Annons

Strid om Liljevalchs framtid

Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Liljevalchs. Arkivbild.
Liljevalchs. Arkivbild.Foto: Naina Helén Jåma/TT

Ska Liljevalchs konsthall i framtiden drivas i stiftelseform? Det utreds just nu av Stockholms stad som tittar på för- och nackdelar med att låta Sveriges äldsta offentliga konsthall bli stiftelse, skriver Sveriges Radios "Kulturnytt".

Utredningen splittrar dock politikerna, som har olika syn på det bästa för Liljevalchs i framtiden. Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C), hävdar att en stiftelse skulle säkra konstens oberoende.

Annons

– Vi vill säkerställa att politiken inte lägger sig i vilka sorters utställningar som ska visas på Liljevalchs. Det finns ingen risk för det just nu, men kanske i en framtid, säger han till SR.

Kulturnämndens vice ordförande, Torun Boucher (V), är däremot orolig för att stiftelseformen är ett steg mot att privatisera konsthallen.

Utredningen beräknas vara klar i november.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons