GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

En trubadur som inte uppmärksammats nog

Ur min skivhylla • Publicerad 12 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021

Ett tv-program om Sven-Bertil Taube som gick häromveckan, fick mig att tänka på en trubadur som inte uppmärksammats så mycket.

Inte Åkerström, Adolphson, Hambe eller Vreeswijk (om den sistnämnde har gjorts både dokumentär och spelfilm).

Den som tankarna föll på är Staffan Percy, född 1946 i Stockholm men i dag bosatt i Vollsjö på Österlen.

Hans föräldrar sysslade båda med musik. Mamman spelade piano och pappan skrev om musik i tidningar. Morföräldrarna var musiker inom Frälsningsarmén.

Staffan själv blev populär på 70-talet när han sjöng svenska visor. Men det skulle dröja innan han uppmärksammades med priser, 1993 Nils Ferlin-sällskapets trubadurpris samt 1997 Evert Taube-stipendiet.

Skivan som står i min hylla är ”Drömmens skepp – ur Ryttaren från Södra Råda och andra ballader”, utgiven 1979. Här tolkar Staffan Percy dikter av Bo Setterlind.

Då har ni ljudbilden klar för er. Avkopplande och stämningsfullt.

Det här är stilla musik med en stor samling musiker som spelar trumpet, valthorn, oboe, cembalo, bouzouki, mandolin, violin, viola, kontrabas och 12-strängad gitarr (Staffan Percy själv). Då har ni ljudbilden klar för er. Avkopplande och stämningsfullt.

Arrangör och dirigent på plattan är inte okände Ricke Löw och skivan är inspelad april – maj 1979.

Före inledande balladen ”Drömmens skepp”, en av Percys mest berömda kompositioner, reciterar poeten Setterlind följande rader:

”Klandra ej poeten för hans ordmagi

Dikten är den spegel han försvinner i.”

Sedan följer tonsatta dikter som ”Livets fest”, ”Sjömansballad”, ”Ryttaren från Södra Råda”, ”Folkvisa” och många fler. Det är dikter som är väl värda att sjungas.

Så här skriver Bo Setterlind på omslaget (om sina tonsatta dikter, men också om musiken på Staffan Percys skiva):

”Med ryttaren från Södra Råda och andra ballader skulle jag önska att hoppets himmel vidgade sig än mer... Världen är inte allt. Men jag hoppas, att de skall lysa upp varje lyssnande själ med vad de är tänka att förmedla: Glädjen över att leva. Den glädjen är den enda förtrollning som jag tror att världen inte mår väl av att bli löst av.”

Omslaget till skivan är en oljemålning av Ivan Ajvasovskij som tillhör Statens Sjöhistoriska museum.

Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.