Asllani: "Kommer se helt annorlunda ut i OS"

Sverige var en ribbträff från att förlora för första gången på tolv landskamper.
Men 0–0 i OS-genrepet mot Australien gav ändå i princip de svar Sverige önskade inför OS – då länderna möts igen.
– Man vill inte visa upp allting nu. Det kommer se helt annorlunda ut på OS, säger Kosovare Asllani.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Australiens Sam Kerr och Sveriges Caroline Seger under tisdagens OS-genrep i Kalmar.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Förbundskapten Peter Gerhardsson gjorde sju förändringar jämfört med den elva som startade i segermatchen mot Norge i torsdags.

Att ställa lagkapten Caroline Seger utanför laget var dock aldrig aktuellt; den 36-åriga mittfältaren gjorde sin 215:e A-landskamp i karriären och blev därmed europeisk fotbolls mesta landslagsspelare genom tiderna.

Men Segers jubileumsmatch blev en svår historia för Sverige, som hade det kämpigt att ta sig igenom ett tufft spelande Australien.

– Vi gör en väldigt bra inledning, de första 20 minuterna. Och sett över 90 minuter skapar vi mer än dem och många av delarna i försvars- och anfallsspelet är helt okej. Men man vill alltid vinna matcher och vi gör inga mål i dag, där kan det förbättras, säger Peter Gerhardsson.

Två av dem som lyckades bäst var yttrarna Madelen Janogy och Johanna Rytting Kaneryd. Båda två är spelare som ligger precis på gränsen till OS-truppen, och det syntes. Janogy var vassast i början, bjöd på ett par läckra tunnlar och serverade bland annat Kosovare Asllani ett fint skottläge som kunde ha gett 1–0 efter knappa 20 minuter.

Eriksson utgick skadad

Sett över hela matchen var det nog ändå Rytting Kaneryd som tog sig steget närmare att få en biljett till Tokyo. Häckenspelaren vände och vred på alla möjliga sätt och låg bakom de bästa svenska chanserna i matchen. I slutet av den första halvleken borde hon också ha gett Sverige ledningen när hon fick bollen till skänks, och krigade sig fram till en kanonchans mitt i straffområdet. Men vänsterskottet var missriktat.

– Jag tycker att jag har tagit chansen och visat vem jag är och vad jag går för. Både i inhoppet mot Norge och i dag så kommer jag till många bra lägen och får ut mycket av det jag är bra på. Sedan hade jag hoppats på att sätta dit en också, jag skapar tillräckligt mycket för att göra det. Det är frustrerande men jag är samtidigt glad att jag skapar mycket, säger Rytting Kaneryd.

Till skillnad från matchen mot Norge hade Sverige svårt att skapa de riktigt vassa målchanserna. Och inte heller på de många hörnor man skrapade ihop blev det utdelning.

Den svenska defensiven såg mestadels lika stark ut som den brukar, men ett orosmoln kom efter halvtimmen spelad då försvarsklippan Magdalena Eriksson tvingades utgå med en känning i vaden. Efter avbräcken med Linda Sembrant (skada) och Nilla Fischer (väntar tillökning) har Gerhardsson inte råd att bli av med ännu en viktig mittback, och lyckligtvis pekar de första rapporterna på att Erikssons skada är lindrig.

Ersättaren Emma Kullberg gjorde en stabil insats i Erikssons ställe, men var lite för passiv vid ett tillfälle. Och det höll på att ge segern till Australien.

Australiens svenske förbundskapten Tony Gustavsson kom till Kalmar med tre förluster av tre möjliga i bagaget, men mot Sverige såg det bättre ut.

Dubbla ribbträffar

De australiska spelarna kämpade, slet, sprang och lade inga fingrar emellan. Och när det väl fanns läge till kontring ställde Australien om snabbt genom att mata bollar i djupet på superstjärnan Sam Kerr. I första halvlek ledde det inte till mer än ett lamt skott av Kyah Simon från bra läge. I andra gav det så när utdelning.

Chelseaanfallaren Kerr, vinnare av skytteligan i engelska Super League den gångna säsongen, fick bollen till vänster om Sveriges straffområde i den 68:e minuten. Kerr hade ingen att spela till, men det kvittade eftersom Emma Kullberg inte låg tillräckligt nära sin motståndare. Det utrymmet utnyttjade Kerr och lappade till bollen – rätt i ribban. Som tur var för Sverige och målvakten Jennifer Falk studsade bollen ut från målet och inte in i detsamma.

I slutminuterna träffade också Asllani ribban, direkt på hörna, men några mål blev det inte.

– Det här var Segers dag och vi ville ha med oss en vinst. Men man kanske inte heller ska visa upp allting inför OS. Jag önskar att vi hade fått en vinst. Men det var en typisk 0–0-match och på OS kommer det se helt annorlunda ut, säger Asllani.

Om knappt 40 dagar, den 24 juli, möts länderna igen. Då är det i OS i Tokyo.

– Vi möter Australien i vår andra match i OS, och det känns ganska bra. Nu har vi lite koll på dem och det här var mestadels positivt, så känslan kommer vara god när vi möter dem i Japan, säger Gerhardsson.

Tre dagar tidigare sparkar den olympiska fotbollen i gång för svensk del, med premiär mot USA i Tokyo.