Annons

Allvarliga it-brister på NFC

Publicerad 13 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Helena Trolläng, chef för Nationellt forensiskt centrum. Arkivbild.
Helena Trolläng, chef för Nationellt forensiskt centrum. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

En intern rapport larmar om allvarliga it-problem inom polisens avdelning NFC (Nationellt forensiskt centrum) som är värre än tidigare känt, enligt SVT Nyheter.

Det handlar om datorer som inte byts ut, neddraget antal programlicenser, risk för felaktig informationshantering och saknad utrustning för nyanställda.

Annons

Bland personalen råder ett utbrett missnöje som delvis kan förklaras med eftersatt it-utveckling, enligt SVT. En ny facklig enkät visar att många inom NFC vill byta jobb.

Polisens internrevisorer kritiserade i fjol NFC:s digitala brottsbekämpning. Det ledde till att NFC-chefen Helena Trolläng bland annat fick i uppdrag av rikspolischefen att analysera konsekvenserna av att it-utvecklingen släpar efter.

Till SVT säger Helena Trolläng att hon inte känner till vare sig problemen eller rapporten. Efter intervjun skickar dock myndighetens presstjänst en kommentar med beskedet att man jobbar med att steg för steg åtgärda problemen.

Lars Pedersen/TT

Dan Skeppe/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons