Annons

"På sjukhuset kom de stora tankarna"

Elitspelaren Joacim Ernstssons hjärta stannade under en handbollsmatch för snart sju år sedan. Det blev början på ett nytt liv.
– Jag upplevde ju inget själv. Men på inspelningar efteråt kunde jag se hur jag plötsligt föll ihop som en säck potatis, helt lealös, säger han.
Publicerad 14 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Joacim Ernstsson bärs ut på bår under handbollsfinalen mellan Lugi och Alingsås HK. Fem månader senare drabbas av han av hjärtstopp när hans lag Lugi möter Kristianstad. Arkivibild.
Joacim Ernstsson bärs ut på bår under handbollsfinalen mellan Lugi och Alingsås HK. Fem månader senare drabbas av han av hjärtstopp när hans lag Lugi möter Kristianstad. Arkivibild.Foto: DRAGO PRVULOVIC/TT

Danske fotbollsstjärnan Christian Eriksens kollaps i EM-premiären mot Finland har återaktualiserat frågan om elitidrottare med okända hjärtproblem.

I oktober 2014 utspelades otäcka scener i en elitmatch i handboll i Lund.

Annons

Joacim Ernstsson, som då var 32 år och spelade handboll på elitnivå i Lugi, hade just fått frikast efter en närkamp med en spelare i motståndarlaget Kristianstad.

Men innan han hinner ta frikastet känner han hur huvudet plötsligt blir alldeles varmt. Sedan svartnar det för ögonen.

– När jag vaknade upp var det fullt pådrag, och jag minns att jag hade jättehög puls, som att hjärtat rusade. Det var så konstigt tyckte jag, eftersom jag just hade vaknat, säger Ernstsson.

Senare fick han veta att han inte hade haft någon puls. Hjärtat hade stannat.

Tio minuter

Inom sjukvården finns en tumregel som säger att chansen att överleva ett hjärtstopp minskar med 10 procent för varje minut som går innan räddningsinsatser påbörjas. Efter bara tio minuter är chansen alltså mycket liten.

Men Joacim Ernstsson hade tur. En av tränarna var gammal brandman, som snabbt påbörjade hjärt-lungräddning. Under tiden sprang en lagkamrat i väg och hämtade en hjärtstartare, och på läktaren satt både sjuksköterskor och hjärtspecialister som snabbt kunde hjälpa till.

– Jag har läst att bara en av tio överlever hjärtstopp utanför sjukhus, så jag hade ju enormt flyt att det hände just där. Ibland tänker jag på att om det hade hänt senare, på parkeringsplatsen, så kanske jag inte hade suttit här i dag, säger Joacim Ernstsson.

Läkarna konstaterade att han hade ärrvävnad på en del av hjärtat, som sannolikt berodde på att han tränat då han varit sjuk och fått en hjärtmuskelinflammation. Innan Joacim Ernstsson fick lämna sjukhuset kopplade läkarna därför en implanterbar defibrillator till hans hjärta, en så kallad ICD-dosa. Den håller hela tiden koll på hjärtrytmen och kan starta hjärtat om det skulle stanna på nytt. Hittills har den inte behövt rycka in.

– Under tiden på sjukhuset kom de stora tankarna. Jag tänkte på vad som verkligen är viktigt i livet, på mina två små barn och på min oroliga fru, säger Ernstsson.

"32 år och ganska sliten"

Beslutet att sluta med handbollen var inte så dramatiskt, förklarar han. Redan före matchen hade han börjat fundera på att det började bli dags att byta bana. Nu var det ingen tvekan längre.

Annons

– Jag var ju ändå 32 år gammal och ganska sliten. När det här hände var det inget snack längre, det var dags.

TT: Vad tror du att Christian Eriksen tänker nu?

– Jag utgår från att han också vill veta vad som verkligen hände, så att det inte ska hända igen. Det är ovetskapen som är värst i början. De första kvällarna hade jag inte lust att somna, säger Joacim Ernstsson.

TT: Har du något råd till honom?

– Jag har inte mandat att ge några råd. Men han har ju haft en lång och fin karriär, så han kanske i alla fall inte behöver tänka att han ska fortsätta med fotbollen av den anledningen. Fast om han mår bra av fotboll och har medicinska förutsättningar att fortsätta, så ska han så klart göra det. Det viktigaste av allt är att han mår bra. Alla är olika.

Jobbar som mäklare

Själv gled Joacim Ernstsson gradvis över till ett liv utanför idrottsvärlden. Den första tiden var han assisterande tränare åt sina tidigare lagkamrater.

– Det var en bra utfasning för mig personligen, att jag fick vara kvar ett tag i laget.

Under den tiden fick han möjlighet att ta frikastet som aldrig blev av under matchen mot Kristianstad, när matchen återupptogs några månader senare. Det blev hans sista insats på planen. Han säger att han inte minns hur matchen slutade.

I dag arbetar han som mäklare.

TT: Hjärtstopp är ju inte helt ovanligt inom sporten. Har du några tips till den som idrottar på lite högre nivå, nu när du har lite mer perspektiv?

Annons

– Elitidrott är inte hälsosamt, det är bara att inse. Ska man lyckas med något så måste man tänja gränser, och det rimmar dåligt med välmående. Alla vet ju till exempel att man inte ska träna när man är förkyld, men det är ju bara ord när man är ung och tycker att det är kul. Men om man ändå ska ge något råd ... avstå från att träna när du är sjuk, säger Joacim Ernstsson.

Jörn Spolander/TT

Joacim Ernstsson blockeras av de tyska spelarna Holger Glandorf (t.v) och Christian Zeitz (t.h.) under en vänskapsmatch i november 2006. Arkivbild.
Joacim Ernstsson blockeras av de tyska spelarna Holger Glandorf (t.v) och Christian Zeitz (t.h.) under en vänskapsmatch i november 2006. Arkivbild.Foto: ECKEHARD SCHULZ/TT
Fakta: Hjärtstopp

Fakta: Hjärtstopp

Varje dag drabbas i genomsnitt drygt 25 personer av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige; totalt cirka 10 000 per år.

En vanlig orsak är en hjärtinfarkt som orsakar en rytmrubbning. Bland idrottare är förtjockade kammarväggar en vanlig orsak.

Det saknas heltäckande statistik över hur många fall av hjärtstopp som inträffar inom idrottsvärlden. Enligt studier som radioprogrammet Kaliber gjort kan antalet dödsfall på grund av hjärtstopp inom idrotten uppskattas till 1–3 per 100 000 utövare.

I Sverige har ett flertal tragiska fall rapporterats. Här är några exempel:

Under perioden 1922–2010 inträffade 20 dokumenterade hjärtstopp bland Vasaloppsåkare, varav 15 ledde till dödsfall.

2007 dog en 16-årig pojke av hjärtstopp under en fotbollsmatch i Ludvika.

2009 fick en 14-årig pojke hjärtstopp under en ishockeymatch i Örebro.

2012 avled en fotbollsspelare i Piteå av hjärtstopp under en division 2-match.

2017 drabbades en enduroåkare av hjärtstopp under en tävling utanför Töreboda.

2017 avled en innebandyspelare med inopererad pacemaker av hjärtstopp under en match.

Källa: Medicinsk vetenskap, Kaliber (SR)

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons