Annons

EM-guide: måndagen den 14 juni

Sverige rundar av EM-måndagen med kvällsmatchen mot Spanien.
Dessförinnan ska de blågula gruppmotståndarna Polen och Slovakien drabba samman.
Här är det du behöver veta inför dagens matcher.
Publicerad 14 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Mycket står på spel för blågult inför kvällens EM-matcher.
Mycket står på spel för blågult inför kvällens EM-matcher.

Skottland–Tjeckien, grupp D

Avspark: Klockan 15.00.

Arena: Hampden Park i Glasgow, Skottland.

Annons

Tv/radio: TV4/C More/Radiosporten P4.

Noterbart: Lagen möttes två gånger i Nations Leagues B-division under fjolåret. Skottland vann då bägge matcherna med 2-1 respektive 1-0.

Möjliga startelvor:

Skottland, (3–5–2): 1 David Marshall – 5 Grant Hanley, 15 Declan Gallagher, 6 Kieran Tierney – 2 Stephen O'Donnell, 8 Callum McGregor, 4 Scott McTominay, 7 John McGinn, 3 Andy Robertson – 10 Ché Adams, 9 Lyndon Dykes.

Förbundskapten: Steve Clarke.

Tjeckien, (4–2–3–1): 1 Tomas Vaclik – 5 Vladimir Coufal, 3 Ondrej Celustka, 6 Tomas Kalas, 18 Jan Boril – 21 Alex Kral, 15 Tomas Soucek – 12 Lukas Masopust, 8 Vladimir Darida, 14 Jakub Jankto – 10 Patrik Schick.

Förbundskapten: Jaroslav Silhavy.

Domare: Daniel Siebert, Tyskland.

Marek Hamsik är spelklar mot Polen.
Marek Hamsik är spelklar mot Polen.Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Polen–Slovakien, grupp E

Avspark: Klockan 18.00.

Arena: S:t Petersburg arena i S:t Petersburg, Ryssland.

Annons

Tv/radio: SVT 2/SVT Play/Radiosporten P4.

Matchen i matchen: Polens anfallsess Robert Lewandowski mot Slovakiens offensive mittfältsstjärna Marek Hamsik.

Noterbart: Matchen är av största vikt och intresse för Sverige eftersom att Polen och Slovakien är Blågults kommande motståndare i grupp E. Sverige spelar senare under måndagen mot Spanien i Sevilla (klockan 21.00).

Möjliga startelvor:

Polen, 4–4–2): 1 Wojciech Szczesny – 4 Tomasz Kedziora, 15 Kamil Glik, 3 Pawel Dawidowicz, 26 Tymoteusz Puchacz – 19 Przemyslaw Frankowski, 16 Jakub Moder, 10 Grzegorz Krychowiak, 20 Piotr Zielinski – 9 Robert Lewandowski, 24 Jakub Swierczok.

Förbundskapten: Paulo Sousa, Portugal.

Slovakien, (4–2–3–1): 1 Martin Dubravka – 2 Peter Pekarik, 5 Lubomir Satka, 14 Milan Skriniar, 15 Tomas Hubocan – 19 Juraj Kucka, 25 Jakub Hromada – 18 Lukas Haraslin, 17 Marek Hamsik, 20 Robert Mak – 8 Ondrej Duda.

Förbundskapten: Stefan Tarkovic.

Domare: Ovidiu Hategan, Rumänien

Robin Quaison talar med förbundskapten Janne Andersson vid en träning inför EM.
Robin Quaison talar med förbundskapten Janne Andersson vid en träning inför EM.Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige - Spanien, grupp E

Avspark: Klockan 21.00

Annons

Arena: Estadio La Cartuja, Sevilla, Spanien

Tv/radio: SVT/SVT Play/Radiosporten P4.

Noterbart: Luis Enrique har en mängd olika alternativ att bolla med – men vilka spelare väljer han? Den spanska pressen spekulerar friskt. För svensk del uteblir Dejan Kulusevski från kvällens drabbning, efter att ha smittats med covid-19. Albin Ekdal, som tidigare gett uttryck för skadekänningar, gav klartecken för spel i helgen.

När blågult mötte Spanien borta i EM-kvalet senast vann hemmalaget med 3-0. I returmötet på Friends Arena blev det 1-1.

– Vi har ganska klart för oss vad som kommer att krävas för att få med oss något från den här matchen. Jag kan inte säga att det är en massa konkreta grejor, det är mer en allmän attityd till hur vi ska jobba därute, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson, till TT.

– Vi känner ändå att vi har ganska goda vibbar med oss in i matchen, tillägger han.

Sveriges Mikael Lustig och Spaniens Thiago Alcantara under EM-kvalmatchen på Friends Arena i Solna.
Sveriges Mikael Lustig och Spaniens Thiago Alcantara under EM-kvalmatchen på Friends Arena i Solna.Foto: Anders Wiklund/TT

Möjliga startelvor:

Sverige, (4–4–2): 1 Robin Olsen – 2 Mikael Lustig, 3 Victor Nilsson Lindelöf, 24 Marcus Danielson, 6 Ludwig Augustinsson – 7 Sebastian Larsson, 8 Albin Ekdal, 20 Kristoffer Olsson, 10 Emil Forsberg – 11 Alexander Isak, 9 Marcus Berg.

Avbytare: 12 Karl-Johan Johnsson (mv), 23 Kristoffer Nordfeldt (mv), 5 Pierre Bengtsson, 14 Filip Helander, 16 Emil Krafth, 18 Pontus Jansson, 13 Gustav Svensson, 15 Ken Sema, 17 Viktor Claesson, 22 Robin Quaison, 26 Jens Cajuste, 25 Jordan Larsson.

Förbundskapten: Janne Andersson.

Annons

Spanien, (4–3–3): 23 Unai Simón – 6 Marcos Llorente, 24 Aymeric Laporte, 4 Pau Torres, 18 Jordi Alba – 26 Pedri, 16 Rodri, 8 Koke – 11 Ferran Torres, 9 Gerard Moreno, 19 Dani Olmo.

Avbytare: 1 David de Gea (mv), 13 Robert Sánchez (mv), 2 César Azpilicueta, 3 Diego Llorente, 12 Eric García, 14 José Gayà, 17 Fabián Ruiz, 20 Adama Traoré, 21 Mikel Oyarzabal, 22 Pablo Sarabia, 7 Álvaro Morata, 10 Thiago Alcántara.

Förbundskapten: Luis Enrique.

Domare: Slavko Vincić, Slovenien.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons