Livefotboll

Höjdpunkterna från matchen

Sport
Hässleholm
Fotboll På måndagen tog IFK Hässleholm emot Nosaby på Österås IP. Några mål blev det aldrig i matchen men det var rätt nära några gånger. Här kan du se höjdpunkterna från matchen.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

OS i Tokyo 2021

Hyllningen: Som Ronaldo eller Messi

Chris Nilsen, höger, hyllar Armand Duplantis.
Foto: Matthias Schrader/AP/TT
Sport
Sport Han satte personligt rekord i sin första OS-final, men guldet var Chris Nilsen aldrig riktigt nära. Nu hyllar han Armand Duplantis.
– Det är så dumt, hur bra han är, säger han.

Chris Nilsen kom till OS som det näst största amerikanska hoppet, men när världsmästaren Sam Kendricks testades positivt för coronaviruset blev han helt plötsligt USA:s största medaljhopp.

I finalen hoppade han 5,97, nytt personligt rekord, och säkrade silvret. Men att han skulle ta guld var aldrig ens på tapeten.

– Som idrottare har du dagar där du är "på" och andra dagar när du är "av". Mondo är alltid på, så det är väldigt svårt att slå honom. Att slå Mondo var aldrig målet, att komma ut och tävla, inte mot, utan med honom är kul. Det är en ära, det är så vi umgås som vänner, säger Nilsen.

Ronaldo eller Messi

När Duplantis vunnit tävlingen åkte ribban upp på världsrekordhöjden 6,19. I det första försöket var han så nära att hans konkurrenter inte kunde göra annat än att skratta.

– Det är så dumt, hur bra han är. Det var så nära. Som stavhoppare är det svårt att förklara hur coolt det är att se världsrekordhållaren göra det han gör. Jag var extremt glad över att ha hoppat 5,92, och till och med när jag klarade 5,80.

– Att se honom försöka hoppa 40 centimeter högre är så coolt. Det är som när en vanlig fotbollsspelare kollar på Ronaldo eller Messi, det är bara coolt.

Att Armand Duplantis tävlar för Sverige har inte alltid varit självklart, han är född och uppvuxen i USA och har en amerikansk pappa och en svensk mamma.

"Bästa beslutet"

Chris Nilsen är i alla fall säker på vad han tycker om Mondos val att representera Sverige.

– Det är hans livs bästa beslut. Om andra håller med spelar ingen roll. Hans mamma är från Sverige, så han hade valet att antingen tävla för USA eller Sverige. Och om jag ska vara ärlig, hade min mamma varit från ett annat land hade jag tävlat för det landet, säger Nilsen och hänvisar till de tuffa amerikanska uttagningarna.

Men alla håller inte med. I USA har Duplantis fått utstå en del hat för sitt val. Men Nilsen har inte mycket till övers för de som sprider hat.

– Det finns så många oförstående människor. De säger att de skulle gjort på ett annat sätt, men de har aldrig varit i den situationen. Han fick ett svårt val, han fick välja mellan landet han föddes i eller landet som gett honom många möjligheter när han var yngre.

– Jag vet inte om vissa hatar honom, men om de gör det så får de bara ta det, han tog just OS-guld för Sverige. Oavsett vilket land han tävlade för skulle han ändå vunnit.

Linnéa Engholm/TT

Jens Bornemann/TT

OS i Tokyo 2021

Helena Duplantis: En dubbelhärlig känsla

Armand Duplantis kramade om sin mamma och fystränare Helena på läktarplats på Olympiastadion i Tokyo.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sport
Sport Å ena sidan, en stolt mamma. Men också tränare vars adept nått framgången som han jagat hela karriären.
– Det är en blandning, stolt mamma men ändå tränare. En dubbelhärlig känsla, säger mamma Helena Duplantis.

Om det på förhand var väldigt säkert att Armand Duplantis skulle ta OS-guld var det mera osäkert om Helena Duplantis skulle få vara med när det väl skedde. Läktarna gapade tomma på friidrottsarenan med platser i överflöd men det var ändå oklart om hon skulle få finnas på plats på grund av covid-restriktioner. Då betydde det också extremt mycket för henne att hela familjen, dessutom pappan fick vara med.

– Vad tråkigt det hade varit att titta på tv, säger hon med ett leende.

Nära världsrekord

Hon fick se sonen ta guld, vara ytterst nära att sätta världsrekord men det gjorde inget en sådan här kväll.

– Ett rekord hade bara varit grädden. Jag var nervös men ändå kände jag ett stort självförtroende med tanke på hur det såg ut när han hoppade.

– Han har haft superpress på sig men har försökt tänka på att det var samma personer som han tävlat mot tidigare.

Helena och Greg Duplantis har tränat sin 21-årige son under hela hans karriär. Efter EM-guldet i Berlin 2018 och VM-silvret i Doha 2019 blev det nu OS-guld i Tokyo 2021.

En framtida stjärna

På frågan när hon förstod att det var en framtida världsstjärna som hon fostrade och tränade, säger hon:

– På high school när han började prata om att bli världsrekordhållare och vinna OS och när man tittar på hans utveckling var det inte så svårt, säger hon om framgången.

TT: Var har han fått sin mentala styrka från?

– Han har alltid haft den och varit stabil under så många år. Kanske att han försökt hänga med sina äldre bröder och alltid hatat att förlora.

Resan har nu nått ett stort mål, den är dock inte över ännu.

Tobias Österberg/TT

Sport

Lovande säsongsstart för Vinslövs HK

Pelle Käll.
Foto: Robert Rolf
Sport
HANDBOLL Vinslövs HK inledde säsongen synnerligen lovande. I första träningsmatchen blev det uddamålsseger borta mot Handbollsligalaget Lugi.
– Vi gör en bra match, säger VHK-tränaren Pelle Käll efter 24–23-segern.

Första träningsmatchen är första träningsmatchen och resultatet är givetvis mindre viktigt. Men Käll hade anledning att vara nöjd efter drabbningen i Lund.

– I en träningsmatch betyder det inte så mycket om man vinner eller förlorar. Men vi hänger med dem och gör en bra match. Försvarsspelet var bra, vi producerar rätt mycket mål och får rätt mycket kontringar, så vi är nöjda, säger Vinslövstränaren.

Några spelare som ska ha ett extra plus i kanten?

– Bägge målvakterna (Simon Bengtsson och Linus Olsson).

Allsvenska VHK saknade Hugo Svensson, Elias Holmström, Emil Karlsson och Oscar Paulin.

Cupderby mot storebror

Träningsmässigt är VHK inne i en period där det gäller att ”både gasa och bromsa”, som Käll uttrycker det.

– Vi har ju rätt många nya spelare, så det gäller att få ihop laget. Samtidigt kör vi på rätt hårt med fysträning.

Nästa träningsmatch för Vinslöv är på torsdag, hemma mot Karlskrona. Tävlingsmatcherna drar igång redan den 18 augusti, då Vinslöv spelar första matchen i Svenska cupen. Och cupen inleds med ett rykande hett derby för VHK – storebror IFK Kristianstad på hemmaplan.

OS i Tokyo 2021

Mormors guldfirande: "Ska ta lite champagne"

Armand Duplantis morfar Lars-Åke Hedlund följde sitt barnbarn i OS-finalen på tv från Avesta. Här på en bild från Idrottsgalan där han tog emot ett pris å Duplantis vägnar.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Armand Duplantis morföräldrar Ingrid och Lars-Åke Hedlund och moster Marie var aldrig oroliga över huruvida "Mondo" skulle ta OS-guld eller inte.
De följde stavhoppsfinalen tillsammans på distans från hemorten Avesta.
– Grattis, grattis, du är bäst. Nu ska vi ta lite champagne här, säger mormor Ingrid till Discovery.

Inför OS-finalen i herrarnas stavhopp på Olympiastadion i Tokyo hade guldfavoriten Armand Duplantis sagt att han hade tyngden från hela Sverige på sina axlar.

"Mondo" höll för favoritskapet och i Avesta, där 21-årige svenskamerikanen har en stor del av släkten på hans svenska mamma Helenas sida, var det aldrig någon oro över huruvida det skulle bli ett OS-guld eller inte.

– Nerverna var bra efter att man såg första hoppet (på 5,55 meter som Duplantis tog i första försöket). Då kändes det bra. "Det här klarar han", tänkte jag, säger mormor Ingrid Hedlund till Discovery.

Världsrekordjubel sattes i halsen

Men helt stilla i soffan satt inte släkten under finalen som avgjordes under tisdagseftermiddagens svensk tid.

– Jag jublade då det var 6,19 (första försöket som misslyckades) då jag trodde att det var världsrekord. Men så ramlade ribban ner, det var inte så roligt, säger Ingrid.

Armand Duplantis moster Marie Hedlund var den som samlade den närmaste släkten för att följa OS-finalen via tv från Sverige.

Hon är ordförande i Upsala IF-hopparen "Mondos" första friidrottsförening IK Stål, där Lars-Åke Hedlund var ordförande under flera decennier.

Han hyllade sitt barnbarn efter guldet.

Hade velat fylla Markustorget

– Det var otroligt bra, från start till mål kan man säga, säger morfar och tidigare stavhopparen Lars-Åke Hedlund till Discovery.

Hade det inte varit coronapandemi hade släkten velat göra ett större spektakel av stavhoppsfinalen.

– Det hade varit häftigt med en storbildsskärm på Markustorget i Avesta, alla gula och blåa och så. Men i dessa tider blir det inte det. Det blir familjen. Mormor (Ingrid) och morfar (Lars-Åke) till "Mondo" och en nära barndomsvän som kommer. Vi blir fyra stycken, sade Marie Hedlund före finalen till P4 Dalarna.

David Hjorter/TT

OS i Tokyo 2021

Från tunnis till OS-guldmedaljör

Stavhopparen Armand Duplantis mamma Helena Duplantis (tv) och förbundskapten Karin Torneklint på OS-läktaren.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Då – i VM London – såg hon en tunn kille, långt från medaljerna.
– Jag var bara glad över att han åkte hem och inte gick av på mitten, säger förbundskaptenen Karin Torneklint.
Nu, fyra år senare, såg hon precis som alla andra en överlägsen OS-guldmedaljör.

Framgången var knappast oväntad, skulle någon ta OS-guldmedalj var det Armand Duplantis.

Just det, att prestera när alla krävde och förutsåg det, imponerar också på friidrottens förbundskapten.

– Att han är så otroligt säker på sex meter, det hjälper mycket- Det är lätt att vara mentalt stark när han är så fysiskt och tekniskt skicklig, säger hon.

Duplantis resa är enastående och Karin Torneklint har varit med på vägen, i Tokyokvällen drar hon paralleller till första mästerskapen hon hade honom i truppen, VM i London där han slutade nia.

– Att jämföra med VM i London... han var bara en liten pojke och man var orolig att ena benet skulle lossna. Det var hemskt i London och jag var livrädd. Nu känns han så fysiskt stark.

– Han är iskall och vi ser att han kan hoppa sex meter vilken dag i veckan.

Hon var först att krama om Duplantis och framgången betydde också ett sista kapitel i deras gemensamma framgångssaga. Torneklint lämnar efter OS över jobbet som förbundskapten. Då kunde avslutningen knappast bli bättre.

– Det är helt fantastiskt. Jag sa bara till honom, "du är grym".

Tobias Österberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nätcasino

Populära casino online spel

Nätcasino Ett casino är ett ställe som man besöker för att spela olika hasardspel och i finland har man exempel vis parhaat nettikasinot 2020 (dom bästa casino online 2020, på finska) som en av dom bästa mest populära online casino på marknaden.

Det finns många olika former av hasardspel men den gemensamma nämnaren med alla spel är att det alltid är slumpen som avgör om man vinner eller förlorar. I många andra spel beror vinst eller förlust på att man är en skicklig spelare men när man spelar ett hasardspel gäller det snarare att chansa och ha tur i spel än att man är en talangfull spelare.

Det vanligaste när man spelar olika casinospel är att man spelar för pengar och chansar man rätt och vinner så kan man då också vinna en hel del med pengar. Att spela casinospel är populärt världen över vilket innebär att det även är mycket populärt i Sverige, inte minst att spela casino online. Däremot har det inte alltid varit så utan att spela på casino är något som nyare än vad man många gånger kan tro. Det var nämligen inte förens 1992 som det blev klart att några casinon skulle få öppnas upp i Sverige.

I mitten på 90-talet i takt med att det blev allt vanligare för folk att ha internet hemma så blev det då också vanligt att spela casino online och intresset för casino online har inte direkt minskat sedan dess. I Sverige finns det ett stort utbud av olika casinospel online. Fördelarna med att det finns stor variation av olika casinospel är såklart många men när det finns mycket att välja på kan det också vara svårt att veta vilket spel som är de bästa ute på marknaden.

Det är svårt att ge ett konkret svar på vilket casinospel som är bäst eftersom det är en smaksak och det gäller att pröva sig fram för att hitta det spel som passar en själv bäst men däremot går det att svara på vilka spel som är populärast.

5 av de populäraste casinospelen

Casino War är ett kortspel som många tycker om att spela när de spelar på casino online. I Casino war så använder man sig av sex kortlekar och som spelare så spelar man alltid mot dealern. Det hela går ut på att man ska ha ett högre kort än vad dealern har för har man det så vinner man. Kortspelet är främst omtryckt för att reglerna är simpla och därför kommer det inte ta långt tid alls att lära sig hur man spelar.

BlackJack är ett annat mycket populärt kortspel som handlar om att man ska lyckas komma så nära 21 som det är möjligt. Det viktiga är att inte komma över 21 för gör man det så vinner dealern.

Slots är kanske det absolut populäraste casinospelet och det är inte svårt att förstå varför, för att det är så enkelt samtidigt som chansen till vinst är stor. Slots är en slags spelautomat. Det är ett hjul som snurrar och för att få vinst ska flera likadana symboler synas efter varandra.

Roulett är ett av de spelen som många nog tänker på när casino nämns och kanske är det just därför som så många väljer att spela roulett även online. Roulett går ut att man satsar på en färg (svart/rött), en siffra eller varför inte en kombination. Sedan sätts en kula i rullning. För vinst så måste kulan stanna på exempelvis den siffra som man har satsat på.

Poker är ett casinospel som kan spelas av de flesta och många spelar idag poker online. Det finns några olika varianter av poker (ex. Texas Hold’em) men det hela handlar om att satsa med pokermarker. Hur mycket man satsar baseras på hur höga kort man har på handen men det går också att bluffa.

OS i Tokyo 2021

Duplantis om OS-guldet: "Det är så galet"

Armand Duplantis jublade med den svenska flaggan efter OS-guldet
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Armand Duplantis hade svårt att förstå att han uppfyllt en barndomsdröm genom att vinna herrarnas stavhoppstävling på Olympiastadion i Tokyo och ta sitt första OS-guld.
– Det är så galet. Det var min dröm sedan jag var tre år gammal. Nu är jag här, jag har vunnit. Det är helt sjukt, säger han till Discovery.

Svenskamerikanen vann OS-finalen i stavhopp på höjden 6,02 meter och gjorde sedan tre misslyckade försök på världsrekordhöjden 6,19.

Han ger sin första tv-intervju efter OS-guldet inledningsvis på svenska.

Han hyllade sina föräldrar och tränare Helena och Greg Duplantis.

– Utan mamma och pappa hade jag inte varit här i dag, det betyder så mycket att ha dem här. Mitt första OS-guld, säger 21-åringen till Discovery och fortsätter sedan på engelska:

– Vi har drömt om det här länge, det gör det ännu mer speciellt.

Amerikanen Christopher Nilsen tog silver på 5,97 och den olympiske mästaren från Rio de Janeiro för fem år sedan, brasilianen Thiago Braz da Silver, tog brons på 5,87.

David Hjorter/TT

OS i Tokyo 2021

Löfven: "Vilken fantastisk idrottare han är"

Stefan Löfven instämmer i hyllningskören för Armand Duplantis.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Sport
Sport

Statsminister Stefan Löfven (S) var en av de första som ville hylla Armand Duplantis efter OS-guldet.

"Armand Duplantis visar återigen vilken fantastisk idrottare han är. Hans förmåga att ständigt flytta sina egna gränser har nu lett fram till ett OS-guld och jag vill uttrycka mina varmaste gratulationer för en storartad prestation", säger Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT och fortsätter:

"Jag är säker på att svenska folket kommer att få glädjas åt Armand Duplantis framgångar i många år framöver."

Även idrottsminister Amanda Lind (MP) stämmer in i hyllningskören.

"Stensäkert, oslagbart, magiskt. Att vinna med den pressen, och på det sätt han gör det. Imponerande är bara förnamnet", skriver Lind på Instagram och fortsätter:

"Världsrekordet – en tidsfråga. Som han flög över ribban."

Idrottsminister Amanda Lind hyllar Duplantis på Instagram.
Idrottsminister Amanda Lind hyllar Duplantis på Instagram.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

OS i Tokyo 2021

Chopin gillade inte vattnet – Karlssons OS över

Mathilda Karlsson, svenskan som tävlar för Sri Lanka, fick inte Chopin förbi kvalomgångens två vattenhinder.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Tvärstopp vid båda vattenhindren – och så var Mathilda Karlssons OS-debut över.
– Det är klart att jag är jättebesviken, säger hon.

Första svensk till start i kvalomgången till den individuella finalen var ingen från den blågula landslagstrion.

Mathilda Karlsson insåg att möjligheten att ta sig in i ett svenskt mästerskapslag var övermäktig. Därför valde hon för tre år sedan i stället att representera Sri Lanka, nationen hon föddes i.

Hennes väg till Tokyo kantades av krångel och konflikter. Kvalresultaten ansågs inte giltiga, tyckte internationella ridsportförbundet. Det tyckte Karlsson. Först sedan Cas, idrottens skiljedomstol, dömt till hennes fördel kunde hon sikta in sig på OS.

Och väl där, i Baji Koen-stadion? Nja, två stopp vid vattenhindren och det hela var över på Chopin. Ekipaget uteslöts.

– Det är klart att jag är jättebesviken. Jag vet att jag kunde ha hoppat bättre. Jag sitter på en av världens bästa hästar.

– Men vi är så stolta över att över huvud taget vara här. Det är vårt första mästerskap och vi tar med oss otroligt mycket erfarenhet. Vi kommer hem och laddar om. Nästa år har vi både Asiatiska mästerskapen och VM, säger Mathilda Karlsson.

Henrik Skiöld/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL