Annons

IMF-chefen varnar för klyftor i återhämtningen

Chefen för Internationella valutafonden (IMF), Kristalina Georgieva, varnar för ökade klyftor och problem med stora statsskulder och budgetunderskott i återhämtningen från pandemin.
Hon säger sig se allt mer tecken på att tillgången till vaccin avgör hur olika länder klarar sig.
Publicerad 13 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
IMF-chefen Kristalina Georgieva deltog på helgens G7-möte i Cornwall, England.
IMF-chefen Kristalina Georgieva deltog på helgens G7-möte i Cornwall, England.Foto: Steve Reigate AP/TT

– Vi har varnat för farliga klyftor i återhämtningen. Färsk statistik bekräftar detta, men visar också att trenden fördjupas, säger hon på en pressträff i samband med avslutningen helgens G7-möte i Cornwall, England.

Oroad för inflation i tillväxtländer

Hon tillägger att hon delar ledande centralbankers bedömning att den högre inflationen på många håll i återhämtningen är övergående till sin natur, troligen förstärkt av massiva stimulanser. Men hon tillägger att det inte går att räkna med att inflationsproblemen inte biter sig fast och att IMF:s ekonomer följer utvecklingen noga.

Annons

Mest oroad är Georgieva för inflationsutvecklingen i tillväxtländer.

Enligt IMF-chefen är det samtidigt bra att västvärldens tungviktare i G7 nu inlett en diskussion om att använda resurser från IMF:s krisreserv för att hjälpa länder med problem att hantera coronakrisen.

Ett förslag om att omallokera 100 miljarder dollar från IMF:s krishanteringsreserv till stöd till länder som har problem att hantera covid-19-pandemin har enligt Georgieva diskuterats på G7-mötet.

Tyskland och Italien tvekar

Men i en nästan färdig slutversion av kommunikén från mötet, som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av, framgår det att G7-länderna Tyskland och Italien tvekar inför att ställa sig bakom förslaget.

IMF-länderna gjorde så sent som i april upp om att stärka fondens krishanteringskassa med så kallade dragningsrätter för sammanlagt 650 miljarder dollar, varifrån de hundra miljarderna skulle hämtas enligt det förslag som ligger på bordet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons