Annons

Pris till myrkottarnas bästa vän

Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
En myrkotte vilar på en trädgren på organisationen Save Vietnam's Wildlife räddningscenter i Vietnam. Centrets grundare Nguyen Van Thai har belönats med det prestigefyllda Goldman Environmental Prize för sitt arbete med att rädda det utrotningshotade djuret.
En myrkotte vilar på en trädgren på organisationen Save Vietnam's Wildlife räddningscenter i Vietnam. Centrets grundare Nguyen Van Thai har belönats med det prestigefyllda Goldman Environmental Prize för sitt arbete med att rädda det utrotningshotade djuret.Foto: Hau Dinh/AP/TT

Den vietnamesiska naturvårdaren Nguyen Van Thai har belönats med Goldman Environmental Prize, som brukar kallas för "det gröna Nobelpriset", för sitt arbete med att rädda myrkottar från illegal djurhandel.

Myrkotten är världens mest illegalt jagade och smugglade däggdjur, och en av de mest utrotningshotade arterna. Anledningen är den rustning av bruna fjäll som täcker det långsvansade djurets kropp. Fjällen anses felaktigt kunna bota en lång rad åkommor, från impotens till cancer, och myrkottens kött betraktas dessutom som en delikatess i Kina och Sydostasien. Myrkotten är ett lätt byte för tjuvjägare eftersom djurets försvar mot faror består i att rulla ihop sig till en boll.

Nguyen Van Thai har grundat organisationen Save Vietnam's Wildlife, SVW, som har slagit larm om myrkottarnas utsatta situation. Han driver även ett center där hittills nära 1600 myrkottar som räddats från den illegala djurhandeln har vårdats innan de släppts tillbaka ut i naturen.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons