Annons

The Jesus and Mary Chain stämmer skivbolag

Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
Jim Reid i The Jesus and Mary Chain. Arkivbild.
Jim Reid i The Jesus and Mary Chain. Arkivbild.Foto: Eduardo Verdugo/AP/TT

Indierockbandet The Jesus and Mary Chain stämmer skivbolagsjätten Warner på över 20 miljoner kronor. I stämningsansökan skriver frontfigurerna Jim och William Reid att skivbolaget låtit bli att avstå upphovsrätten till bandets debutalbum "Psychocandy" från 1985.

Bandet hänvisar till en paragraf i upphovsrättslagen som innebär att exempelvis musikskapare kan begära att upphovsrättsinnehavaren av ett album, i det här fallet skivbolaget, måste ge upp äganderätten 35 år efter det att skivan släppts, skriver Pitchfork.

Skotska The Jesus and Mary Chain bildades 1984 av bröderna Jim och William Reid. Samma år kom debutsingeln "Upside down" och året därpå släpptes "Psychocandy". De splittrades 1999 men återförenades åtta år senare. 2017 kom "Damage and joy", deras första studioalbum på nitton år.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons