Annons

Dödsolyckan i Hagfors – vad gick fel?

En femårig pojke hittades död i Uvån på tisdagen efter att ha avvikit från ett HVB-hem i Hagfors.
Vad som hänt och vem som bär ansvaret är frågor som kan ta veckor att besvara, enligt det ansvariga företaget.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Vad som hände och vem som bär ansvaret för dödsolyckan i Hagfors är inte känt.
Vad som hände och vem som bär ansvaret för dödsolyckan i Hagfors är inte känt.Foto: Joachim Lagercrantz/TT

Det krävs en utredning som tittar på vad som har inträffat innan någon kan hållas ansvarig för pojkens död, säger Patrik Silverudd, pressansvarig på Humana, som äger verksamheten.

– Det är djupt tragiskt att pojken, som varit under vår omsorg, gått bort. Men vem som bär det yttersta ansvaret kan jag inte svara på ännu, säger han.

Annons

Vad som hänt är fortfarande oklart.

– Vi kan inte svara på vad som har hänt, mer än att någonting inträffat som lett till ett dödsfall.

Unikt fall

Humana håller för närvarande på att utreda detta, vilket även polisen och andra myndigheter kommer att titta på, tillägger Silverudd.

– När utredningen genomförts kommer man att se vad som eventuellt har brustit och vad som måste göras för att undvika att det inträffar igen. Mer än så kan jag inte säga. Vi letar inte efter syndabockar.

Fallets särart gör det svårt att jämföra det med tidigare händelser, enligt honom.

– Under mina sex år på Humana har jag inte varit med om att ett litet barn har gått bort. Det är mycket tragisk händelse. Andra saker har hänt, med äldre ungdomar som rymt, kommit över droger eller begått självmord.

Boendet har tidigare fått kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Silverudd säger att det rört vidtagna skyddsåtgärder för att hindra barn från att skada sig själv eller andra.

"Komplexa behov"

Han pekar på svårigheten för kommuner att ha de olika specialiteter som krävs för att ge alla barn den vård och omsorg som de behöver.

– Våra behandlingshem har målgrupper med mycket komplexa behov. Det är inte vilka barn som helst som blir placerade. Alla barn från en kommun placeras inte heller på ett och samma ställe. Man tittar på vilket behov barnet har och försöker i möjligaste mån styra det till en insats som matchar behovet.

Vilken behandling den avlidne pojken fått, eller andra saker om det enskilda fallet, kan Humana inte uttala sig om, framhåller Patrik Silverudd.

Polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död, men det finns ingen misstänkt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons