Annons

V ger regeringen 48 timmar

Vänsterpartiet kräver att regeringen inom 48 timmar antingen ger besked om att slopa förslaget om fri hyressättning i nyproduktion eller sätter sig i nya förhandlingar.
Annars går V vidare i processen för att försöka väcka misstroende mot regeringen, säger partiledaren Nooshi Dadgostar.
Publicerad 15 juni 2021 • Uppdaterad 24 november 2021
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ger regeringen ultimatum.
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar ger regeringen ultimatum.Foto: Henrik Montgomery/TT

Beskeden hittills från regeringen och Centerpartiet om förslaget om fri hyressättning i nyproduktionen duger inte, enligt henne. Vänsterpartiet blir avvisade av båda i sina försök att diskutera frågan, uppger Dadgostar på en pressträff.

Dadgostar ställer därför ett ultimatum. Regeringen får två alternativ:

Annons

Antingen ska alla planer på att förändra hyreslagstiftningen enligt utredningsförslaget läggas åt sidan, eller så ska regeringen omedelbart inleda förhandlingar där Hyresgästföreningen ingår.

Ett sådant avtal ska senast vara klart till riksdagens öppnande i höst och accepteras av Hyresgästföreningen.

Men statsministern måste svara senast på torsdag vad han och regeringen tänker göra.

48 timmar

– Om regeringen inte accepterar något av alternativen har vi inte längre förtroende för Stefan Löfven, säger Dadgostar.

– Stefan Löfven har nu 48 timmar på sig att agera.

Exakt vad som händer efter klockan 10 på torsdag om Nooshi Dadgostar inte har fått de svar hon önskar, är inte helt klart.

– Får vi inte de besked vi önskar, då finns det inget regeringsunderlag. Då inleder vi processen om ett misstroende. Då kommer vi på ett eller annat sätt pröva statsministerns förtroende i riksdagen, säger Dadgostar.

V har för få ledamöter för att själva kunna väcka misstroende, för det krävs 35 underskrifter. V har hittills undanbett sig hjälp från Sverigedemokraterna för att få till omröstningen.

TT: Vilka ska hjälpa er?

– Jag förstår att M och KD inte vill delta i pressen mot regeringen – de vill ju ha marknadshyror. Men det ligger ett ansvar på dem, huruvida de vill rösta för att behålla Stefan Löfven eller inte, säger Dadgostar till TT

Annons

– Det hänger på M och KD, om de vill fungera som stödparti åt regeringen det kommande året.

Oklara besked

Dadgostar ger inget klart besked om hur Vänsterpartiet kommer att rösta om Sverigedemokraterna skulle gå fram med ett yrkande om misstroendeförklaring. Till skillnad från V har SD de mandat som krävs för att väcka ett misstroende. Det räcker med att motivera ett yrkande om misstroende med att man inte har förtroende regeringen, någon sakfråga krävs inte.

TT: Sverigedemokraterna kan ju yrka på ett misstroende på egen hand, trycker du rött för Stefan Löfven i en sådan omröstning sedan?

– I en omröstning hänger det på om Kristdemokraterna och Moderaterna kommer att rösta för eller emot Stefan Löfven. Det är där det avgörs, oavsett vem som väcker frågan, säger Dadgostar till TT.

– Frågan bör ställas till dem, de behöver svara på om de vill rädda Stefan Löfven eller inte.

Nooshi Dadgostar får frågan hur hon ser på att V kan sätta i gång en process som kan sluta med att M-ledaren Ulf Kristersson blir ny statsminister.

– Det är absolut inte det vi vill. Men samtidigt måste statsministern säkra sitt regeringsunderlag.

Hon preciserar att det inte räcker att regeringen "träffas och pratar" med Hyresgästföreningen, utan det måste handla om förhandlingar.

Orimligt smalt intresse

Hon upprepar att partiet inte stöder förslaget om marknadshyror.

– Väldigt många människor är oroliga för detta förslag och vi har lovat att inte släppa igenom marknadshyror, säger hon.

Annons

– Vi tycker att det är helt orimligt att ett så smalt intresse – fastighetsägarföreningen – får diktera regeringens politik.

Hon säger sig ha försökt att påverka de andra partierna som står bakom utredningen om marknadshyror.

– Men vi har varje gång blivit avvisade, säger Dadgostar.

Enligt henne kommer utredningsförslaget att leda till chockhöjda hyror för alla, även om både utredaren och statsminister Stefan Löfven (S) anser att det enbart påverkar en liten del av bostadsmarknaden.

Fakta: Misstroendeförklaring

Minst 35 ledamöter måste skriva på en förklaring om misstroende mot regeringen eller en minister för att en omröstning ska hållas.

Förklaringen ska läggas fram vid ett sammanträde i riksdagens kammare.

Processen kräver att det måste gå minst tre dagar från det att en förklaring läggs fram till dess att en omröstning hålls. Först ska det bordläggas två gånger. Dag tre är första möjliga dagen för avgörande.

För att en minister eller regeringen ska fällas måste minst 175 av riksdagens 349 ledamöter rösta ja till det.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons