Annons

Tysk elitstyrka blir kvar – trots extremism

Den tyska militära specialstyrkan Kommando Spezialkräfte (KSK) tillåts fortsätta sin verksamhet trots en rad högerextrema incidenter de senaste åren. Det meddelar försvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU).
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 25 november 2021
KSK-soldater övar i tyska Calw. Bilden är från 2004 och har ingen koppling till texten. Arkivbild.
KSK-soldater övar i tyska Calw. Bilden är från 2004 och har ingen koppling till texten. Arkivbild.Foto: Thomas Kienzle/AP/TT

Kramp-Karrenbauer motiverar beslutet med att KSK det senaste året har genomfört reformer som har fått resultat.

– Det är tydligt att vi behöver den unika militära förmåga som KSK har, säger hon vid ett besök i elitstyrkans bas i Calw i Schwarzwald, enligt bland annat Die Welt.

Annons

Samtidigt understryker hon att det förändringsarbete som har påbörjats ännu inte är slutfört.

KSK, som inrättades 1996, fick sitt rykte skamfilat 2003, då styrkans dåvarande befälhavare tvingades bort på grund av anklagelser om kopplingar till högerextremister. Så sent som i fjol upplöste Kramp-Karrenbauer ett av styrkans kompanier, efter det att vapen och ammunition hittats hemma hos en KSK-soldat.

Förra veckan meddelade delstaten Hessens inrikesminister att Frankfurtpolisens särskilda insatsstyrka (SEK) kommer att upplösas, sedan ett tjugotal medlemmar ertappats med medlemskap i chattgrupper där nazistiska symboler och uttalanden som skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp har delats.

Pontus Ahlkvist/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons