Annons

Ministerbyte i krisdrabbade CAR

Henri-Marie Dondra har utsetts till ny premiärminister i Centralafrikanska republiken (CAR) genom en presidentorder. Dagen före avgick hans företrädare Firmin Ngrébada tillsammans med regeringen.
Publicerad 12 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Centralafrikanska republikens president Faustin-Archange Touadéra. Arkivbild.
Centralafrikanska republikens president Faustin-Archange Touadéra. Arkivbild.Foto: Adrienne Surprenant/AP/TT

De ekonomiska och humanitära problemen som den nye premiärministern möter är enorma. FN uppskattade i slutet av maj att nära hälften av befolkningen har svårt att skaffa mat på grund av pandemin, säkerhetssituationen i landet är också ansträngd.

I december hölls presidentval och sittande Faustin-Archange Touadéra blev omvald. Men valdeltagandet var lågt – mindre än en av tre röstberättigade deltog. Inför valdagen hade militanta rebellgrupper då intagit flera städer, bland annat huvudstaden Bangui, och kontrollerade ungefär två tredjedelar av landet.

Annons

Sedan december har armén, med stöd av FN:s fredsbevarande styrkor, Rwandas specialstyrkor och ryska paramilitärer, drivit tillbaka rebellerna i stora delar av landet. Särskilt ryssarna anses ha stärkt den annars dåligt utrustade armén.

Samtidigt har förbindelserna med den tidigare kolonialmakten Frankrike försämrats.

Paris frös i måndags finansiellt stöd, avbröt det militära samarbetet och anklagade Bangui för medverkan i en ryskorganiserad desinformationskampanj mot Frankrike.

Frankrike har spelat en nyckelroll i Centralafrikanska republiken sedan det fattiga landet blev självständigt 1960.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons