Annons

Lågt valdeltagande i finländska valen

Samlingspartiet (som är Finlands motsvarighet till Moderaterna), Socialdemokraterna och Centern får flest röster i det finländska kommunvalet.
Publicerad 14 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Samlingspartiet – som motsvarar Moderaterna i Sverige – ser ut att ha tagit hem flest röster i de finländska kommunalvalen. Arkivbild.
Samlingspartiet – som motsvarar Moderaterna i Sverige – ser ut att ha tagit hem flest röster i de finländska kommunalvalen. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Samlingspartiet fortsätter att behålla sitt grepp i den finländska kommunpolitiken, och blir största parti med 21,3 procent av rösterna. Partiledaren Petteri Orpo tror att det finns en kritik mot regeringspartierna som påverkat utgången.

Vice ordförande Elina Valtonen var en röstmagnet i Helsingfors, men borgmästarkandidat är riksdagsledamoten Julhala Vartiainen, som kniper posten som går till det största partiet.

Annons

– Jag ser fram emot mitt tuffaste ledarskapsjobb hittills, säger han enligt Hufvudstadsbladet.

Centern backade till 14,9 procent, men lyckades med 0,4 procentenheters marginal bli tredje största parti framför Sannfinnländarna, som förvisso gick framåt, men inte så mycket som man förväntat sig.

Väljarna straffar regeringspartierna, som alla – utom Svenska folkpartiet – backar.

Socialdemokratena fick 17,7 procent av rösterna, och en eventuell "Marin"-effekt, som en del spekulerat i, uteblev.

– Det är klart det är en besvikelse. Kandidater och partiaktiva har jobbat väldigt hårt. Vi har försvarat service för människor och kommer att göra så också under nästa fullmäktigeperiod. Men det är klart att en partiledare aldrig kan vara nöjd om väljarunderstödet minskar, säger statsminister Sanna Marin, som är Socialdemokraternas ordförande, enligt Svenska Yle.

Valdeltagandet har varit ovanligt lågt. Endast 55,1 procent av de röstberättigade finländarna valde att rösta, jämfört med 58,8 procent för fyra år sedan. Marin beskriver även det som en besvikelse.

– Jag hade hoppats på att vi skulle komma över 60 procent i kommunalvalet, säger hon enligt Yle.

De lokala valen skulle ha hållits den 18 april, men flyttades fram på grund av ökad virusspridning – och under tiden har Finland skakats av ett par skandaler, vilket har märkts i opinionsmätningarna.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons