskapten: Fernando Santos

Frankrikes möjliga startelva: 1 Hugo Lloris – 2 Benjamin Pavard, 4 Raphaël Varane, 3 Presnel Kimpembe, 18 Lucas Digne – 6 Paul Pogba, 13 N'Golo Kanté, 14 Adrien Rabiot – 7 Antoine Griezmann, 19 Karim Benzema, 10 Kylian Mbappé.

Förbundskapten: Didier Deschamps.

Domare: Antonio Mateu Lahoz, Spanien.

Tyskland—Ungern, grupp F

Avspark: 21.00.

Arena: Allianz arena, München.

Tv/radio: SVT24/SVT Play/Radiosporten P4.

Tabellen: Tabellen: 1) Frankrike, 4 poäng, +1 i målskillnad, 2) Tyskland, 3, +1, 3) Portugal, 3, +1, 4) Ungern, 1, -3.

Förutsättningar: Tyskland går vidare vid oavgjort men kan vinna gruppen vid seger om inte Frankrike vinner mot Portugal. Ungern måste vinna för att kunna gå vidare.

Spelarläget: Lukas Klostermann och Thomas Müller är skadade och frågetecken finns för Mats Hummels, Ilkay Gündogan och Jonas Hofmann. I Ungern är Daniel Gazdag knäskadad.

Inbördes möten: Senaste mötet var i Gelsenkirchen 2016. Då vann Tyskland med 2–0.

Tysklands möjliga startelva: 1 Manuel Neuer – 4 Matthias Ginter, 5 Mats Hummels, 2 Antonio Rüdiger – 6 Joshua Kimmich, 21 Ilkay Gündogan, 8 Toni Kroos, 20 Robin Gosens – 7 Kai Havertz, 11 Timo Werner, 10 Serge Gnabry.

Förbundskapten: Joachim Löw.

Ungerns möjliga startelva: 1 Péter Gulácsi – 21 Endre Botka, 6 Willi Orbán, 4 Attila Szalai – 7 Loïc Négo, 15 László Kleinheisler, 8 Ádám Nagy, 13 András Schäfer, 5 Attila Fiola – 23 Nemanja Nikolić, 20 Roland Sallai.

Förbundskapten: Marco Rossi.

Domare: Sergej Karasev, Ryssland.

Henrik Skiöld/TT

Sport

Chelseaduo isoleras – missar kvällens match

Englands Mason Mount, till vänster, och Ben Chilwell, tvåa från vänster, missar kvällens match mot Tjeckien i EM.
Foto: Frank Augstein
Sport
Sport

Chelseaduon Mason Mount och Ben Chilwell missar Englands gruppavslutning i kväll mot Tjeckien på Wembley i fotbolls-EM.

Det engelska fotbollsförbundet FA skriver på sin webbplats att Mount och Chilwell måste isoleras till och med på måndag efter att ha varit i nära kontakt med Skottlands Billy Gilmour som testats positivt för covid-19.

Trion är lagkamrater i Chelsea och sågs tätt ihop efter nationernas möte på Wembley i fredags.

Beslutet är taget efter konsultation med hälsovårdsmyndigheter i England.

England är redan klart för åttondelsfinal men slåss i kvällens match mot Tjeckien om gruppsegern.

Vinner England gruppen spelar laget åttondelsfinal kommande tisdag, men vid en andraplats går den matchen på måndag och då missar Mount och Chilwell även den matchen. Mount har startat i Englands två första matcher medan Chilwell inte spelat ännu.

Duon kommer att träna på egen hand under isoleringen på Englands träningsanläggning St George’s Park. Hela Englands trupp har testat negativt två gånger sedan Skottlandsmatchen.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL