Annons

Kammarrätten: Digital fullmäktige var olaglig

Luleå kommun följde inte lagkraven vid två digitala fullmäktigemöten i fjol och de beslut som fattades ska upphävas, slår kammarrätten i Sundsvall fast.
– Det blev lite olyckligt där i december, säger kommunfullmäktiges ordförande Nihad Zara (M).
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Två digitala kommunfullmäktigemöten i Luleå levde inte upp till lagkraven. Arkivbild.
Två digitala kommunfullmäktigemöten i Luleå levde inte upp till lagkraven. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Runt om i landets kommuner blev fullmäktigemöten på distans vanliga under pandemin. Men det har varit oklart om mötena lever upp till lagkraven när kommunpolitikerna träffas digitalt.

Nu har kammarrätten i Sundsvall slagit fast att två digitala möten i Luleå i december i fjol inte hölls på lagligt sätt, rapporterar P4 Norrbotten.

Annons

Det var när en privatperson i Luleå, som var åhörare vid ett delvis digitalt kommunfullmäktigemöte i december i fjol, ifrågasatte mötets giltighet som frågan prövades. I lagen står det att samtliga deltagare måste se och höra varandra i realtid och kunna delta i mötet på lika villkor, vilket anmälaren ansåg inte gick.

Överklagades

Förvaltningsrätten i Luleå gick på dennes linje och kom i januari fram till att kommunfullmäktige därmed bröt mot kommunallagen.

”Detta utgör sådana brister att de beslut som fattats vid sammanträdena inte kan anses ha tillkommit på ett lagligt sätt”, skrev rätten i sin dom då.

Domen i förvaltningsrätten överklagades, men det överklagandet har nu avslagits av kammarrätten. Utredningen har visat att distansdeltagarna kunde se varandra, presidiet och personerna i talarstolen, men inte övriga ledamöter som var fysiskt närvarande.

Därmed anses de fullmäktigebeslut som fattades den 21 och 22 december 2020 inte ha kommit till på lagligt sätt.

Har mötts igen

Under vintern ägde de två mötena rum igen, men då fysiskt i stället för digitalt.

– Vi tog om dem innan förvaltningsrätten ens avkunnat sin dom, vi tog om alla punkter som överklagades, säger Luleås kommunfullmäktiges ordförande Nihad Zara (M) till TT.

Sedan förvaltningsrättens dom fallit har kommunen riggat en kamera så att de ledamöter som deltar fysiskt och de som deltar digitalt kan se varandra. Talarna syns också bättre nu än tidigare, bland annat genom en stor duk.

Nihad Zara tycker det är bra att mötena prövats.

– Det blev lite olyckligt där i december, inte tänkte vi på att det var så viktigt för alla att se varandra, vi har varit väldigt tydliga med att alla ska ha sina kameror på och de delarna, jag såg ju alla deltagare men det var olyckligt att de som deltog fysiskt inte gjorde det, säger han.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons