Annons

Lättare för homosexuella britter att ge blod

Publicerad 14 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Homo- och bisexuella män kan nu donera blod, om de haft en och samma partner de senaste tre månaderna. Arkivbild.
Homo- och bisexuella män kan nu donera blod, om de haft en och samma partner de senaste tre månaderna. Arkivbild.Foto: Marcus Ericsson/TT

Fler homo- och bisexuella brittiska män kan donera blod och plasma sedan den brittiska sjukvårdsmyndigheten NHS luckrat upp reglerna. Tidigare behövde män som har sex med män avstå från sex i tre månader för att få tillstånd att bli blodgivare.

I och med de nya reglerna, som NHS införde på Internationella blodgivardagen på måndagen, får de i stället svara på skräddarsydda frågor om sexualbeteende, hälsa och resevanor. Den som har haft en och samma sexpartner de tre senaste månaderna, och som klarar vårdens riskbedömning, tillåts nu att donera blod.

Annons

Anledningen till att homo- och bisexuella män begränsats som blodgivare är att en förhöjd risk för blodsmitta av hiv.

Ethan Spibey, grundare av kampanjen FreedomToDonate som arbetar för ändrade donationsregler, säger till nyhetsbyrån AFP att förändringarna innebär att Storbritannien nu har ”ett av världens mest progressiva regelverk för bloddonationer”.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons