Annons

Covidpatienter nekas vid fulla sjukhus i Kabul

Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Covidpatienter och läkare vid ett av de större sjukhusen i Afghanistans huvudstad Kabul. Bilden är från den 30 maj.
Covidpatienter och läkare vid ett av de större sjukhusen i Afghanistans huvudstad Kabul. Bilden är från den 30 maj.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Två stora sjukhus i Afghanistans huvudstad Kabul har tvingats stänga dörrarna för nya covidpatienter då alla vårdplatser är upptagna, larmar läkare.

Det krigshärjade landet kämpar med en svår tredje smittovåg. På måndagen registrerades 71 nya covidrelaterade dödsfall. Totalt har myndigheterna noterat närmare 3 700 dödsfall, men mörkertalet befaras vara stort på grund av låg grad av testande.

Annons

Förutom vårdplatser rapporteras det även råda brist på syrgas och andra läkemedel. En talesperson vid hälsodepartementet medger att sjukhus stundtals fått stängas på grund av det stora antalet patienter, men uppger att problemen med syrgasbrist är lösta.

Amnesty International larmade i förra veckan om den allt svårare pandemisituationen i Afghanistan. "Utan brådskande internationellt stöd för att trycka tillbaka smittspridningen riskerar situationen att utvecklas bortom kontroll", skrev människorättsorganisationens Sydasienexpert Zaman Sultani.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons