Annons

Ikea-vd fälls i spionskandal – miljonböter

De hade organiserat ett omfattande spioneri på sina egna anställda. Nu döms Ikea i Frankrike att betala en miljon euro i böter. Tidigare vd:n Jean-Louis Baillot döms dessutom till två års villkorligt straff och dryga böter.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En Ikeaanställd och de anklagades advokater anländer till domstolen i Versailles utanför Paris i mars 2021.
En Ikeaanställd och de anklagades advokater anländer till domstolen i Versailles utanför Paris i mars 2021.Foto: Christophe Ena/AP/TT

Enligt Baillots advokat är han chockad över domen och överväger att överklaga, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även företagets tidigare krishanterings- och säkerhetschef döms till 18 månaders villkorligt straff samt böter om 10 000 euro. Enligt domen har de dömda gjort sig skyldiga till att "motta personliga data genom bedrägliga metoder".

Annons

I en mejlkommentar till TT uppger Ikea Sverige att Ikea nu ska "granska domstolens slutsatser noga och överväga om ytterligare åtgärder är nödvändiga".

"Vi på Ikea tar givetvis hanterandet av våra medarbetares och kunders data på allra största allvar", skriver företaget.

Hyrde in skådespelare

På de åtalades bänk i domstolen i Versailles satt – förutom Ikea själv som egen part – två tidigare vd:ar för företaget, nio andra personer ur dess högsta ledning samt fyra poliser. De åtalades för att ha hjälpt till att illegalt samla in information om både anställda, missnöjda kunder och personer som sökte jobb på Ikea i Frankrike.

En av toppcheferna ska, enligt åklagaren, återkommande ha anlitat privatdetektiver för att kolla upp de anställdas förehavanden, deras politiska åsikter och fackliga engagemang. Företaget hyrde också in skådespelare som infiltrerade varuhusen för att spana på personalen.

Efter avslöjandet av fransk press 2012 har Ikea Frankrike sparkat fyra chefer, men företaget riskerade trots det böter på runt 20 miljoner kronor. När domen föll på tisdagen fastställdes bötesbeloppet till motsvarande över tio miljoner svenska kronor. Jean-Louis Baillot, som var vd mellan 1996 och 2002, döms att betala drygt en halv miljon kronor.

Hundratals övervakades

Enligt åtalet ska runt 400 anställda i Frankrike ha övervakats, rapporterar AFP. De åtalade poliserna ska ha fått betalt av företaget för att lämna ut känslig information om privatpersoner – information som bara rättsväsendet har rätt att ta del av.

Rättsförhandlingarna har fokuserat på övervakning som ska ha skett mellan 2009 och 2012, men enligt åklagaren ska det hela ha tagit sin början redan ett årtionde tidigare än så.

Inför förhandlingarna i Versailles, som inleddes i slutet av mars, sade Ikea Frankrikes advokat att företaget sedan avslöjandet har vidtagit kraftfulla åtgärder och har helt andra anställningsrutiner i dag – och att företaget redan straffats hårt i fråga om sitt rykte.

Åklagaren Paméla Tabardel yrkade å sin sida på dryga böter till Ikea för att statuera exempel och skicka ett "starkt budskap till alla företag".

Mia Holmberg Karlsson/TT

Rättssalen i Versailles inför rättegången i mars.
Rättssalen i Versailles inför rättegången i mars.Foto: Christophe Ena/AP/TT
Fakta: Ikea

Fakta: Ikea

Just nu finns drygt 420 Ikeavaruhus på över 50 olika marknader världen över, varav 20 varuhus i Sverige.

Verksamhetsåret 2020 uppgick den globala försäljningen till 35,2 miljarder euro, motsvarande cirka 369 miljarder kronor. Försäljningen hade då minskat något jämfört med föregående verksamhetsår på grund av pandemin.

Fler än 10 000 personer är anställda vid Ikea i Frankrike. Företaget har 34 varuhus i landet.

Källa: Ikea

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons