Annons

Omstridd marsch i Jerusalem – flera gripna

Tusentals israeliska högernationalister tågar genom Jerusalem och får landets nyinsvurna regering att gå på tårna.
Från palestinskt håll ses marschen som en provokation då den delvis går genom det av Israel annekterade östra Jerusalem. Flera personer som protesterat mot marschen har gripits.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En av dem som deltog i den högernationalistiska flaggmarschen var Knessetledamoten Itamar Ben-Gvir (från partiet Tkuma) som här syns sittandes på en deltagares axlar.
En av dem som deltog i den högernationalistiska flaggmarschen var Knessetledamoten Itamar Ben-Gvir (från partiet Tkuma) som här syns sittandes på en deltagares axlar.Foto: Ariel Schalit

Över 3 000 högernationalister har anslutit sig till flaggmarschen och tågar genom Jerusalems gamla stadskärna. Folkmassan har bland annat passerat Damaskus-porten och Västra muren på sin väg.

Flera butiker i stadskärnan har fått order om att stänga tillfälligt tills marschen passerat och över 2 000 poliser har mobiliserats. Flera större vägar har även stängts av.

Annons

Både inför och under marschen protesterade hundratals palestinier i östra Jerusalem mot manifestationen. Enligt israeliska Haaretz använde polisen tårgas och gummimantlade kulor mot demonstranterna. Tidningen uppger även att 17 palestinier frihetsberövats.

Enligt palestinska Röda halvmånen ska över 30 personer ha skadats i samband med protesterna, sex av dem vårdas på sjukhus. Israeliska myndigheter meddelar även att två poliser skadats i samband med demonstrationerna.

"Farliga konsekvenser"

FN:s Mellanösternsändebud Tor Wennesland konstaterar på Twitter att spänningarna i Jerusalem stiger vid "en väldigt skör och känslig" politisk och säkerhetsmässig tidpunkt och uppmanar alla parter att agera ansvarsfullt.

Flaggmarschen är den första prövningen för landets nytillträdda regering, men Israels minister för inrikes säkerhet Omer Bar-Lev uppger att polisen är redo.

"Vi kommer att göra allt i vår makt för att bibehålla den sköra tråden av samexistens" skriver hans kontor inför paraden.

Marschen skulle egentligen ha hållits i maj som en del av firandet av Jerusalemdagen, men sköts upp på grund av den uppblossade konflikten mellan Israel och Hamas. Raketer avfyrades från Gaza mot Jerusalem och elva dagar av stridigheter inleddes innan ett eldupphör kunde träda i kraft.

Skickar ballongkonstruktioner

Att israeliska myndigheter gav marschen grönt ljus har fått Hamas, den terrorstämplade islamistiska organisation som styr Gaza, att utlysa en "vredens dag" i Gaza och på Västbanken.

Den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh har också varnat för att beslutet att tillåta marschen kan få "farliga konsekvenser".

Palestinska protester har utlysts i Gaza och såväl Hamas som den palestinske presidenten Mahmud Abbas parti Fatah har manat palestinier att ta sig till Jerusalems gamla stad för att visa sitt missnöje.

Från Gazaremsan skickades under dagen flera hemmagjorda ballongkonstruktioner över gränsen till Israel med avsikt att sätta eld på skog och mark. Runt 20 mindre bränder uppstod enligt israeliska myndigheter som en följd.

Deltagare i flaggmarschen stannar vid Västra muren i centrala Jerusalem.
Deltagare i flaggmarschen stannar vid Västra muren i centrala Jerusalem.Foto: Maya Alleruzzo
En palestinsk man avvisas av israelisk polis nära Damaskus-porten där tisdagens marsch senare passerade.
En palestinsk man avvisas av israelisk polis nära Damaskus-porten där tisdagens marsch senare passerade.Foto: Ariel Schalit/AP/TT
Fakta: En delad stad

Fakta: En delad stad

Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem till en början vara en "internationell" stad. Först senare skulle stadens status i de två länder som skulle bildas, en judisk och en arabisk, avgöras.

När Israel året efter utropade självständighet anföll grannländerna. Jerusalems gamla stad och östra delar intogs av Jordanien. Judar kastades ut från många fastigheter, som palestinier nu bor i och anser sig ha rätt till, och judar gavs inte heller möjlighet att exempelvis besöka Klagomuren.

I sexdagarskriget knappt 20 år senare erövrade Israel dessa stadsdelar. Enligt israelisk historieskrivning återförenades därmed den heliga staden efter kriget sommaren 1967, en seger som numera högtidlighålls med Jerusalemdagen i maj varje år.

Större delen av omvärlden ser dock fortfarande Jerusalem som en delad stad och de östra delarna som ockuperad mark. Enligt flera fredsplaner som har lagts fram genom åren ska Israel kunna behålla den västra halvan, och där ha sin huvudstad, medan den östra halvan blir huvudstad i palestiniernas stat.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons