Annons

Delta sprids - 18 miljoner testade på 3 dagar

Hela kvarter i lockdown, tiotusentals invånare i karantän och många miljoner testade på bara några dagar. Så hoppas Guangzhou kunna stoppa viruset innan deltavarianten på allvar kopplar greppet om Kina.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Invånare köar för att göra ett covidtest i ett distrikt i Guangzhou i södra Kina – där myndigheterna är på tårna på grund av ett virusutbrott.
Invånare köar för att göra ett covidtest i ett distrikt i Guangzhou i södra Kina – där myndigheterna är på tårna på grund av ett virusutbrott.Foto: AP/TT

Kina har de senaste veckorna kämpat för att försöka ligga steget före den så kallade deltavariant av coronaviruset, som först upptäcktes i Indien, och som ses som ett stort orosmoln. Laboratorium och företag har mobiliserats för att gå i spetsen för det som har beskrivits som världens mest omfattande testkampanj på stadsnivå – i metropolen Guangzhou i provinsen Guangdong i södra Kina.

De över 100 virusfall som har upptäckts i provinsen sedan den 21 maj kan tyckas vara en droppe i havet, i synnerhet som de allra flesta har upptäckts i Guangzhou som har mer än 18 miljoner invånare. Men oron handlar om att deltavarianten, som innehåller mutationer som gör viruset mer smittsamt, ingår i utbrottet.

"Saknar motstycke"

Annons

Symtomen hos de nya patienterna skiljer sig från de som uppträdde hos människor som smittades när viruset först började spridas i Wuhan i slutet av 2019, uppger läkare för statlig tv, enligt The New York Times. Patienterna tycks bli sjukare och deras tillstånd försämras snabbare, enligt läkarna. Många får feber.

Liknande uppgifter finns från andra länder, men att deltavarianten skulle leda till ett svårare sjukdomsförlopp är ännu inte bekräftat.

Utbrottet i Guangzhou har spårats till en 75-årig kvinna som besökte en restaurang. Smittan tros till en början ha hoppat från person till person i ett kluster av matställen. Varje smittad har i sin tur smittat fler personer än vid något annat utbrott i Kina, enligt den lokala smittskyddsmyndigheten.

– Epidemin som Guangzhou står inför den här gången är en motståndare som saknar motstycke, och som kräver mer resoluta åtgärder, sade den biträdande chefen Zhang Zhoubin på en presskonferens.

Staden har stängt biografer, teatrar, karaokebarer och internetkaféer. Tiotusentals invånare omfattas av karantän sedan hela kvarter stängts ner. Invånarna varnas för "juridiska konsekvenser" om de inte följer rådande restriktioner. Flera personer har gripits, anklagade för att ha brutit mot karantänregler, för att ha vägrat att ta ett av de obligatoriska testen eller för att ha "spridit rykten" om virusutbrottet.

Obligatorisk testning

Boende i det som klassas som högriskområden ska testa sig minst två gånger var tredje dag. Inledningsvis uppges det bara ha tagit tre dagar att testa i princip alla Guangzhous 18 miljoner invånare. Masstestning pågår också i andra städer i provinsen, som Shenzhen, Zhuhai, Jiangmen, Foshan och Zhongshan.

Mandy Li bor i distriktet Liwan, där de flesta fallen i Guangzhou har upptäckts. Hon ställde klockan på 03.30 i ett försök att undvika de värsta testköerna – men fick ändå lov att vänta i en timme.

– Vissa fick väcka sin barn för att ställa dem i kön, vissa hade med sig vagnar. Men alla var samarbetsvilliga och tysta, eftersom vi vet att volontärer och vårdpersonal har jobbat hårt, utan vila, säger hon till The New York Times.

Restriktionerna har också lett till stora förseningar i sjöfarten eftersom Guangdong står för närmare en fjärdedel av Kinas totala export. Hamnarna i Shenzhen och Guangzhou är världens tredje och femte största sett till containervolym, enligt World Shipping Council. Analytiker rapporterar om "massiva störningar" som driver upp såväl priser som väntetider.

Nya fall

Kina lyckades relativt snabbt få kontroll på smittspridningen sedan viruset upptäcktes i Wuhan. Livet i världens nästa största ekonomi har varit ganska normalt i ungefär ett år. Ett bredare utbrott av deltavarianten ses som ett hot, men hittills har spridningen begränsats till Guangdong.

Annons

Testandet och isoleringen tycks ha bromsat smittspridningen något men har ännu inte helt fått stopp på utbrottet. I måndags rapporterades två lokala och åtta så kallade importerade fall i Guangdongprovinsen.

Sofia Eriksson/TT

Guangzhou ligger i provinsen Guangdong i södra Kina.
Guangzhou ligger i provinsen Guangdong i södra Kina.Foto: Johan Hallnäs/TT
Det ska bara ha tagit några dagar att testa i princip alla invånare i Guangzhou för covid-19.
Det ska bara ha tagit några dagar att testa i princip alla invånare i Guangzhou för covid-19.Foto: AP/TT
Boende i distriktet Liwan i Guangzhou står i kö för att testa sig för covid-19.
Boende i distriktet Liwan i Guangzhou står i kö för att testa sig för covid-19.Foto: AP/TT
Fakta: Upptäcktes i Indien

Fakta: Upptäcktes i Indien

Deltavarianten av coronaviruset, som först upptäcktes i Indien och även går under beteckningen B.1.617.2, innehåller mutationer som gör den mer smittsam.

I Storbritannien har deltavarianten helt tagit över smittspridningen och utgör mer än 90 procent av alla nya fall.

I Sverige har antalet fall av deltavarianten hittills varit få – fram till i förra veckan, då Folkhälsomyndigheten upptäckte ett ökat antal fall, framför allt i Värmland och Blekinge.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons