Annons

HD-nej till frikännande i journalistmord

Slovakiens högsta domstol avvisar förra årets friande dom mot mångmiljonären Marián Kocner i det mycket uppmärksammade mordet på journalisten Ján Kuciak och dennes fästmö Martina Kusnirova 2018.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Den slovakiske journalisten Ján Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova mördades kallblodigt i februari 2018. Dådet väckte stor avsky och paret hyllades i samband med stora demonstrationer i landet. Arkivbild.
Den slovakiske journalisten Ján Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova mördades kallblodigt i februari 2018. Dådet väckte stor avsky och paret hyllades i samband med stora demonstrationer i landet. Arkivbild.Foto: Bundas Engler AP/TT

Marián Kocner och hans misstänkta medbrottsling Alena Zsuzsová kommer därför att åter ställas inför rätta för mordet som skakade hela Slovakien och som riktade strålkastarljuset mot landets politiska korruption.

Paret sköts kallblodigt ihjäl i sitt hem i februari 2018, och misstankar väcktes tidigt om att Kocner beordrat morden.

"Seger för rättvisan"

Annons

Innan han mördades hade Kuciak bland annat skrivit artiklar om skumraskaffärer kring Kocner, som hade band till högt uppsatta politiker i regeringen. Åklagarens linje var att affärsmannen beställt mordet som hämnd för granskningen. Men domstolen kunde inte hitta några bevis för det, utan dömde Kocner i september förra året bara till böter för olaga vapeninnehav sedan 60 patroner hittats i hans hem.

– Jag är nöjd med att rättvisan äntligen segrar. Jag är övertygad om att en ny dom kommer att bli mer rättvis, sade Kuciaks far Jozef efter att HD-domaren Peter Paluda på tisdagen förklarat att man funnit att "flera misstags begåtts i rättegången" och att fallet nu därför återförs till en lägre rättslig instans.

Den slovakiska presidenten Zuzana Čaputová, tillhör dem som välkomnar måndagens besked.

"Det lidandet som föräldrar och anhöriga till Ján Kuciak och Martina Kusnirova lever med upphör inte med dagens beslut av högsta domstolen, men de är ett steg närmare rättvisa", meddelar hon i ett uttalande.

Två redan dömda

Av de fem personer som från början var misstänkta för inblandning i dådet har två erkänt skuld. En före detta soldat har dömts till 23 års fängelse för att ha mördat paret och en annan person har dömts till 15 år för medhjälp.

Fallet väckte stor vrede i Slovakien och ledde till de största demonstrationerna sedan kommunismen fall. Protesterna fick till följd att landets dåvarande premiärminister Robert Fico tvingades avgå.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons