Annons

Mer publik på läktarna – 3 000 per sektion

Regeringen går idrotten till mötes och kan komma att tillåta mer publik på stora arenor från den 1 juli – upp till 3 000 personer per sektion på de stora arenorna, kan TT avslöja.
Publicerad 14 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
I maj hade AIK åtta åskådare på sina allsvenska matcher på Friends arena. I juli kan det tillåtas upp till 3 000 personer per sektion på nationalarenan som har 50 000 sittplatser.
I maj hade AIK åtta åskådare på sina allsvenska matcher på Friends arena. I juli kan det tillåtas upp till 3 000 personer per sektion på nationalarenan som har 50 000 sittplatser.Foto: Claudio Bresciani/TT

I femstegsplanen för coronalättnader, som presenterades i slutet på maj, skulle det tillåtas publik på upp till 3 000 personer på arenorna från den 1 juli. Beslutet kritiserades av framför allt fotbollen som länge velat få till stånd publikinsläpp efter arenornas storlek.

Nu får man sin vilja igenom då det från den 1 juli föreslås ska tillåtas upp till 3 000 personer per sektion på de stora arenorna. Detta gäller om det kan hållas smittsäkert avstånd mellan människorna på varje sektion och om publiken på varje sektion inte kan komma i kontakt med dem på andra sektioner. Detta gäller även vid in- och utgångar på arenorna.

Annons

Kultur- och idrottsminister Amanda Lind säger att sektionering har efterfrågats av berörda branscher.

– Nu finns möjlighet att ta emot mer besökare, om det finns möjlighet att dela upp arenaområde och lokaler efter sektioner, säger hon till TT.

De första matcherna som berörs är de i den allsvenska omstarten efter EM, exempelvis IFK Norrköping–Malmö FF den 3 juli samt Häcken–AIK och Hammarby–Halmstad den 4 juli.

Det som också är en lättnad, jämfört med femstegsplanen, är att fler än 900 ska kunna tävla i motionslopp och orienteringstävlingar och liknande från den 1 juli. Begränsningen på 900 personer finns kvar, men gäller nu enbart start- och målområden. Fler personer kan befinna sig på tävlingsbanan.

Sommarens stora motionslopp har dock redan ställt in eller flyttat till hösten. Göteborgsvarvet genomförs den 11 september, Lidingöloppsveckan mellan den 24 september och den 3 oktober samt Stockholm Marathon den 9 oktober.

Regeringens förslag ska nu ut på remiss.

Ingela Ahlberg/TT

Maria Davidsson/TT

Fakta: Femstegsplanen för idrott

Fakta: Femstegsplanen för idrott

Steg ett i regeringens femstegsplan för återöppnandet av samhället trädde i kraft den 1 juni. Det innebar för idrottens del bland annat att det tilläts 50 personer i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus (med anvisade sittplatser).

Steg två: den 1 juli

300 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000, per sektion, på utomhusarenor med sittplatser.

I motionslopp och tävlingar som orientering, segling och cykel får det vara 900 deltagare på plats samtidigt i start- och målområden. Restriktionen gäller inte på tävlingsbanan. Det nya förslaget gällande steg två ska först ut på remiss.

Steg tre: den 15 juli

Inga ytterligare lättnader för idrott.

Steg fyra: någon gång i september

Inga tak för sittande åskådare inom- eller utomhus, eller i tävlingar i skog, på vatten och på väg.

Steg fem: inget datum satt

Alla lättnader för idrotten ska redan ha gjorts senast i steg fyra.

Regeringen understryker att datumen är preliminära.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons