Annons

Läckte hemliga dokument – släpps ur fängelse

Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Reality Winner efter ett framträdande i domstol i Augusta, Georgia, i juni 2018.
Reality Winner efter ett framträdande i domstol i Augusta, Georgia, i juni 2018.Foto: Michael Holahan/AP/TT

En 29-årig kvinna som dömts för att ha läckt hemligstämplade dokument då hon arbetade för den amerikanska underrättelsetjänsten NSA har släppts ur fängelse.

Reality Winner dömdes 2018 till ett drygt femårigt fängelsestraff för läckan till nyhetssajten The Intercept. Dokumenten handlade bland annat om ryska försök att genomföra cyberangrepp mot minst en amerikansk leverantör av röstningsprogramvara.

Annons

Åtalet mot Winner tillkännagavs mindre än en timme efter att The Intercept publicerat de läckta uppgifterna. Rättsprocessen var ett av de första konkreta resultaten av den tidigare presidenten Donald Trumps regerings försök att täppa till läckor.

Reality Winner, som har bett om att bli benådad, släpptes med hänvisning till hennes goda uppförande under tiden i fängelse, enligt advokaten Alison Grinter Allen.

Den nuvarande presidenten Joe Biden lovade tidigare i juni att Vita huset inte längre ska jaga källor genom att försöka få tillgång till journalisters samtals- och mejlhistorik vid utredningar av läckor.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons