I juli kan det bli publikfester i allsvenskan
Fotbollsallsvenskan återupptas den 3 juli med bland annat stormatchen IFK Norrköping–Malmö FF.
Tidigare var det planerat för 3 000 personer totalt på arenorna från och med 1 juli, vilket är en del av regeringens femstegsplan för coronalättnader som presenterades i slutet av maj.
Det nya förslaget, som regeringen skickade ut på remiss på måndagen, öppnar nu för att arenorna i stället kan tillåta upp till 3 000 personer per sektion från 1 juli om det bland annat går att hålla ett smittsäkert avstånd på arenorna. Något som öppnar för att fler supportrar ska kunna se fotboll live.
– Vi är väldigt glada över att vi har fått gehör. Det ska bli spännande att se när remissen har landat och vad detaljbesluten blir, för det är det man får utgå ifrån. Vi är i full gång med planeringen nu, säger Mats Enquist.
Bättre dialog
TT: Är det ungefär ett sådant här scenario ni har velat ha?
– Precis. Vi har haft en del samtal och jag har vetat om att det har varit svårt att få ihop det med procentantal på arenorna, men då har vi pratat om den här typen av möjligheter (sektionsbaserat) och skickat in exempel på hur det skulle kunna se ut, säger Enquist.
Svensk fotboll håller nu på att planera hur det ska gå att ta emot så mycket publik som möjligt på arenorna på ett smittsäkert sätt.
– Hur blir det på Ullevi? Hur blir det på Friends och Eleda? Det kommer varje klubb få sitta och kämpa med. Vi har redan satt igång med mötena men det är inte bara zoner utan det handlar också om bland annat distansering på arenorna, säger Enquist.
"Familjen kommer hem"
Fotbollen har länge känt sig åsidosatt under pandemin. På de stora utomhusarenorna har det under våren fått vara åtta personer på läktaren. Det höjdes till 500 personer när regeringen gick in det första steget av femstegsplanen den 1 juni. För allsvenskan, som gick på EM-uppehåll i slutet av maj, blir det med andra ord en rejäl skillnad om förslaget går igenom.
– Allting är en lättnad. Det är oerhört viktigt för elitfotbollen att vi kan ge hopp till publiken och våra pressade föreningar. Den här stämningen som publiken bidrar med – det är som en förlorad familjemedlem som kommer hem, säger Enquist.
Hur många åskådare som kommer att få plats skiljer sig från de olika arenorna. Till exempel lär Friends arena kunna ta emot betydligt fler åskådare än många andra arenor.
Hammarby: "Viktigt"
För Hammarby, som före pandemin var vana vid att ha mycket publik på Tele2 arena, återupptas allsvenskan med hemmamatch mot Halmstad den 4 juli. Det nya förslaget välkomnas, men exakt hur många som kommer att få plats återstår att se.
– Jag måste prata med vårt gäng och se vad det kan innebära för oss på Tele2. Det handlar om zon-indelningar. Vi har etage och x antal entréer, men jättespännande och glädjande om vi kan öka takten ännu mer. Skulle det här remissförslaget gå igenom är vi beredda att öppna upp ännu mer, säger Richard von Yxkull, Hammarbys ordförande.
Det råder inget tvivel om att det är betydelsefullt att få en större del av publiken tillbaka.
– Det är viktigt ur flera perspektiv, framförallt för våra supportrar och alla som längtar efter att se fotboll igen. Nu har vi sålt nästan 15 000 säsongskort och alla kommer ju inte komma och se från dag ett, men vi kommer definitivt ha möjlighet att fler ska kunna se, säger von Yxkull.
Anton Johansson/TT
Emil Forsberg/TT
2020
11 mars: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.
27 mars: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.
12 augusti: Damallsvenska Piteå blir första elitlag att släppa in 50 åskådare på sina matcher.
28 augusti: Folkhälsomyndigheten föreslår att publikgränsen ska höjas till maximalt 500 personer.
24 september: Regeringen meddelar att man väntar med att införa lättnader för bland annat publik på idrottsevenemang. Orsaken är en ökad smittspridning i samhället.
8 oktober: Regeringen meddelar att det inte blir någon höjning av publiktaket den 15 oktober på grund av det rådande smittläget.
22 oktober: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.
1 november: Falkenberg i herrallsvenskan tar in 267 personer när laget möter Djurgården. Det blir den enda herrallsvenska matchen med publik under säsongen.
24 november: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer. Flera lag tar in just 8 åskådare, men kommer också runt reglerna genom att ta in gäster på sina restauranger som ligger i anslutning till arenorna.
2021
4 februari: Regeringen meddelar att man ska se över restriktioner och deltagarbegränsningar.
17 februari: Regeringen föreslår att det ska bli möjligt att höja publiktaket från den 11 mars.
26 februari: Folkhälsomyndigheten skriver i ett remissvar att man vill ändra publiktaket från och med den 11 april. Det kan bli aktuellt med 100 åskådare till den allsvenska premiären.
9 mars: Idrottsminister Amanda Lind (MP) säger i en intervju med Göteborgs-Posten att det kan bli aktuellt med publik till den allsvenska premiären.
12 mars: Folkhälsomyndigheten och Svensk elitfotboll har möte för att diskutera publikfrågan.
30 mars: Folkhälsomyndigheten begär att man skjuter på lättnaderna av publiktak till den 3 maj.
22 april: Restriktionerna förlängs till den 17 maj.
30 april: Regeringen föreslår att publiktaket höjs till 500 personer från och med den 17 maj.
12 maj: Regeringen förlänger publikrestriktionerna till 1 juni.
27 maj: Regeringen presenterar femstegsplanen för återöppnandet av samhället som bland annat innehåller olika publiklättnader. Från 1 juni planeras det för 50 sittande personer inomhus och 500 sittande utomhus. Från 1 juli ska 300 personer i sittande publik inomhus och upp till 3 000 på utomhusevenemang tillåtas. Från och med september planeras det för inga tak för sittande åskådare inom- eller utomhus.
1 juni: 50 sittande åskådare inomhus och 500 sittande åskådare utomhus tillåts.
Folkhälsomyndigheten utreder på uppdrag av regeringen möjligheten att ta in fler än 3 000 åskådare på sport- och kulturevenemang från och med 1 juli, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
14 juni: Regeringen skickar ett förslag på remiss för att tillåta upp till 3 000 personer per sektion på arenor från och med 1 juli.
3 juli
Norrköping–Malmö
Degerfors–Östersund
4 juli
Häcken–AIK
Varberg–Kalmar
Hammarby–Halmstad
Sirius–Mjällby
5 juli
Djurgården–Örebro
Göteborg–Elfsborg