Annons

Krönikören: "Spanien–Robin Olsen 0–0"

En sömnig historia som räddades av Robin Olsen och Alexander Isak.
Sveriges defensiva spel i EM-premiären mot Spanien (0–0) får både ris och ros i tidningarna.
"EM:s bästa och sämsta insats – på samma gång," konstaterar Sydsvenskans Fredrik Lindstrand.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
De svenska spelarna tackar publiken efter EM-matchen mot Spanien på Estadio La Cartuja i Sevilla.
De svenska spelarna tackar publiken efter EM-matchen mot Spanien på Estadio La Cartuja i Sevilla.Foto: Christine Olsson/TT

Det var en märklig historia, där Spanien totaldominerade men tråkades ut av Sveriges passivitet.

"Det sprudlade inte direkt – om jag ska vara snäll – om det svenska spelet i EM-premiären mot Spanien, men Janne Anderssons landslag har absolut inte något att be om ursäkt för. Fotboll handlar om att få med sig resultat. Och det fick Sverige. Spanien får skylla sig självt som inte lyckades få hål på det svenska försvaret", skriver Svenska Dagbladets Anders Lindblad.

Annons

Ändamålet helgar medlen, är flera av tidningarnas krönikörer överens om.

"Sverige gjorde det som Sverige hade planerat att göra; täppte igen, sänkte tempo, hängde ihop och fick kramp," konstaterar Mattias Balkander i Göteborgs-Posten och hyllar Sveriges kämparanda.

"Bara i mästerskapsmatcher som slutar lyckligt finns det en tjusning i spel helt utan boll. Gnugga, skava, slita, brunka, nöta. Det här var en sådan kväll. Som det gnuggades, skavdes, slets och brunkades! Jag älskade allt av det. Tack Sverige. Och tack Robin Olsen," berömmer Balkander.

Olsen hyllas

Till syvende och sist var det ändå Robin Olsens hjälteräddningar som räddade Sveriges poäng.

"Spanien–Robin Olsen 0–0," skriver Aftonbladets Simon Bank.

"Robin Olsen var matchens bästa spelare," konstaterar Dagens Nyheters Johan Esk och fortsätter:

"Resten är en sorts märklig svensk fotbollshistoria där den svenska taktiken trots allt var en stor seger. Historien hade kunnat sluta ännu bättre om inte Alexander Isak helt felaktigt blivit utbytt."

Isaks glimrande spel, där han plötsligt dribblade bort Spaniens backar i målområdet, väcker hopp inför de kommande matcherna – och Janne Anderssons val att byta ut honom med 20 minuter kvar fick en hel del ögonbryn att höjas hemma i tv-sofforna.

Förbundskapten Janne Andersson "bytte ut möjligheten att ta alla tre poäng," skriver Expressens Noa Bachner.

"Åsynen av Sveriges nummer elva när han rakt upp och ned trollade bort en grupp världsbackar, den betydde allt, den innebar att det fanns en väg ut ur det som hade varit en plågsam första timme i Sevilla, kanske till något mer än en hedervärd, hårt förvärvad poäng," fortsätter han.

"Blixtra till då och då"

Annons

Flera krönikörer tycks famla efter orden för att beskriva vad som egentligen hände i Sevilla.

"Hur ska man sammanfatta en fotbollsmatch som spelats men knappt har spelats? En 0–0-match som var så stillastående att man trodde att den stod på paus. För att sedan blixtra till då och då," skriver DN:s Johan Esk.

"Vad vi såg? Den största stölden av ett svenskt sällskap på spansk mark sedan Jönssonligan härjade runt på Mallorca. En klassisk bragdpoäng som lever för evigt. Men trots att Sverige var fullständigt utspelat långa stunder, att man borde vara nöjd, så lever någon slags märklig känsla kvar. Borde vi inte ha vunnit?", frågar sig Sydsvenskans Fredrik Lindstrand.

Susanna Persson Öste/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons