Annons

Deltavarianten upptäckt i 74 länder

Den smittsamma deltavarianten av coronaviruset sprids över världen och har enligt Världshälsoorganisationen (WHO) upptäckts i minst 74 länder.
Så här ser läget ut i sex av de drabbade länderna.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
"Det ligger i våra händer. Ta ditt ansvar", står det på en skylt utanför ett vaccineringscenter i Bolton i England. Där har relativt många fall av deltavarianten inrapporterats.
"Det ligger i våra händer. Ta ditt ansvar", står det på en skylt utanför ett vaccineringscenter i Bolton i England. Där har relativt många fall av deltavarianten inrapporterats.Foto: Peter Byrne/AP/TT

I Storbritannien har deltavarianten helt tagit över spridningen av coronaviruset och bedöms utgöra över 90 procent av de nya fallen. Omkring 8 000 virusfall rapporteras om dagen – siffror som inte har noterats sedan i februari. Det har lett till att den planerade återöppningen av det engelska samhället har skjutits fram till 19 juli.

Annons

– Tusentals fler riskerar att dö om vi inte ger sjukvården några extra nödvändiga veckor, sade premiärminister Boris Johnson när han levererade beskedet.

I nuläget står deltavarianten för omkring 10 procent av de nya virusfallen i USA. Men proportionerna ändras snabbt och läkemedelsverket FDA:s tidigare chef Scott Gottlieb spår att delta snart kommer att dominera antalet nya fall i landet.

Gottlieb ser i och med det en risk för en ny epidemi till hösten, säger han till CBS News men framhåller att risken är störst där vaccinationsgraden är låg.

Deltavarianten fanns bland de virusfall som nyligen stängde den australiska femmiljonerstaden Melbourne i ett par veckor. Åtgärden lyftes i förra veckan, men vissa restriktioner kvarstår och enstaka fall fortsätter att rapporteras in.

Smittspridningen är låg i Australien, vars gränser fortfarande är stängda för de flesta. Men viruset tros ha läckt ut från karantänhotell vid ett flertal tillfällen.

När deltavarianten upptäcktes hos en 75-årig kvinna i Guangzhou i provinsen Guangdong i Kina i maj dröjde det inte länge innan myndigheterna agerade. Lockdown infördes i drabbade områden i Guangzhou och på bara tre dagar uppges i princip alla stadens 18 miljoner invånare ha testats för covid-19.

Kina har kontrollerat pandemin med strikta åtgärder. Men de över 100 fallen i Guangdong betraktas med oro, i synnerhet på grund av den snabba spridningen.

Annons

I Frankrike står deltavarianten för 2-4 procent av de nya bekräftade virusfallen, enligt hälsominister Olivier Véran. Det innebär mellan 50 och 150 fall av delta varje dag, vilket enligt Véran understryker vikten av fortsatta sanitära försiktighetsåtgärder och vaccinering.

– Vi håller på att krossa viruset och krossa pandemin. Vi kan inte låta den indiska varianten få övertaget så att det leder till ännu en våg i pandemin, säger han.

I världens fjärde mest folkrika land väntas en ny virusvåg nå sin kulmen i början av juli, eftersom deltavarianten nu dominerar i flera områden. Det gäller bland annat i huvudstaden Jakarta och på andra delar av ön Java, enligt myndigheter.

I söndags rapporterade Indonesien nästan 10 000 nya fall av covid-19, den högsta siffran sedan februari. Men bristfällig testning och smittspårning gör det hårdare att slå fast exakt vilka virusvarianter det är som driver på utvecklingen.

Sofia Eriksson/TT

Fakta: Ökar i Sverige

Deltavarianten av coronaviruset, som först upptäcktes i Indien och även går under beteckningen B.1.617.2, innehåller mutationer som gör den mer smittsam.

I Sverige har antalet fall av deltavarianten hittills varit få – fram till i förra veckan, då Folkhälsomyndigheten upptäckte ett ökat antal fall, framför allt i Värmland och Blekinge.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons