Annons

Tyska högerextremismen växer: "Största hotet"

Pandemin har bidragit till att den högerextrema miljön i Tyskland har vuxit sig starkare, enligt en årsrapport från regeringen och författningsskyddet.
Enligt rapporten finns det över 30 000 högerextremister i landet, varav över 13 000 är beredda att ta till våld.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Tysklands inrikesminister Horst Seehofer (CSU).
Tysklands inrikesminister Horst Seehofer (CSU).Foto: Michael Sohn/AP/TT

Högerextremism är sedan flera år ett stort och växande problem i Tyskland.

I maj varnade inrikesminister Horst Seehofer (CSU) för "tydliga tendenser till brutalisering" av samhället, i samband med offentliggörandet av statistik över politiskt motiverad brottslighet. Siffrorna visade att tyska högerextremister under 2020 begick fler brott än något år sedan myndigheterna började föra bok år 2001, och var enligt Seehofer ett uttryck för att högerextremismen är det största hotet mot Tyskland.

Annons

Samma slutsats dras i författningsskyddets (BFV) årsrapport.

"Det största hotet mot den frihetligt demokratiska grundordningen utgår från högerextremismen", skriver inrikesministern i förordet till rapporten.

Ökning från i fjol

Sammanlagt räknar BFV, som har till uppdrag att övervaka demokratifientliga rörelser, till omkring 33 300 personer i den högerextrema miljön, varav 13 300 våldsbenägna. Det är en ökning från fjolårets notering, som i sin tur innebar en kraftig ökning i förhållande till året innan.

De senaste åren har Tyskland skakats av en lång rad främlingsfientliga våldsdåd. Den mörka trenden fortsatte under året som gick, bland annat med rasistattacken i Hanau i februari 2020, då nio personer mördades.

Ville starta inbördeskrig

I april i år ställdes elva högerextremister inför rätta i Stuttgart misstänkta för att ha planerat attacker mot invandrare, muslimer och politiker med målet att starta inbördeskrig.

Den tyska grundlagen som kom till efter andra världskriget ger staten möjlighet att bekämpa högerextrema rörelser på ett mer kraftfullt sätt än i många andra demokratier. Bland annat kan författningsdomstolen utfärda förbud mot partier som anses motarbeta den "frihetligt demokratiska grundordningen", en process som dock är omständlig.

Pontus Ahlkvist/TT

Fakta: Extremismen ökar

Såväl de höger- som vänsterextrema miljöerna i Tyskland växte under 2020, enligt författningsskyddets (BFV) årsrapport.

BFV räknar till 33 300 högerextremister, varav 13 300 våldsbenägna. På vänsterkanten bedömer man att det finns ungefär lika många extremister, 34 300, men färre tillskrivs våldspotential (9 600). Både på höger- och vänsterkanten har såväl antalet extremister i allmänhet som antalet personer beredda att ta till våld blivit fler.

Den islamistiska extremistmiljön, som så sent som 2019 pekades ut som det största hotet mot Tyskland, har enligt rapporten stagnerat. BFV betonar dock att "islamistisk terrorism är, och kommer att fortsätta att vara, ett hot mot vårt frihetliga sätt att leva".

Källa: Bundesamt für Verfassungsschutz

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons