Annons

EM-kvällen då fotbollen blev obetydlig

Fotbollen blev plötsligt obetydlig – Christian Eriksen, 29, svävade mellan liv och död på Parken i Köpenhamn under EM-mötet mellan Danmark och Finland.
Den danska landslagsstjärnan fick livräddande vård på gräsmattan, men ska må bra på sjukhuset.
Trots de chockartade scenerna spelades matchen klart. En match som Finland vann med 1–0.
Publicerad 13 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Fotbollsfansen på plats i UEFA Festival Copenhagen Football Village på Ofelia Plats i Köpenhamn i chock då Christian Eriksen fallit ihop under matchen.
Fotbollsfansen på plats i UEFA Festival Copenhagen Football Village på Ofelia Plats i Köpenhamn i chock då Christian Eriksen fallit ihop under matchen.Foto: Johan Nilsson/TT

– Han är en av de bästa spelarna som finns där ute och han är en ännu bättre människa, säger en mycket rörd Kasper Hjulmand, förbundskapten för Danmark, på en presskonferens efter matchen.

De drygt 16 000 åskådarna på Parken i Köpenhamn blev i ett slag knäpptysta och tystnaden spred sig över hela fotbollsvärlden. Fem minuter före pausvilan i EM-mötet mellan Danmark och Finland föll mittfältsstjärnan Christian Eriksen ihop livlös på gräsmattan.

Annons

Lagkamrater spurtade fram till 29-åringen och sjukvårdspersonal påbörjade livräddande vård.

Lagkamraterna bildade en ring runt Eriksen när han fick vård.
Lagkamraterna bildade en ring runt Eriksen när han fick vård.Foto: Stuart Franklin/AP/TT

De danska spelarna, med tårfyllda ögon, bildade en ring kring sin lagkamrat. Där och då spelade fotbollen ingen roll – Christian Eriksens liv var i fara.

– Det här laget präglas av en otrolig kamratskap. De känner varandra på kors och tvärs. De är bästa vänner, deras liv och deras familjer faller in i vandra. Med detsamma tänkte de ju på familjen. På Christians familj, säger Hjulmand.

Chockad publik

Publiken på Parken var i chock. Många grät eller satt med sina huvuden begravda i händerna. Efter närmare 20 minuters vård kunde Eriksen rullas ut på bår – omgiven av sina lagkamrater och delvis skyddad av en finländsk flagga – och vid 19.30-tiden meddelade det danska fotbollsförbundet (DBU) att han var vaken och på sjukhus.

– Vi fick starta akut hjärträddning. Det är en fantastisk snabb hjälp från stadionläkarna och resten av beredskapen. Med det samarbetet får vi i gång det som man ska få i gång, säger lagläkaren Morten Boesen.

– Vi får Christian tillbaka och han pratar med mig innan han blir förd till sjukhuset för vidare behandling och undersökning.

När beskedet om att Eriksen var vaken bröt kvällens största jubel ut på Parken och hela publiken skanderade "Eriksen, Eriksen". Senare sjöng den finländska klacken – runt 3 000 personer stor – "Christian" och den danska "røde mur" svarade med "Eriksen".

– Det var en mycket tung kväll och vi blir alla påminda om vad det viktigaste i livet är – det är meningsfulla relationer. Det är familjer och vänner. Jag inte kan rosa och vara mer stolt över den här gruppen av människor vi har här, som tar hand om varandra, säger Kasper Hjulmand.

"Ville få det överstökat"

Många trodde nog att matchen skulle bli uppskjuten, men strax efter klockan 20 meddelades det att matchen skulle slutföras. Enligt Uefa fattades beslutet på uppmaning från båda lagens spelare.

Annons

– Vi har varit i kontakt med Christian och spelarna har talat med honom. Han har det bra, sade DBU:s ordförande Peter Møller till Danmarks Radio enligt nyhetsbyrån Ritzau.

– Det fanns ingen press från Uefa att den skulle spelas klart i kväll. Det var antingen i kväll eller i morgon (söndag) klockan 12, säger Kasper Hjulmand.

Han såg inte hur spelarna skulle kunna få någon sömn och kunna spela matchen på söndagen med tanke på vad som hänt.

– Det handlade bara om att få det överstökat. Lägga det bakom oss, säger Hjulmand.

Det finländska landslaget var först ut på planen och applåderade det danska laget när de kom ut en stund senare för att slutföra det nordiska EM-derbyt på Parken.

Hur det gick? Efter 60 minuter nickade den finländske anfallaren Joel Pohjanpalo in ett inlägg som den danske målvakten Kasper Schmeichel inte kunde hålla. Pohjanpalo blev därmed historisk som Finlands förste målgörare någonsin i ett internationellt mästerskap för herrar.

Finland vann

I den 73:e minuten skulle Pierre-Emile Højbjerg få chansen att kvittera från straffpunkten sedan Yussuf Poulsen gått omkull. Men straffen var svag och Finlands målvakt Lukas Hradecky kunde limma bollen.

En historisk finländsk EM-seger var ett faktum, men denna kväll spelade nog det mindre roll för de flesta. Fokus är riktat åt ett annat håll – mot det faktum att Christian Eriksen enligt det senaste beskedet mår bra på Rigshospitalet i Köpenhamn.

Daniel Kihlström/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons